BMW Seria 2
28th iun.

BMW Seria 2 Active Tourer sau the beginning of a beautiful friendship

Uite că am ajuns şi la BMW, proiectul #masinadefamilie bifând o nouă colaborare cu un alt prestigios brand auto. Şi cu ce puteam să încep această colaborare? Evident cu o maşină targetată de producătorul german drept o maşină pentru familie – BMW Seria 2 Active Tourer.

Modelul pe care l-am condus în testul cu numărul 23 al proiectului a fost BMW 216d Active Tourer, echiparea Luxury Line, cu motorizare diesel de 1.496 cm3, 116 CP şi cutie automată, o maşină de peste 42.000 de euro (TVA inclus) ce face parte din segmentul premium al clasei compacte. BMW Seria 2 Active Tourer a fost lansat în septembrie 2014.

BMW Seria 2

He, he…şi ce număr predestinat are şi modelul pe de BMW Seria 2 pe care l-am avut în teste – JOY, o încântare şi o bucurie, deopotrivă, să îl priveşti şi să îl conduci.

Cum era de aşteptat, BMW Seria 2 îmbină în mod foarte fericit confortul şi spaţiul generos la interior cu sportivitatea şi designul atrăgător, general valabile la BMW. Am avut acel sentiment de contopire cu maşina prin care am devenit parte din maşină – sau ea a devenit parte din mine – o senzaţie pe care o ai atunci când maşina execută foarte precis comenzile. Aproape că îţi intuieşte intenţiile şi răspunde prompt, fără greşeală.

A fost prima dată când am condus o maşină cu suport pentru bicicletă (pentru maxim 2 biciclete). Şi ce bicicletă am primit la pachet, în acest test…E vorba de o bicicletă senzaţională BMW de 800 de euro, cu 10 viteze. Fără să fiu foarte priceput în ale bike-ului, îmi dau şi eu seama cât de tare e o bicicletă. M-am dat cu ea puţin faţă de cât aş fi vrut dar suficient de mult să îmi fac o părere bună despre calitatea acesteia.

Poza de la finalul galeriei de mai sus exprimă sentimentul de tristeţe maximă pe care l-am simţit atunci când testul se apropia de final şi trebuia să duc înapoi maşina, sentiment amestecat cu o doză sănătoasă de bucurie – v-am zis eu că e JOY – că am ajuns să testez o astfel de maşină. Un sentiment greu de exprimat în cuvinte, motiv pentru care am zis că o poză e mult mai sugestivă 🙂

Revenind la maşină, BMW Seria 2 Active Tourer este primul model BMW din istorie cu tracţiune faţă, întâlnit şi la fratele mai mare din aceeaşi serie, Gran Tourer şi la BMW X1, iar motorul este dispus transversal – o altă premieră – toate acestea în beneficiul spaţiului la interior, însă cu aceleaşi calităţi de sportivitate şi eficienţă.

Da, am condus un model BMW cu tracţiune faţă. Greu de crezut, în contextul în care BMW este prin definiţie un constructor de autoturisme cu tracţiune spate dar nu vă speriaţi că asta nu schimbă cu nimic plăcerea de a conduce un BMW.

Ce mi-a plăcut:

  • poziţia înaltă de condus şi interiorul spaţios
  • linia înaltă a plafonului şi portierele mari – acces facil la toate locurile
  • transmisia Steptronic cu şase trepte. Mereu voi aprecia o cutie de viteze automată, iar cea de pe BMW Seria 2 este una care asigură schimbări rapide şi sportive şi o operare cursivă, fără reculuri – opţională în valoare de 1.986 de euro (TVA inclus)
  • funcţia „coasting”, disponibilă la toate versiunile cu transmisie Steptronic – îmbunătăţeşte eficienţa automobilului şi implicit a consumul (mers liber, cu decuplarea automată a motorului de la transmisie la ridicarea acceleraţiei)
  • comutatorul Driving Experience Control ce oferă posibilitatea de a selecta modul de condus, în funcţie de stil: Eco Pro, Confort şi Sport
  • culoarea foarte sexy – Mediteranean Blue Metallic – un model foarte fotogenic, mărturie pozele de mai jos
  • scaunul şoferului ajustabil electric (968 de euro) cu posibilitatea de memorare preferenţială pentru 2 şoferi
  • tapiţeria din piele Dakota perforată, de culoare portocalie
  • monitorul LCD cu ecran plat (tabletă, cum îi spune Sara mea)
  • gurile de ventilaţie şi pentru locurile din spate, foarte apreciate de fete
  • luminile de proximitate (la deschiderea portierelor) şi iluminarea mânerelor exterioare ale portierelor. Aici mai adaug şi iluminarea interioară (bord şi uşi) ce aduce o notă de stil aparte
  • 3 prize de 12 V (una în faţă, una în spate şi una în portbagaj)

Ce nu mi-a plăcut:

  • suspensia un pic tare sesizabilă mai ales la denivelările mai accentuate, suspensie care, în schimb, determină un comportament foarte bun în curbe (stă foarte bine în viraje)
  • motor putin zgomotos la exterior, pentru că la interior zgomotul este insesizabil – insonorizare foarte bună

La capitolul ce ne-ar fi plăcut să aibă BMW-ul Seria2, elemente care sunt disponibile opţional, includem:

  • faruri cu lumini pentru viraje (luminare laterală)
  • plafon panoramic din sticlă (poate chiar o trapă)
  • head-up display

Siguranţă

Nu o să insist foarte mult pe siguranţă pentru că nu aş face altceva decât să înşir o multitudine de sisteme întâlnite şi la alte modele premium ce vin în ajutorul celui care conduce sau a pasagerilor, sisteme pe care BMW-ul le-a adoptat, pe toate, fără excepţie. O să menţionez, totuşi 2 aspecte: geamurile mari asigură un plus de vizibilitate, alături de postul înalt de condus, iat în plus, toate cele 3 locuri de pe bancheta din spate, nu doar cele de la ferestre, oferă câte un sistem ISOFIX de prindere a scaunelor de copii.

