6th mai

Mazda CX-3, cel mai fotogenic model din #masinadefamilie

Mazda CX-3 a fost, de departe, cel mai fotogenic model din proiectul #masinadefamilie. O fi de la design, de la culoarea roşie Red Soul sau de la peisaje? Nu ştiu dar Mazda CX-3 a dat bine în toate pozele şi în toate poziţiile. Am pus cele mai multe poze ever şi tot îmi venea să mai fac pentru că CX-3-ul îmi zâmbea frumos de fiecare dată şi mă invita la alte şi alte şedinţe foto.

Mazda CX-3

Episodul abia încheiat a fost prima colaborare cu Mazda. A fost prima dată când am condus un model Mazda, iar pe lângă design, japoneza mai are o groază de alte calităţi printre care amintesc doar manevrabilitatea şi ţinuta de drum. Concret, am condus modelul Mazda CX-3 2.0 SKYACTIV-G, 150 CP, cu motorizare pe benzină, tracţiune AWD şi cutie manuală în 6 trepte.

E clar că nu e cel mai încăpător model şi unul nu foarte potrivit pentru deplasări lungi ce implică bagaje voluminoase dar îşi face treaba bine şi dacă este încărcat. Pe de altă parte, deşi am avut în test un model cu tracţiune integrală, noul crossover Mazda CX-3 se simte mai bine pe asfalt şi mai puţin bine pe un drum forestier, de exemplu, unde suspensia nu este una potrivită pentru un astfel de drum. Deci, pe scurt, Mazda CX-3 e o maşină mai mult de oraş, pentru o familie cu 2 copii.

Ce mi-a plăcut:

 • designul este unul impresionant din toate unghiurile
 • culoarea – vopsea metalizată premium roşu Red Soul
 • scaunele faţă foarte comode. Nu am simţit oboseala deşi am avut reprize lungi de condus
 • port dublu USB, perfect pentru preferinţele noastre muzicale. Astfel, am putut să le alternăm foarte uşor, selectând doar stick-ul. Sistemul audio are 6 boxe disponibile
 • farurile cu xenon foarte eficiente. De altfel, Mazda CX-3 are şi proiectoare de ceață, lumini de zi și stopuri cu LED
 • head-up display-ul care indică viteza de deplasare şi sistemul de avertizare încălcare bandă (avertizare la depășirea benzii de rulare  – LDWS – ce presupune şi o avertizare sonoră, în boxe)
 • sistemul MZD Connect cu controlerul (unitatea de comandă) situat pe consola centrală şi display-ul generos de 7″ (ecran tactil) de pe bord
 • Smart Key (acces fără cheie) – pornirea şi oprirea motorului se face de la butonul de start, iar odată ce ai plecat de lângă maşină, cu cheia în buzunar, maşina se închide singură. Deschiderea se face doar apăsând unul dintre butoanele de pe clanţa uşilor din faţă
 • suport de ochelari – un detaliu important, cel puţin pentru mine

Ce nu mi-a plăcut:

 • lipsa cotierei pentru locurile din faţă. Nici locurile din spate nu au cotieră (rabatabilă)
 • nu există închiderea automată a portierelor la plecare. Uşile se pot bloca centralizat manual  – interior, exterior – prin blocarea uşii şoferului
 • un uşor recul la schimbarea treptelor de viteză, o sincopă între trepte care se poate evita prin ridicarea progresivă a piciorului de pe ambrieaj la schimbarea treptelor.

Design:

Mazda CX-3 este un crossover compact, unul cu un design exterior foarte special (se cheamă design dinamic KODO) ce întoarce multe priviri pe stradă şi îţi rămâne întipărit în minte pentru multă vreme. Noua Mazda CX-3 a primit premiul Red Dot Design, un premiu pentru calitatea ridicată a designului.

Unul dintre elementele care atrag atenţia în mod deosebit îl reprezintă jantele de mari dimensiuni, foarte inspirat desenate. Modelul pe care l-am avut în teste a avut jante aliaj de 18″, Gun Metal cu pneuri de 215/50 R18.

Apoi, partea frontală mai atrage atenţia cu forma alungită a farurilor şi grila radiatorului cu dimensiuni generoase. Să nu uităm de antena tip rechin, de eleronul spate şi de sistemul dublu de evacuare, elemente care aduc un plus designului exterior şi te duc cu găndul la o maşină sport. Turometrul de mari dimensiuni, amplasat central – vitezomentrul este unul digital, de dimensiuni mici – te duce cu gândul tot la o maşină sport.

