Mercedes-Benz GLE SUV sau cum te poți bucura de fiecare kilometru parcurs
Scriu acest articol abia la o săptămână după test-drive-ul cu noul Mercedes-Benz GLE SUV. Mi-a trebuit o săptămână să mă reculeg, să-mi revin, să-mi adun gândurile şi să scriu despre experienţa fabuloasă pe care am avut-o la bordul unei maşini de 90.000 de euro. Ne-am bucurat de fiecare kilometru parcurs. A fost episodul cu numărul 18 al proiectului #masinadefamilie.
Maşina pe care am condus-o în week-end-ul trecut a fost un SUV Premium Mercedes-Benz GLE 350 d 4MATIC, cu o motorizare V6 turbo diesel, o capacitate cilindrică de 2.987 cc, o putere de 258 CP şi tracţiune integrală. Transmisia este una automată 9G-TRONIC, cu 9 rapoarte, una excelent etajată şi care asigură un schimb de viteze foarte rapid şi aproape insesizabil. O transmisie foarte silenţioasă şi eficientă. E unul dintre motive pentru care modelele de la Mercedes-Benz îţi asigură o ţinută de drum excelentă, fără reproş.
Mercedes-Benz GLE SUV este prima maşină 4×4 pe care o testez pe toate tipurile de drumuri: asfalt, autostradă, serpentine, drum forestier, drum cu gheaţă şi zăpadă şi drum accidentat. Am avut de toate pentru că la bordul unei astfel de maşini ai parcă ceva mai mult curaj, iar dacă mai adaug şi toate elementele de siguranţă şi confort din dotare, pe care le voi detalia mai jos, cu atât mai mult te laşi liniştit „pe mâinile ei”.
Ce mi-a plăcut:
- Controlerul DYNAMIC SELECT prin intermediul căreia poţi selecta, în funcţie de tipul de drum şi de modul de conducere, tăria suspensiilor şi a volanului (direcţia), timpul de schimb automat al vitezelor (turaţia la care se schimbă automat rapoartele) şi consumul. Cele 5 moduri de conducere diferite sunt: confortabil, sportiv, pentru anotimpul rece (slippery), pentru off-road sau individual. Iată un scurt video cu setările controlerului:
- Modificarea gărzii la sol de la un buton pentru drumuri accidentate – într-o singură situaţie l-am folosit şi cred ca m-a ajutat
- Scaune încălzite şi pentru locurile din spate. E prima maşină din proiect care are şi scaunele din spate încălzite, spre bucuria celor mici, controlul temperaturii acestora fiind chiar la ele, în spate. Nu toate cele 3 locuri din spate au sistem de încălzire, doar cele din lateral, de la geam. Scaunul din mijloc-spate nu are. Pentru toate scaunele, căldura se reduce automat şi se opreşte. Asta chiar e ceva nou.
- Sistemul de siguranţă DISTRONIC PLUS – e prima oară cănd îl întâlnesc. Foarte util pe autostradă. Practic, acest sistem, odată activat, menţine o distanţă constantă faţă de maşina din faţă, frânează (până la oprirea completă a autovehicului) sau accelerează în funcţie de comportamentul maşinii din faţă. În plus – foarte, foarte tare – daca ai luat mâinile de pe volan, sistemul îţi menţine trasa (brachează volanul), ghidându-se după marcaje, timp de 15 secunde, după care apare pe display un volan cu două zone roşii, stânga-dreapta, semn că trebuie să pui mâinile pe volan. Cu alte cuvinte, sistemul îţi asigură un interval de 15 secunde de asistenţă la condus, suficient de mare pentru situaţiile de neatenţie.
