Toyota RAV4 Hybrid
28th mart.

Toyota RAV4 Hybrid, o experiență de condus inedită

Toyota RAV4 Hybrid a fost modelul pe care l-am testat în episodul cu numărul 19 din proiectul #masinadefamilie, al doilea hibrid testat şi al treilea model cu tracţiune integrală. Modelul hibrid testat a fost crossover-ul Toyota RAV4 HSD MC 2.5P CVT 4WD, nivelul de echipare Luxury, cu un motor pe benzină şi unul electric, putere maximă combinată de 197 de CP şi cutie automată E-CVT.

Cum încarci un hibrid Toyota? Uite aşa:

Trecând peste concluziile „experimentului” celor de la Toyota şi presupunând că toată lumea ştie că hibridul nu se încarcă de la priză, o să povestesc şi eu un pic despre ultima experienţă cu un hibrid, cu Toyota RAV4 Hybrid, una inedită şi care dă depenđenţă.

Uitasem cum e să pleci de pe loc şi să nu se audă nimic, senzaţie care trebuie încercată neapărat. Dacă nu apeşi cu fermitate pedala de acceleraţie, până la o viteză de cca 50 de km la oră mergi cu noul Toyota RAV4 Hybrid doar pe motor electric, plasat pe puntea spate, după care intră în acţiune cel pe benzină. Poţi urmări pe display-ul central tactil de 7″ care motor funcţionează în anumite momente, când se încarcă bateria şi cât de încărcată este.

Bateria se încarcă atunci când funcţionează motorul termic pe benzină, atunci când eşti în frână de motor şi atunci cănd frânezi, hibridele Toyota folosind un sistem inovator numit “frânare regenerativă”. Maşina nu mai trebuie să distribuie energie către roţi, iar acest lucru permite roţilor aflate în mişcare să alimenteze generatorul automobilului, lucru care produce energie electrică ce se stochează în baterie pentru o utilizare ulterioară.

O experienţă 4×4 de neuitat

Legat de tracţiunea integrală, am avut şi de data asta posibilitatea să testez abilităţile de căţărăror al modelului testat. Concret, am avut curajul să facem spectaculosul traseu Transrarăul (traversarea masivului Rarău), în condiţii de carosabil cu zăpadă îngheţată, la altitudini la care nu ştiu dacă am ajuns vreodată cu o maşină, cu porţiuni lungi fără parapet (uneori nici nu îndrăzneam să mă uit în jos), cu drum asfaltat dar îngust, cât pentru o maşină şi jumătate şi cu pante foarte abrupte. O maşină fără tracţiune integrală nu ar fi răzbit, cu siguranţă, pe un asemenea drum.

E adevărat că nu ne-am intersectat cu nicio maşină. Probabil că eram singurii nebuni care mergeau pe acolo, în asemenea condiţii. E clar că e un drum eminamente de vară. A fost una dintre cele mai intense trăiri la volanul unui automobil, ever. Recunosc, am mers cu teamă şi cu strângeri în spate, iar cei aproape 30 de kilometri ai Transrarăului parcă nu se mai terminau.

Maşina s-a comportat, însă, excelent, nu a alunecat, nu am derapat în niciun fel, a avut stabilitate, iar pneurile (noi) au avut aderenţa potrivită.

Am riscat dar recompensa a fost una foarte mare. Sus, pe vârf, în vecinătatea locului care se cheamă Pietrele Doamnei (o rezervaţie naturală superbă) a venit satisfacţia supremă: eram, parcă, pe acoperişul lumii, cu o privelişte pe care nu o vezi în fiecare zi, locul unde pantele abrupte de urcat se terminaseră şi am putut opri să savurăm cum se cuvine momentul. A fost locul în care am dat, în mod surprinzător, şi de 5 căprioare. Sau ele au dat de noi?

IMG-3193 (Copy)

O să revin cu două filmări de pe acest incredibil traseu.

