20th apr.

Renault Trafic Combi, o #masinadefamilie pentru două familii

Renault Trafic Combi a fost cel de-al 20-lea model testat în cadrul proiectului #masinadefamilie şi al doilea „the ultimate family car”, date fiind dimensiunile sale ce ne-a permis, în week-end-ul trecut, deplasarea cu două familii plus bagajele aferente.

Deşi este o utilitară, Traficul îţi oferă cam tot ce e disponibil pe alte modele Renault din punct de vedere echipamente, siguranţă, manevrabilitate. Practic, nu îţi lipsesc foarte multe la bordul unui asemenea model. Mai mult, ai posibilitatea să iei cu tine încă o familie pe lăngă a ta şi să-l încarci cu o grămadă de bagaje.

O să vezi, în schimb, că nu e un model foarte dinamic şi trebuie să ţii cont de dimensiunile sale la viraje, la schimbarea benzii de deplasare sau la parcări. La primii kilometri de condus am încălecat vreo două borduri la virajele strânse, până mi-am dat seama de dimensiuni şi mi-am reglat trasele. Pe lângă asta, parcatul în propria curte mi-a adus ceva provocări, mai ales la ieşire pentru că locul de parcare e doar pentru două maşini mici, iar strada e destul de îngustă.

Traficul nu e tipul de maşină cu care poţi părăsi asfaltul pentru mult timp. Drumurile forestiere, cu pietriş nu sunt punctul forte din cauza suspensiilor neadecvate pentru astfel de drumuri ceea ce creează inconfort. Asta nu înseamnă că pe porţiuni de drum accidentat nu se descurcă, garda la sol fiind un atu în unele situaţii.

Renault Trafic

Modelul pe care l-am avut în test a fost un Renault Trafic Combi, 1.6 Energy dCi, 140 CP, TT (Twin Turbo) cu cutie manuală în 6 trepte şi 7+1 locuri. Mi-a plăcut mult cum a tras motorul şi cât de bine şi-a făcut treaba, ţinând cont de dimensiunile maşinii. Vorbim, totuşi, de o maşină de 2 tone. Nu poate fi vorba de demaraje foarte consistente dar la drum lung se aşează foarte bine. Ceea ce şi trebuie pentru o #masinadefamilie.

Îmi aduc aminte că am mai condus un Renault Trafic nişte foarte mulţi ani în urmă (vreo 15), mai mult din curiozitate, pe ruta Bucureşti – Constanţa, pe vremea cănd nu era actuala autostradă A2, ci doar vechiul drum de mare. Îmi aduc aminte cât am tras de el, fie că vorbim de depăşiri, de parcări sau de viteza de deplasare. Acum mi se pare că era un tractor pe lângă actualul model pe care abia l-am avut în teste.

Ce mi-a plăcut:

  • spaţiul imens la interior. 8 persoane călătoresc în cele mai bune condiţii de spaţiu şi confort. E mult mai încăpătoare (interior + portbagaj) decât Mercedes-Benz Clasa V, făcând o comparaţie între cele două maşini, de acelaşi fel, pe care le-am avut în teste până acum
  • poziţia foarte înaltă la condus ce îţi dă o vizibilitate foarte bună. În ciuda acestei înălţimi, Traficul s-a comportat bine în curbe, e destul de stabil
  • aer condiţionat cu setări şi guri de aerisire separate pentru răndul 2 şi 3 de scaune
  • cameră video pentru marşarier. O să ziceţi ce mare brânză, că toate modelle au aşa ceva. Da dar la Trafic, cu dimensiunile sale considerabile, camera e de mare ajutor. A, şi oglinzile foarte mari ajută la manevrele în marşalier
  • sistemul multimedia R-link pe care l-am întâlnit si la alte modele Renault
  • geamurile laterale spate şi luneta cu tentă închisă

Ce nu mi-a plăcut:

  • atunci când nu sunt cuplate, centurile de siguranţă de pe răndul doi şi trei de scaune (cele de la geam) se balăngăne lovindu-se şi făcând un zgomot infernal. Singura solutie e cuplarea lor, chiar dacă nu ocupă cineva locurile respective. În mod normal, astfel de centuri se trag în interior automat, dar nu şi la Trafic
  • materialele şi finisajele la interior nu sunt dintre cele mai bune

Siguranţă

Noul Renault Trafic are toate sistemele clasice de siguranţă: ABS, AFU (asistenta la Franarea de Urgenţă), EBD (Repartitor electronic al forţei de frânare), ESP (control dinamic al traiectoriei), Extended Grip (sistem electronic de control al aderenţei), HSA (asistenţă la pornirea în rampă).

Pentru siguranța copiilor locurile exterioare ale celui de-al doilea rând sunt echipate cu sistemul Isofix de prindere a scaunului. Nu lipsesc Airbag-ul frontal șofer + pasageri față şi Airbag-urile laterale (torace şi cortină).

Confort:

Datorită spaţiului la interior, şi în lateral dar şi la picioare, confortul este unul foarte bun. La confort contribuie şi cotierele prezente pentru toate rândurile de scaune, aerul condiţionat cu reglare şi guri separate pentru locurile din spate, geamurile fumurii ce protejează de soare.

Accesul în maşină se face uşor, prin uşa culisantă, iar pentru rândul 3 de scaune prin rabatarea primului scaun de pe rândul 2. Lipseşte accesul şi prin partea stângă dar o uşă si pe această parte poate fi înclusă pe lista de opţionale.

Utilitate:

Având în vedere capacitatea de încărcare al noului Renault Trafic, o posibilă destinaţie cu un astfel de model e un loc de camping. Eu la asta m-am gândit atunci când am luat-o week-end-ul trecut, iar destinaţia noastră tradiţională pentru camping este şi a fost întotdeauna Valea Doftanei, locul unde am fost ani la rând cu cortul, locul unde evadam chiar şi o săptămână, locul unde ne refugiam fugind de căldura din Bucureşti.

Şi de fiecare dată când am ajuns cu cortul pe Valea Doftanei umpleam maşina la refuz, de la saltele şi cort, până la oale, ceaun, farfurii, gratar sau genţi frigorifice, nevoia de spaţiu fiind întotdeauna prezentă. De data asta, chiar dacă nu am campat, deşi am avut tot spaţiul din lume să ne luam de toate pentru astfel de excursie, măcar am făcut o incursiune în acele locuri cu noul Renault Trafic.

Apropos de utilitate şi de adaptare a spaţiului de depozitare/transport, rândul 2 de scaune este rabatabil 1/3 sau demontabil, iar rândul 3 de scaune este pliabil, 1/1 sau demontabil, în funcţie de nevoi.

Există şi o tabletă orizontală de compartimentare a portbagajului, împărţindu-l într-o zona heavy pentru bagaje mari şi grele si într-o zonă mai soft, pentru bagaje mai uşoare. Capacitatea generală a portbagajului, cu toate banchetele rabatate, este de nu mai puţin de 3.400 de litri!! Iar capacitatea portbagajului cu banchetele în pozitie normală este de 1.800 de litri.

În plus, Renault Trafic Combi oferă și alte spaţii de depozitare (torpedoul dublu este unul dintre ele), cele 14 compartimente de depozitare având o capacitate totala de 90 de litri.

Consum:

În acest test, am parcurs doar ceva peste 400 de km şi am consumat aproape jumătate din rezervorul de 90 de litri al lui Trafic, ceea ce înseamnă că am avut un consum aproximativ de 9%. Cam empiric acest calcul, ştiu, dar consumul e pe acolo.

Renault Trafic Combi – preţuri

Preţ: începând de la 24.180 de euro (TVA inclus)

Preţ model testat (model de echipare Expression Plus): 31.372 euro (TVA inclus)

Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie, episodul 20, este susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media) şi Renault.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.