Confort

Scaunele din faţă sunt din acea categorie în care oricât de mult ai conduce nu simţi oboseală sau dureri de spate. Pe lângă confortul şi răsfăţul oferit de locurile din faţă (scaune faţă cu încălzire, scaunul şoferului cu reglaj electric, cu 2 poziţii memorate), spaţiul pentru pasagerii din spate este unul mai mult decât generos (genunchi şi cap), unul dintre cele mai mari dintre toate modelele testate în #masinadefamilie. Iar de această dată, am putut testa confortul şi spaţiul din plin pentru că am avut 3 ocupanţi (mici) ai locurilor din spate care s-au bucurat de spaţiu sau chiar au putut dormi confortabil.

Utilitate

Uşa de dimensiuni mari a portbagajului, cu prag coborât de încărcare şi deschidere largă, asigură acces comod la portbagaj. Capacitatea portbagajului (incluzând podeaua pliabilă ce face accesul la un compartiment secret) este de 468 litri. Cu bancheta rabatată, capacitatea se măreşte la 1.510 litri când se obtine şi o suprafaţa plană de încărcare cu scopul de a transporta ceva mai voluminos. Bancheta poate fi rabatată în raport 40:20:40.

Dacă vă întrebaţi ce se poate face cu suportul de bicicletă dacă nu doriţi să-l mai folosiţi dar acesta să rămână la îndemână, ei bine, acesta se poate demonta, plia şi introduce în spaţiul de sub podeaua pliabilă.

Apropos de transportul unor obiecte de dimensiuni mari (lungime mare de până la 2,4 m), există posibilitatea ca spătarul scaunului pasagerului din faţă să fie rabatat complet, iar corelat cu rabatarea a 40% din bancheta din spate, să rezulte o suprafaţă plană lungă pentru schiuri, de exemplu.

Portbagajul se deschide de la un buton situat pe uşa şoferului, de pe cheie sau clasic de la butonul din potbagaj, iar închiderea se face de la un buton special situat pe marginea portbagajului.

Opţional, BMW oferă o banchetă care poate culisa înainte-înapoi în format 1/3 – 2/3, ceea ce înseamnă că dacă ai copii mai mici şi multe bagaje, poţi muta bancheta la poziţia maximă înspre în faţă pentru a mări portbagajul, iar cei mici să nu simtă foarte tare diferenţa.

De asemenea, BMW Seria 2 oferă numeroase posibilităţi pentru depozitare: clasicul torpedou, spaţiu pentru telefon (telefoane) din consola centrală, buzunare generoase în fiecare uşă, compartimentul blocabil pentru smartphone-uri sau ochelari de sub cotieră, spaţiul dintre scaune tot de sub cotieră, spaţiul de depozitare pentru pahare şi sticle voluminoase ori buzunarele cu plasă din spatele celor două scaune din faţă.

Consum

Capacitatea rezervorului de motorină a modelului BMW Seria 2 testat de noi este de 51 de litri. Opţional, poţ să ai un rezervor cu o capacitate extinsă de 61 de litri. În acest test am parcurs 867 de km şi peste plinul de 51 de litri am mai suplimentat cu încă 5 litri. Deci, un total de 56 de litri. Am mai fi putut parcurge până la gol încă cca 80 de km.

Astfel, rezultă că am avut un super consum de 5,9 litri, cel mai mic ever dintre toate consumurile calculate până acum în proiectul #masinadefamilie. Asta în condiţiile unui parcurs cu foarte multe serpentine, drum cu înclinaţie mare (dacă nici Trabsalpina nu are serpentine şi pante…) si puţină autostradă (doar Bucureşti – Piteşti, dus-întors) la care se adauga un motor cu litraj mic (1.500 cm cubi) şi putere de doar 116 CP.

La consumul scăzut de combustibil au mai constribuit şi folosirea, pe anumite porţiuni din traseu, a Modului ECO PRO (îţi permite să reduci consumul de combustibil cu până la 20%), funcţia coasting şi funcţia start stop motor automată (motorul se opreşte temporar, la semafor sau în trafic aglomerat).

În loc de concluzie, despre împrietenirea cu brandul BMW, cu maşina din teste dar şi cu oamenii de la BMW, vă pot spune doar atât: this is the beginning of a beautiful friendship!

BMW Seria 2 Active Tourer – preţuri

Preţ – pornind de la 28.560 euro (TVA inclus)

Preţ model testat: 42.112 euro (TVA inclus). Aici puteţi consulta Fisa cu opționale BMW seria 2 Active Tourer, incluse în modelul testat.

Mai multe imagini din episodul cu numărul 23, cu BMW Seria 2 Active Tourer, puteţi găsi pe Facebook şi Instagram! :) În curând, un articol despre locurile prin care am ajuns în acest episod.

Test anterior, episodul cu numărul 22: Nissan Pulsar, mic test comparativ – benzină vs. motorină. Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie, episodul 23, a fost susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media), Hotel Continental Forum Sibiu şi BMW.

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.