5th feb.

Cum a fost cu prima „integrală” din #masinadefamilie – Nissan X-Trail?

Aşa cum vă spuneam, în week-end-ul trecut s-a consumat episodul cu numărul 17 din #masindefamilie în care protagonist a fost noul Nissan X-Trail, un family SUV cu 7 locuri, cu o motorizare diesel de 1.6 dCi, 130 de CP, cutie manuală cu 6 trepte şi tracţiune integrală.

Deşi nu am folosit foarte mult tracţiunea 4×4, în ultimul episod din #masinadefamilie, Nissan-ul X-Trail a fost prima maşină cu tracţiune integrală din proiect. Mi-a fost milă de maşină să mă bag foarte adânc pe drumurile pline de noroaie pe care, de altfel, le-am întâlnit la tot pasul, iar în altă ordine de idei, nici nu sunt eu vreun mare off-roader.

Aşa că, am stat potolit. M-am bucurat alături de ai mei de spaţiul foarte generos, de portbagajul la fel de generos, de plafonul panoramic cu trapă şi de confortul unui SUV de familie cu un motor potrivit pentru nevoile noastre şi nu foarte gurmand. Oricum ar fi, siguranţa e alta, cu tracţiune integrală şi gardă la sol mare (210 mm).

Îmi pare rău că nu am reuşit să fac multe poze din cauza vremii şi a drumurilor „mocirloase”. Înţelegeţi…maşina nu era prea fotogenică cu stratul de murdărie pe ea. Nu a plouat dar am avut parte, aproape tot drumul, mai ales la plecarea din Bucureşti, de topirea zăpezii. Praf cu apă egal jeg. Din belşug. Cred că am consumat un rezervor întreg de lichid de parbriz, în deplasarea asta.

IMG-0063 (Copy)

Ce mi-a plăcut:

  • înainte de toate, este o maşină mare, cu spaţiu foarte generos la interior şi foarte confortabilă
  • reglajul electric pe inălţime, adâncime, abdominal şi înclinare pentru scaunele din faţă
  • deschiderea portbagajului în 3 moduri diferite dar foarte simple: de la un buton plasat în bord, de pe telecomandă sau printr-o simpla apăsare a butonului de declanşare de la portbagaj. Închiderea se face tot prin apăsarea unui buton plasat pe marginea trapei de la portbagaj: Adică cam aşa:

  • Scaune încalzite – chiar dacă la pornirea la rece e nevoie de ceva vreme să urce temperatura din interior, cu scaunele încălzite (şezut şi spate) e suficient să ai un confort termic chiar de la plecare
  • Silenţiozitate şi eficienţă mare a climatizării, în sensul că nu simţi că funcţionează climatizarea, in timp ce aceasta îşi face foarte bine datoria
  • Ventilaţie pentru locurile din spate
  • 3 prize de 12 V (una în planşa de bord, una în consola centrală şi una în portbagaj)
  • Plafonul panoramic cu trapă electrică pe care l-am avut doar în primul episod din #masinadefamilie, la Renault Scenic XMOD. Am mai avut plafoane panoramice şi la alte modele testate dar cu trapă doar cel de la Renault Scenic. Cam aşa:

IMG-2361

  • Oglinzi mari cu vizibilitate foarte bună, pliabile electric
  • farurile cu led cu reglaj pe înălţime – foarte eficiente la care se adaugă şi luminile de zi cu led

Nu mi-a placut

  • suspensia tare, nepotrivită pentru drumurile proaste. E aceeaşi observaţie pe care am făcut-o şi la modelul precedent testat de la Nissan, Nissan Qashqai: dacă conduci un Nissan X-Trail, rămâi pe asfalt!

Confort

Va spuneam mai sus de spaţiul foarte generos la interior, atât pentru locurile din faţă, cât şi pentru locurile din spate, cel mai mare dintre spaţiile de interior de la toate maşinile din proiect, înafară de modelul Mercedes-Benz clasa V.

