Casa pasivă EFdeN sau casa solară inteligentă, eficientă energetic și prietenoasă cu mediul
Mereu mă gândesc şi chiar am mai scris pe aici, la faptul că îmi doresc să construiesc şi să locuiesc într-o casă pasivă, într-o casă eficientă şi independentă din punct de vedere energetic, iar din când în când mai am câte un vis – coşmar din ăsta. Sau să-i zic o amintire din viitor?
Nu e prea departe viitorul ăsta, atunci când nu vom mai depinde de un furnizor de energie electrică sau de un furnizor de gaz şi vom putea folosi energii prietenoase cu mediul şi foarte la îndemână. Nu că nu se folosesc deja dar sunt totuşi rare, nu se folosesc în masă pentru că achiziţionarea unor astfel de sisteme de captare a energiilor verzi e încă prea scumpă. Prohibitivă chiar.
În contextul ăsta, iată că există un prototip de casă pasivă, contruit de câţiva tineri nebuni şi frumoşi – casa EFdeN – care au proiectat și construit o casă solară inteligenţă, eficientă energetic şi prietenoasă cu mediul, modulară şi, astfel, adaptabilă la siturile dificile specifice centrului unei metropole, precum Bucureştiul, putând fi dezvoltată atât pe verticală, cât şi pe orizontală.
Proiectul
Evident că nu e primul proiect de acest fel, dar e primul prototip de casă pasivă vizitat de mine şi unul căreia îi prevăd un mare viitor. Casa este un P + 1, cu living, bucătarie deschisă, o camera tehnică şi o baie la parter şi 2 camere (dormitoare), o cameră tehnică şi o baie la etaj. Teoretic, caracterul modular permite construirea acesteia în numai 10 zile.
Elementul arhitectural central îl constituie sera, dispusă pe ambele niveluri, un spaţiu verde integrat multifuncţional. Sera este şi spaţiu de relaxare şi o seră hibrid deoarece pe lângă alte funcţiuni şi beneficii, inclusiv cel vizual, are rol şi în sistemul de încălzire al casei.
Structura casei este una în totalitate metalică pentru o asamblare rapidă dar şi pentru rezistenţă, cu pereţi tip sandwich şi o izolaţie termică foarte bună. Practic, sunt nişte modulele tehnice preasamblate, ca nişte piese LEGO, uşor de împachetat şi transportat. Când am vizitat casa, Sara – cel mai mare şi mai vrednic constructor LEGO din familia noastră – m-a întrebat înainte unde mergem şi i-am spus că mergem să vedem o casă LEGO. Nu m-a crezut până am ajuns la faţa locului 🙂
Interiorul este, de asemenea modular şi flexibil cu elemente de mobilier din materiale recliclate şi recliclabile.
Din punct de vedere ventilare, încălzirea locuinţei şi a apei, casa EFdeN foloseşte, printre multe alte sisteme inovatoare, pompe de căldură, ceea ce m-a uns pe suflet, chiar dacă sunt doar pompe aer-aer, iar eu îmi doresc o pompă sol – apă, adică utilizind energia termică inmagazinată in pământ energia fiind colectată cu ajutorul unor circuite inchise de ţevi în care circulă un agent de transfer termic.
Date tehnice despre încălzire, ventilare şi climatizare casa EFdeN
Sera este integrată în strategia de climatizare a prototipului. Pe timp de iarnă aceasta acţionează ca un buffer termic, datorită amplasării sale pe zona de Sud-Est. Suprafaţa vitrată mare a acesteia facilitează aportul solar pe timpul iernii, când unghiul de incidenţă al razelor este mai mic.
Un alt rol în captarea şi distribuţia energiei calorice o au materialele cu schimbare de fază care, pe timp de iarnă, înmagazinează energia termică produsă de radiaţia solară ce intră în casă, distribuind-o ulterior în mediul interior, iar pe timp de vară ajută la absorbţia căldurii în exces, fiind umbrite pe timpul zilei.
Încălzirea şi răcirea se face prin tuburi cu apă care sunt amplasate în pereţi, prin panouri radiante cu apă montate pe tavan sau pereţii interiori pentru a asigura un confort termic optim.
Recuperarea căldurii este făcută din bucătărie şi baie cu ajutorul unui recuperaror de căldură pentru a crea depresiuni ce vor ajuta la ventilarea acestor două camere, iar introducerea aerului proaspăt se face prin living şi prin dormitoare.
Proiectul EFdeN a fost posibil prin colaborarea dintre studenţi, profesori, specialişti din mediul privat şi reprezentanţi ai sectorului public cu susţinerea partenerilor media.
Ce se poate face cu proiectul EFdeN?
Iniţiatorii proiectului propun dezvoltarea unui Complex Rezidenţial sustenabil format din mai multe tipuri de locuinţe, variaţii ale Prototipului EFdeN, inclusiv construcţii pe mai multe niveluri.
În concluzie, lăsând la o parte detaliile de proiect privind numărul de camere, dispunerea acestora, numărul de băi şi alte alea, importante sunt soluţiile de încălzire, răcire şi ventilare, de folosire eficientă a energiei şi izolaţia casei. Restul se fac.
Da, casa EFdeN poate fi vizitată
Casa, situată în incinta Facultății de Inginerie a Instalațiilor București (Bd Pache Protopopescu, nr 66), este deschisă publicului în fiecare zi de marți și joi în intervalul 18:00 – 20:00 și sâmbătă în intervalul 12:00 – 16:00. Înscrierile se fac la www.efden.org/inscrieri.
Varga Sz.
februarie 4, 2016Cu tot respectul pentru inițiativă și pentru autorul articolului, EFdeN nu este o casă pasivă. O casă pasivă este ”o casă care se poate încălzi, sau răci, cu antrenearea volumului de aer proaspăt necesar pentru ventilare”, care îndeplinește câteva criterii stricte cu privire la consumurile de energie, etanșeitate. Aceste criterii au fost stabilite de către Passivhaus Institut din Darmstadt, Germania. Până ce nu vedem măcar un bilanț energetic în PHPP, rezultatul unui test blower-door nu se poate spune despre EFdeN că ar fi casă pasivă.
Daniel B.
februarie 9, 2016Buna seara si va multumim pentru feedback! Pe langa ce ati mentionat dumneavoastra mai sus referitor la cerintele unei case pasive, in prototipul EFdeN s-a urmarit respectarea acestor cerinte pornind de la pozitionare casei, materialele utilizate, izolatia, anvelopanta, echipamentele etc.,insa totodata s-a optat si pentru imbinarea strategiilor active cu cele pasive. Astfel, pe langa eficientizarea energetica am urmarit obtinerea unui confort optim prin asigurarea unor parametri de confort prestabiliti (temperatura, umiditate, CO2, COV etc), utilizarea energiilor regenerabile, refolosirea apei, un bilant energetic pozitiv, introducerea naturii in casa si cel mai important, impactul asupra mediului inconjurator. Intrucat oamenii isi petrec circa 90% din viata in interioriul unei cladiri, am pus accent pe calitatea confortului interior. Prin urmare prototipul EFdeN este o casa activa, produce mai mult decat consuma, iar in urma testelor pe care le vom face in perioada urmatoare vom stabili intr-adevar daca aceasta casa este pasiva si in realitate, nu doar pe hartie.
Claudiu
februarie 4, 2016Aşa am înţeles eu fără să fiu vreun specialist. Aş vrea să ne răspundă iniţiatorii proiectului dacă EfdeN e considerată casă pasivă sau nu.