5th apr.

Câtă bere beau românii într-un an?

Câtă bere beau românii într-un an? Ştie cineva? Cică în 2015, fiecare român a băut 160 de beri (la 500 de ml), adică 80 de litri. Asta înseamnă cam aproape jumătate de bere pe zi, în medie, într-un an. Puţin, nu?

Pe de altă parte, dacă ne uităm la graficul de mai jos – de o calitate nu foarte bună dar cifrele se văd – observăm că e mai mult cu 6 litri faţă de anul trecut dar cu 19 litri mai puţin faţă de vârful consumului de bere din 2008. Oricum, se pare că vom creşte consumul în următorii ani. Să punem mâna şi să bem bere. Se aude?

Câtă bere beau românii

În Europa, suntem pe locul 13 la consumul de bere pe cap de locuitor, după Cehia (locul 1 cu 150 de litri pe an), Germania, Austria, Polonia, Lituania etc. Deci, un ceh bea dublu cât noi, cam aşa. Dar nu beau doar ei. Cehia, deşi e o ţară mai mică decât România, are ceva ce noi am putea avea la un nivel mult mai ridicat: turism. Ştiu oameni care se duc în Cehia să facă o cură de bere bună. Why not?

Cam aşa arăta consumul de bere pe cap de locuitor la nivel european, în 2014:

Consumdebere in europa

Italienii şi francezii sunt la coada clasamentului, semn că vinul e la ei pe primul plan. Altfel, mă miră faptul că Marea Britanie e după noi. Ce explicaţie există, oare?

Mai multe despre consumul de bere şi despre volumul întregii pieţe de bere din România, găsiţi aici, date prezentate azi de Asociaţia Berarii României, la pachet cu un prea frumos infographic despre impactul berii în economia noastră.

Şi ca să cresc consumul, tocmai mi-am deschis o bere 🙂

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.