supermarketurile din România
24th feb.

Supermarketurile din România, program mai scurt în week-end dar nu închise

Pentru că se vehiculează din ce în ce mai des ideea potrivit căreia supermarketurile din România ar trebui să fie închise în week-end, mă bag şi eu în discuţie, în calitate mai mult de de cumpărator şi mai puţin de persoană care conduce o publicaţie de business dedicată retailului alimentar.

supermarketurile din România

Astfel, am plecat de la proaspăta declaraţie a ministrului agriculturii care susţine ideea închiderii supermarketurilor şi hypermarketurilor în week-end, idee care a mai fost vehiculată şi de alţi miniştri, în alte guverne dar nu s-a implementat niciodată. Deci, nimic nou. „Water under the bridge”, cum se spune.

Nu s-a implementat, cred eu, pentru că argumentele nu au fost solide şi nici de data asta, nu par a fi.

Decizia de a închide magazinele mari în week-end ar da posibilitatea micilor comercianţi, mai ales a producătorilor de legume şi fructe să vândă mai mult în week-end, deci să-i încurajeze cumva. Numai că, după mine, îi va încuraja şi să urce preţurile pe perioada week-end-ului, neavând concurenţă, marile magazine fiind închise. Dacă ţăranul simplu nu ar face-o, dacă micul comerciant cinstit nu ar face-o, ar face-o gloata de speculanţi care colcăie prin pieţele de la noi si o altă gloată de comercianţi oportunişti.

Pe de altă parte, uitaţi-vă cu atenţie şi veţi observa – dacă nu ştiţi deja – că marile reţele de magazine, datorită puterii mari de negociere, au de cele mai multe ori preţuri mai bune, inclusiv la categoria de legume şi fructe, decât micii comercianţi. Si nici la calitate şi prospeţime nu stau prost.

Sunt de acord să-i încurajăm pe ţărani să cultive şi să vândă în pieţe. Vor vinde întotdeauna şi va fi loc pentru ei – dar nu pentru speculanţi – indiferent cât de mult se va dezvolta comerţul modern. Dar putem să-i încurajăm altfel, cu legi constructive, cu înlesniri fiscale şi nu în dauna magazinelor mari care sunt convins că nu sunt de acord cu această decizie. Nu am nicio acţiune la niciunul dintre supermarketurile din România. Pur şi simplu ştiu.

Exceptând Germania şi Austria, ţări unde sunt închise supermarketurile duminica, iar sâmbăta au un program mai scurt (09.00 – 13.00), nici o altă piaţă europeană nu are supermarketurile închise în week-end-uri. Marea Britanie are magazinele deschise sâmbăta cu program normal, iar duminica magazinele au un program mai scurt, gen 11.00 – 17.00 sau 10.00 – 16.00 dar nu sunt închise toată ziua. La fel în Franţa, Italia sau Spania.

Dacă ştiţi voi altceva, vă rog să spuneţi. Poate aveţi alte exemple. În ţările de mai sus vorbim, totuşi, de altă cultură, de alte obiceiuri, de alte tradiţii. Acolo, comerţul modern are o tradiţie de peste 50 de ani.

Revenind pe plaiurile mioritice, suntem încă departe de a înghiţi o astfel de decizie pentru că noi suntem un popor de mâncăcioşi si cumpărăcioşi, mai ales în week-end, când cumpărăturile reprezintă pentru noi un adevărat „eveniment social”, iar pentru retaileri week-end-ul reprezintă un vârf de vânzări.

Aşadar, după mine, nu văd că se va implementa prea repede aşa ceva, iar dacă se va lua o decizie în acest sens, supermarketurile din România vor avea, poate, un program ceva mai scurt în week-end dar nu se vor închide.

Voi ce ziceţi?

Comments (2)
  • Eu am o problema tehnica: ce inseamna „marile magazine”? Inchizi cu totul mall-ul, ca e mare magazin? Inchizi doar hypermarketul? Inchizi supermarketul? E voie sa fie deschis buticul de cartier?

    Serios, legea e tembela. Piata decide cand si cum trebuie sa fie deschis un magazin. Sunt atatea magazine (Mega Image de ex, dar nu numai) deschise non-stop. Aia e politica lor: sa pot merge la 3 dimineata, daca asa am chef, sa-mi fac cumparaturi.

    • Marile magazine înseamnă supermarketurile, Hypermarketurile, magazinele tip discounter si cash& carry. Nu Mall-urile. Deocamdata nu exista o lege. Se tot vorbeşte despre asta dar nu exista înca o lege în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.