- Trapa panoramică glisantă, acţionată electric – bucuria celor mici, ca de fiecare dată. Evident, am executat tradiţionala poză cu ieşirea prin trapă a celor mici. Nu din mers. Cu maşina staţionată 🙂
- Lumina ambientală pe timp de noapte cu proiectie logo. E un detaliu de mare fineţe şi un plus la prestigiul mărcii. Practic, cănd deschizi uşa/uşile din faţă, din oglinzile laterale, mai exact de sub acestea, se proiectează pe asfalt logo-ul Mercedes-Benz. Cam aşa:
- Sistemul (automat) inteligent de iluminare (ILS) LED cu faruri adaptive şi luminarea zonei în care brachezi volanul, pentru o mai bună vizibilitate, în curbe. Foarte eficient. Acelaşi sistem schimbă automat fază lungă sau fază scurtă, după nevoie. Se chemă Asistent adaptiv pentru faza lungă Plus
- Scaunele faţă ajustabile electric şi cu memorie pentru 3 persoane. Scaunele se ajustează în adâncime, lombar, iar tetiera pe înălţime. Cu alte cuvinte, memoria poate stoca şi accesa până la trei poziţii diferite pentru scaunele din faţă, coloana de direcţie şi oglinzile exterioare reglabile electric, cu o simplă apăsare de buton.
Design
E frumos şi dur în acelaşi timp. Asta îţi transmite noul Mercedes-Benz GLE SUV, alături de putere şi siguranţă.
Ca să vă daţi seama ce maşină am condus, modelul pe care l-am avut în teste e dotat cu:
- pachetul Interior AMG Line, opţională în valoare de 2.110 euro + TVA, ce conţine: scaune faţă sport (excelentă susţinere laterală), scaune faţă ajustabile electric şi funcţie de memorare pentru 3 persoane, volan sport AMG, design 3 spite şi covoraşe cu inscripţie AMG
- pachet Exterior AMG Sports, opţională de 2.650 de euro + TVA, ce conţine: pachet AMG Styling şi Jante AMG din aliaj uşor de 50.8 cm (20″) şi design spiţe duble.
În plus, pragurile sunt din oţel (aspect aluminiu) cu inserţii din cauciuc, iar aripioare de pe capota motorului sunt cromate, elemente ce contribuie din plin la aspectul luxos şi sportiv al noului Mercedes-Benz GLE SUV.
Siguranţă – Noul Mercedes-Benz GLE SUV este unul dintre cele mai sigure autovehicule din segmentul său
Vă spuneam mai sus de sistemul de siguranţă DISTRONIC PLUS. Acesta mai cuprinde, pe lângă cele de mai sus: Asistent activ unghi mort (un led roşu în formă de triunghi se aprinde pe una dintre cele 2 oglinzi laterale avertizăndu-te că o maşină este în unghiul mort pe una dintre părţile de rulare), Asistent activ pentru menţinerea benzii de rulare (cu avertizare prin două trepidaţii scurte în volan atunci când ai călcat banda), Sistem de avertizare şi protecţie la impact din spate şi Asistent de prevenire a coliziunii (transmite şoferului un avertisment vizual dacă distanţa faţă de autovehiculul din faţă este prea mică şi un semnal de avertizare sonor dacă este detectat pericolul unei coliziuni).
Nou pentru mine: odată ce ai dat cheie (de fapt, în cazul de faţă, ai apăsat butonul de Start & Stop), volanul coboară, iar centurile de siguranţă pentru locurile din faţă se tensionează. O funcţie nouă pentru mine.
Manevrabilitatea este una excelentă pe orice tip de drum/ suprafaţă datorită tracţiunii integrale permanente 4MATIC, în combinaţie cu sistemele de siguranţă clasice ABS, ESP şi sistemul electronic de control al tracţiunii 4ETS.
Închiderea asistată electric a portierelor, după plecarea de pe loc nu este un element nou dar îl menţionez pentru că este esenţial de fiecare dată în formula de deplasare cu familia, respectiv cu copii. Apropos de copii, pentru centurile din spate, există un indicator a stării acestora, care arată ce pasager are sau nu are centura cuplată, fără avertizare sonoră.
De asemenea, este disponibil pachetul de asistenţă la parcare, cu sugerarea trasei şi camera 360 de grade, vizibile în display-ul central.
Pe lângă clasicele airbag-uri frontale, cortină, acest model are în plus un airbag genunchi pentru şofer. Sistemul de frânare, unul foarte eficient, cu discuri ventilate faţă şi discuri normale spate, include şi Sistemul de asistenţă la frânarea de urgenţă (BAS+) şi Sistemul de asistenţă la frânarea de urgenţă (Brake Assist PLUS) cu asistenţă Cross-Traffic (BAS+Q).