Tot pentru confortul pasagerilor din spate, geamurile laterale spate şi luneta sunt fumurii.

Siguranţă

în primul rând, să trecem în revistă sistemele de siguranţa pe care le-am întâlnit la aproape toate modelele Nissan testate:

Nissan Safety Shield: Asistenţă pentru lumini Faza Lungă (High Beam Assist) / Recunoaştere Indicatoare Rutiere (Traffic Signs Recognition) / Avertizare Încălcare involuntară Bandă (Lane Departure Warning) / Anticipare Frânare de Urgenţă (Forward Emergency Breaking).

Nissan Safety Shield Plus: Avertizare Unghi Mort (Blind Spot Warning) / Detectare Obiecte în Mişcare (Moving Objects Detection) / Alertă Atenţie Şofer Scăzută (Driver Attention Alert).

De asemenea, nu lipseşte Sistemul Inteligent de Asistenţă la Parcare (Intelligent Park Assist) ce include sistemul de măsurare a spaţiului de parcare şi senzorii de parcare faţă+spate+lateral, plus Around View Monitor (sistemul de asistenţă la parcare cu vedere 360 de grade).

IMG-2394

Nissan X-Trail are Airbag-uri şofer+pasagerAirbag-uri laterale + airbag-uri tip cortină, ABS + EBD + ESP + Brake assist + BLSD (functie de diferenţial autoblocabil al sistemului de frânare) şi Sistem ISOFIX pentru scaun copil (2 x banchetă spate).

Portierele şi geamurile se blochează cu o comandă unică de la şofer. Interesant este că bloghează uşile nu doar pe exterior, ci şi pe interior, în caz că un pasager năzdrăvan vrea să deschidă portiera în mers.

Utilitate

Portbagajul, unul dintre cele mai mari dintre toate modelele testate, are o capacitate de 550 de litri şi este unul modular.

Cotiera centrală spate, deliciul celor mici, folosit inclusiv pe post de pernă, este prevăzut cu suport pentru două pahare, iar odată pliat, ai acces în portbagaj. Cu alte cuvinte, poti transporta şi obiecte lungi, în caz că e nevoie. Oricum, bancheta din spate este fracţionabilă 60/40 şi culisantă, cu spătar pliabil şi inclinabil 40/20/40. Deci, plus de confort.

Bancheta din spate culizează înainte şi pentru a face loc la picioare pentru cele 2 locuri din spate, căci, da, Nissan-ul X-Trail are 2 locuri în plus, al treilea rănd de scaune ce se pliază în portbagaj. Desigur, cu cele 2 scaune ridicate, dimensiunea portbagajului e una mai mică, de doar 135 de litri. Noi, fiind doar 4, nu le-am folosit dar, în anumite situaţii, poţi băga 2 copii acolo, maşina transformându-se în una cu 7 locuri. Cu rândul 2 şi 3 de scaune pliate, portbagajul ajunge la o capacitate maximă de 1.982 de litri.

Consola centrală are o capacitate de stocare de 6 litri şi – detaliu foarte interesant – suporturile pentru pahare dintre scaunele din faţă au funcţia de răcire/încălzire prin intermediul unei fante care se închide şi se deschide manual.

Consum

Capacitatea rezervorului noului Nissan X-Trail este de 60 de litri. În acest test am parcurs cca 850 de km cu un plin de 60 de litri, deci a rezultat un consum practic de 7,05 litri%, în condiţii diferite de drum: oraş, autostradă, drum naţional, serpentine etc.

Preţ model: de la 26.990 euro (TVA inclus)

Preţ model testat:  37.143 Euro (TVA inclus).

Ultimul test drive din cadrul proiectului #masinadefamilie: Nissan Qashqai.

Proiectul #masinadefamilie, episodul 17, a fost susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media),CanonNissanHotel Binder Bubi Mediaş şi Hotel Binder Bubi Sighişoara.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.