Ce mi-a plăcut:

  • sistemul hibrid de propulsie, unul cu care o să ne cam obişnuim pe şoselele patriei şi nu e rău delorc
  • plafonul şi trapa acţionate electric – acel detaliu tare apreciat de fete
  • spălătoarele de faruri, funcţie pe care am întâlnit-o doar la DS5, în cele 19 teste de până acum
  • sistem degivrare parbriz cu incalzirea stergatoarelor. Partea cu încălzirea (dezghețarea) ștergătoarelor de parbriz e nouă pentru mine. E pentru prima oară când întâlnesc aşa ceva şi am avut dimineţi geroase în deplasarea din week-end-ul trecut, în care funcţia aceasta şi-a arătat utilitatea
  • sistem Smart Entry & Push Start – uşile se deschid atunci când te apropii de autovehicul, cu cheia (inteligentă) în buzunar, fără să fie nevoie să acţionezi telecomanda, ci doar simpla acţionare a mânerului. La fel, la pornirea motorului e suficient doar să apeşi butonul de start & stop. Nu vei auzi nimic dar indicatoarele de pe bord îţi vor arăta că maşina e gata de plecare.
  • modurile de deplasare ce se pot selecta de la 3 butoane din bord: Electric, Eco, Sport. Autonomia pe modul electric este foarte mică şi pe care nu te poţi baza, iar modul Eco nu îţi permite acceleraţii puternice (asta e şi ideea) şi e recomandat a se folosi doar în oraş. Pe modul Sport, motoarele lucrează simultan pentru un maxim de putere.

Ce nu mi-a plăcut:

  • capacitate rezervorului mică pentru gabaritul maşinii, de doar 56 de litri. Probabil ca există o explicaţie: trebuia să existe loc şi pentru motorul electric, plasat pe spate, în detrimentul unui rezervor de combustibil mai mare. Rezervorul mic este şi motivul pentru care acul de la benzină scade „văzând cu ochii” combinat cu motorul pe benzină destul de gurmand. Cu toate astea, o să vedeţi în cele ce urmează, consumul nu e rău deloc.
  • motorul este destul de zgomotos atunci când apeşi pedala la fund

Design

Pe parcursul testului, am spus de multe ori că partea frontală de la Toyota RAV4 seamănă izbitor cu celebrele căşti Stormtroopers din seria Star Wars ce emană un uşor aer fioros. La aspectul puţin fioros contribuie şi scuturile frontal şi posterior argintii.

Jante aliaj, 17″, cu aspect forjat, (5 spițe duble, design B)

Siguranţă

La capitolul siguranţă, noul Toyota RAV4 e „burduşit” cu o mulţime de sisteme, pe lângă clasicele ABS, EBD, EBS (Semnalizare a frânării de urgență): sistem asistenţă pre-impact cu sistem de detecție a pietonilor, sistem de monitorizare a unghiului mort (aprinderea unui led roşu în oglinzile retrovizoare atunci când te depăşeşte o maşină pe una dintre părţi), sistem asistență marcaje rutiere şi Sistem de avertizare la părăsirea benzii de rulare (LDA).

Acesta din urmă te avertizează sonor atunci când calci linia continuă sau întreruptă dintre benzi, iar în acelaşi timp, îţi „trage” de volan, nu foarte tare, cu scopul de a-ţi corecta traiectoria. Controlul e tot la tine – adică dacă vrei să tai linia, o tai – dar corecţia pe care ţi-o face e sufientă să te conştientizeze în timp util că ai deviat un pic şi că e timpul să revii pe banda ta de mers.

De asemenea, noul Toyota RAV4 Hybrid mai dispune de: sistem de control al stabilității vehiculului (VSC+), sistem de control al tracțiunii (TRC), sistem asistență pornire în rampă (HAC), sistem avertizare presiune pneuri (TPWS), sistem de avertizare pentru ieșirea din parcare (RCTA) la care adaugăm clasicii senzori parcare frontali, posteriori şi camera video marșarier pentru o monitorizare panoramică.