Confort
Pentru un drum de peste 1.000 de km, pe tot parcursul testului, componenta confort a fost una esenţială, iar noul Mercedes-Benz GLE SUV şi-a îndeplinit cu brio datoria, purtând toţi pasagerii în cele mai bune condiţii de confort, pe toate tipurile de drumuri, în ciuda faptului că am fost 5 în maşină: doi mari în faţă şi unul mare şi doi mici în spate. Locuri foarte, foarte confortabile pentru toti cei 3 pasageri din spate, pe toate direcţiile, inclusiv loc la picioare.
Porţiunea de drum semi accidentat, un drum forestier, practic, ne-a arătat ce înseamnă confort din punct de vedere suspensii, amortizoarele adaptive ADS, contribuind din plin la confortul general. Pachetul AIRMATIC, disponibil pe modelul pe care l-am avut în teste şi care costă 1.710 euro + TVA, adaptează caracteristicile de amortizare ale autovehiculului şi roţile sale la starea drumului şi asigură mult mai mult dinamism la viteze mari.
Tapţeria din piele a scaunului şi volanului – piele Nappa în două nuanţe de negru: Pearl / negru – e foarte plăcută la atingere şi dă o notă în plus de lux.
Climatizarea este una automată (THERMATIC), bi-zonă, separată pentru locurile din spate, inclusiv din punct de vedere control.
Noul Mercedes-Benz GLE SUV are disponibile Pachetul Night cu geamuri fumurii laterale spate şi lunetă şi Pachetul Oglindă cu oglinda interioară şi cea exterioară de pe partea şoferului heliomate. În plus, oglinzile exterioare se rabatează electric, odată cu închiderea centralizată.
Doar aşa, ca să ştiţi – pentru cunoscători – sistemul de sonorizare este unul Harmann Kardon® Logic 7® cu 14 difuzoare de înaltă performanţă şi o putere de până la 830 W, o opţională în valoare de 840 de euro + TVA.
Utilitate
Portbagajul generos, unul dintre cele mai mari trecând în revistă toate modelele testate în cadrul proiectului #masinadefamilie, are o capacitate de 690 de litri, iar cu bancheta din spate rabatată ajunge la un volum de 2.010 litri. Portbagajul, ca idee, se deschide automat de la telecomandă sau de la un buton de pe bord şi se închide tot automat de la butonul situat pe marginea portbagajului.
Multiple spaţii de depozitare pentru noul GLE: de la clasicul torpedou si buzunare din uşi, plase în spatele scaunelor din faţă, până la cele 2 spaţii de depozitare pe linia mediană şi terminând cu tetiera rabatabilă a locurilor din spate dar care nu am folosit-o, de data asta, locurile din spate fiind ocupate de 3 pasageri.
Consum
În testul din week-end-ul trecut am parcurs exact 1.035 de km, iar consumul, calculat băbeşte, aşa cum fac de fiecare dată, a fost de 11,6%, în condiţiile în care nu l-am menajat deloc (acceleraţii), am avut porţiuni grele de drum, am avut maşina plină (pasageri, bagaje), iar automobilul are o greutate (la gol) de 2.175 de kg.
Capacitatea rezervorului este una pe măsură, de 93 de litri plus o rezervă de 12 litri.
Funcţia ECO start-stop, cea prin care motorul se opreşte la semafor şi porneşte automat la ridicarea piciorului de pe frână nu este o funcţie nouă dar contribuie la scăderea consumului de combustibil. Apropos, repornirea motorului se face aproape insesizabil (zgomot şi trepidaţii) şi foarte rapid.
Mercedes-Benz GLE SUV – preţuri
Preţ cu dotarea de bază de la producător: 52.100 €
Preţ model testat, cu TVA: 89.230 €
Concluzie: Testul cu Mercedes-Benz GLE SUV rămâne o experienţă de neuitat. Ai de-a face cu acea senzaţie că nu ai cum să oboseşti oricât de mult ai conduce un astfel de model, că niciun drum nu e prea lung şi te bucuri de fiecare kilometru parcurs. Mergem înainte. Urmează alte modele, alte experienţe.
Toate episoadele proiectului #masinadefamilie şi alte articole legate de acest proiect, le găsiţi aici.
Proiectul #masinadefamilie, episodul 18, a fost susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media), Canon (foto & video) şi Mercedes-Benz.
Comments (0)