La interior, bunul gust şi calitatea bună a materialelor (bord, interiorul uşilor) păstrează, totuşi, nota designului specific modelelor Mazda, unul dintre elementele prezente la mai toate modelele fiind cele 3 butoane rotunde de dimensiuni mari pentru aerul condiţionat, de pe consola centrală, foarte uşor de butonat chiar şi fără să le priveşti. Volanul, schimbătorul de viteze si maneta frânei de mână sunt îmbrăcate în piele, ce asigură o priză foarte bună şi sunt foarte confortabile la atingere.

Un detaliu de mare fineţe ce aduce şi el un plus designului interior îl reprezinta „butoanele” de la gurile de aerisire ce controlează debitul de aer, identice cu butonul de volum al sistemului audio situat pe linia mediană şi în aceeaşi formă cu controlerul, de dimensiuni mai mari, situat tot pe linia mediană şi cu cele 3 butoane mari ale aerului condiţionat. Well done, Mazda!

Siguranţă:

Pe lângă sistemele de siguranţă oarecum clasice precum ABS, EBD, EBA, TCS, Mazda CX-3 mai are disponibil: un sistem de control al stabilității dinamice (DSC), un sistem de asistență la plecarea în pantă, 6 airbag-uri frontale, laterale și cortină şi un senzor de monitorizare a presiunii din pneuri. Decuplarea accidentală a centurilor de siguranţa pentru toate cele 3 locuri de pe bancheta din spate este însoţită de avertizare sonoră si vizuală, pe bord. Geamurile electrice se pot bloca, inclusiv pentru pasagerul din faţă.

Mazda CX-3 are senzori de parcare şi camera video pentru marşarier.

Despre Tehnologia SKYACTIV şi sistemul i-ACTIVSENSE de la Mazda, contructorul spune că „Tehnologia SKYACTIV asigură performanţe sportive şi manevrabilitate dinamică şi precisă oferindu-ţi totodată confort şi eficienţă în consum. Iar caracteristicile de siguranţă inteligente i-ACTIVSENSE (senzorii şi camerele integrate) te ajută să eviţi coliziunile, oferind siguranţă, protecţie şi calm, pentru a conduce cu încredere.” Confirm 🙂

Confort:

Vă spuneam de scaunele faţă cât de confortabile sunt, iar acelaşi lucru îl pot spune şi pentru bancheta din spate, în condiţiile în care aceasta este ocupată de 2 copii. Adulţii pot avea ceva probleme la spaţiul pentru genunchi dar nu şi pe înălţime. Tapițeria este una din piele sintetică neagră combinată cu textil gri, foarte uşor de „întreţinut”.

Geamurile fumurii spate şi lunetă contribuie la confortul general, în zilele cu soare puternic, iar noi am avut în acest test numai astfel de zile.

Utilitate:

Volumul portbagajului este de 350 de litri, dovedit a fi destul de neîncăpător pentru nevoile noastre dar ne-am adaptat, ca de obicei. Am scos capacul care ascundea un compartiment secret şi policioara de deasupra şi am mărit substanţial volumul portbagajului. Dacă se rabatează bancheta din spate, volumul maxim atins este de 1.260 de litri, în caz de nevoie.

Destul de puţine locuri de depozitare la noua MAzda CX-3 şi de dimensiuni mici: torpedou de dimensiuni normale, iar în fiecare uşă este disponibil un loc pentru o sticlă. Cu toate acestea, 2 elemente esenţiale nu lipsesc: spatiul pentru telefonul mobil din bord, sub cele 3 butoane mari de comandă a aerului condiţionat şi 2 suporturi de pahare sau sticle, situate pe consola centrală. Locurile din spate mai au disponibil un buzunar doar pe spatele scaunului pasagerului din faţă, iar pe linia mediană un loc pentru o sticla de apă sau o cafea şi un spaţiu pentru un telefon mobil aşezat în picioare.

Consum:

Dată fiind forma compactă, volumul rezervorului noii Mazda CX-3 este de doar 44 de litri. În acest test, am parcurs exact 1.252 de km, cu un total de 94 de litri de benzină, deci rezultă un consum de fix 7,5%, unul decent pentru un model cu tracţiune 4WD permanentă şi motor pe benzină si în condiţiile în care am parcurs drumuri mai mult cu serpentine sau drumuri naţionale şi deloc pe autostradă.

Pentru un consum redus, Mazda CX-3 are disponibil sistemul iSTOP, denumit start&stop la alte mărci auto, cel care opreşte motorul la stop şi îl reporneşte, atunci când apeşi pedala de ambreaj.

Mazda CX-3  – preţuri

Preţ Mazda CX-3 – de la 14.790 euro (TVA inclus)

Preţ model testat Mazda CX-3 G120 Attraction 23.910 euro (TVA inclus)

Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie, episodul 21, este susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media) şi Mazda.

Comments (1)
 • Ce varianta de echipare era?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.