Pentru deplasările cu copii la bord, nu lipsesc sistemele de siguranţă precum: protecție antiblocare pentru geamurile electrice, blocare uşi (automat, la plecarea de pe loc), sisteme avertizare (sonor si vizual în bord) la decuplarea centurilor de siguranţă.

Confort

Doar scaunul şoferului are comenzi electrice pe toate direcţiile (adâncime, înălţime, lombar). Un detaliu foarte util, pe care nu îmi amintesc să-l fi întâlnit în testele mele este că spătarul banchetei din spate este reglabil (nu mă refer a rabatare).

Arhisuficient spaţiu în spate pentru copii şi chiar pentru adulţi şi pe înălţime şi la genunchi. S-a dormit bine şi comod în spate :).

La confort contribuie şi geamurile spate şi lunetă, ambele fumurii şi filtrul UV pentru geamurile față şi spate.

Nu au lipsit prizele de 12V: 2 pentru locurile din față şi una pentru locurile din spate sau portul USB, detalii apreciate mereu de familia noastră 🙂

Utilitate

Garda la sol este de 177 mm, una sufiecientă pentru a aborda şi terenuri mai accidentate dar destul de mică pentru nişte aventuri mai îndrăzneţe.

Capacitatea portbagajului este de 501 litri. Un detaliu foarte util este prezenţa unei plase susţinută de 2 bare din aluminiu cu multiple poziţii, plasă destinată depozitării în siguranţă atunci când portbagajul este gol. Pentru cumpărături, de exemplu.

Portbajul este acţionat electric, la fel cum am întâlnit la ultimile 3 modele testate, toate în clasa SUV cu tracţiune integrală: Nissan X-TRAIL, Mercedes-Benz GLE SUV şi prezentul model.

Bancheta spate este rabatabilă fractionat 60:40.

Din punct de vedere depozitare, la noul Toyota RAV4 am întâlnit suficiente spaţii printre care: o cotieră glisantă situată pe cutia consolei centrale frontale, cu dublu spaţiu de depozitare (unul mai mic pentru un portofel sau un smartphone, iar sub acesta unul de dimensiuni mai mari), cotieră rabatabilă pentru locurile din spate, cu 2 suporturi de pahare, 2 suporturi de pahare şi pentru locurile din faţă ce alternează foarte bine cu cele pentru telefon, de exemplu, buzunare pe spătarul scaunelor faţă şi în uşi şi torpedoul clasic.

Consum

În test, am făcut exact 1.300 de km, iar peste plinul (56 de litri) de la debutul testului am mai pus încă 36 de litri, rezultând un consum per test de 7,07%, în care nu prea am menajat-o şi am avut tot felul de drumuri, dar fără niciun kilometru de autostradă. Eu zic că e decent pentru o benzinară.

Capaciatea rezervorului, cum spuneam, este relativ mică, de doar 56 de litri. Vorbim, totuşi, şi de o maşină cu oarece gabarit, de aproape 1.800 de kg la gol (la care, în test, se adaugă oameni şi bagaje) chiar dacă are şi un motor electric. La un drum lung foloseşti prea puţin motorul electric deci consumul de combustibil este ca la orice altă maşină. Mai mult, dacă îi dai pedală, consumul creşte, evident, iar motorul electric suplineşte puterea dar nu scade consumul. Însă, per total, consumul Lui Toyota RAV4 Hybrid e decent.

Toyota RAV4 Hybrid – preţuri

Preţ Toyota RAV4 Hybrid – de la 33.176 euro (TVA inclus)

Preţ model testat Toyota RAV4 Hybrid Luxury – 38.982 euro (TVA inclus)

Să nu uităm de garanţia 6 ani sau 200.000 de km la orice model Toyota, incluiv pentru Toyota RAV4 Hybrid.

Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.

Proiectul #masinadefamilie, episodul 19, este susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media), Canon (foto & video) şi Toyota.

Comments (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.