Autism
31st mart.

Copiii și adulții cu autism pot fi mai ușor integrați dacă înțelegem cu adevărat ce se întâmplă cu ei

Autismul nu e un stigmat. Pare a fi un stigmat pentru că în România nu se ştie mai nimic despre terapii pentru autism, pntru că sistemul este în imposibilitatea de a ajuta în vreun fel persoanele cu autism şi mai ales copiii. Nu există organizaţii sau instituţii care să fi avut consecvenţa de a face ceva pentru cei care au această tulburare.

Autismul este un sindrom care cumulează un spectru larg de deficiențe de atenție, senzoriale, emoționale, de învățare și de interacțiune socială. Mulți copii și adulți cu autism pot fi mai ușor integrați dacă înțelegem cu adevărat ce se întâmplă cu ei. 

Context

AutismRândurile astea vin înainte cu 2 zile de Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului (2 aprilie), ziua în care se atrage atenţia că, la acest moment, 1 din 70 – 80 de copii se naște cu tulburări din spectrul autist. Dincolo de mituri și teorii ale conspirației, originea autismului este profund genetică existând desigur factori externi care pot declanșa această tulburare.

În România, statul nu face aproape nimic pentru copiii autiști și familiile lor. Pentru a putea obține ceva bani de la stat, părinții trebuie să încadreze copilul în grad de handicap grav, formalitate destul de complicată având în vedere că mulți dintre autiști au un IQ peste medie și că normele actuale țin încă seama de IQ.

Unii copii autiști întâmpină dificultăți în a face lucruri simple, banale (cum ar fi legatul șireturilor) dar pot dezvolta îndemânări deosebite în alte domenii.

Fiecare autist are trăsăturile sale unice, dar multe din deficiențe pot fi corectate prin terapii standardizate.
Terapia ABA (Applied Behaviour Analysys) este cea care aduce cele mai multe progrese, deși foarte mulți specialiști se feresc să ofere cifre în ceea ce privește eficacitatea ei.

Terapia ABA se poate face în România în procent de 90 % în mediu privat, fiind organizată de cabinete și centre medicale private sau ONG-uri.

Terapiile prin artă, ocupaționale sau cu animale (cai, câini, delfini) ajută mult în relaxarea copilului și dezvoltarea de abilități necesare în viața de zi cu zi.

Costuri mari pentru terapie

Copiii autiști și famillie lor susțin integral terapii al căror cost ajunge la peste 5.000 de RON pe lună. Integrarea în școala de masă este dificilă și mulți cedează, îndreptându-se către învățământul privat (acolo unde cheltuiesc din nou mulți bani) sau mai grav, către învățamântul special.

Multe familii se destramă la apariția unui copil autist, sfâșiate de nevoile financiare, griji și stresul continuu. Suportul moral al prietenilor, cunoscuților este o bulă de oxigen care îi readuce în lumea reală.

Dacă tot spuneam că nu sunt organisme sau instituţii care să sprijine concret şi consecvent autismul, atunci pentru cei care au apropiaţi ce se confruntă cu astfel de tulburări, recomand blogul lui Mihai Stescu, prietenul şi colegul nostru care şi-a dedicat viaţa alături de soţia sa, Teodora Mihaela, mai întâi să înţeleagă, apoi să găsească şi să adopte cele mai bune abordări de tratament pentru fiul său de 10 ani, David, diagnosticat cu autism înalt funcțional.

Despre drumul foarte anevoios şi lung al lui Mihai puteţi citi şi pe Blogul lui David.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.