Un nou episod din #masinadefamilie – Nissan Qashqai
Aşa cum vă spuneam anterior, iată că am reluat colaborarea cu brandul Nissan, după ce am trecut prin câteva modele, de la mic (Micra, Note), spre mare (Pulsar). Astfel, în week-end-ul trecut am testat crossoverul urban Nissan Qashqai 1,4 dCi, 110 CP, tracţiune 2WD, cutie manuală în 6 trepte.
Nissan Qashqai a fost cel mai mare crossover din cadrul proiectului #masinadefamilie pe care l-am condus, din punct de vedere gardă la sol, dimensiuni la exterior şi interior. Şi cu toate că este o maşină de un gabarit mare, noul Nissan Qashqai l-am simţit foarte agil datorită motorului care trage foarte bine şi a manevrabilităţii bune.
Ce mi-a plăcut:
- înainte de orice, trebuie să menţionez consumul de carburant mixt de 5,5%. Cunosc motorizarea de 1,5 dCi şi 110 CP, întâlnită pe mai multe modele de la Renault dar consumul ăsta mi se pare unul foarte bun. Cu Renault Captur am scos un consum de 5,3% dar cu motorizarea de 1,5 dCi şi 90 CP, iar cu Renault Scenic XMOD am scos 5,9%, cu motorizare 1,5 dCi şi 130 CP
- poziţia înaltă de condus pe care o apreciez de fiecare dată când e cazul. A fost maşina cu cea mai mare gardă la sol din proiect – 180 mm, ceea ce îţi permite să abordezi cu mare încredere anumite drumuri mai grele
- oglinzi pliabile electric – nu este un element pe care nu l-am mai întâlnit dar îl apreciez foarte tare, mai ales atunci când parchezi pe stradă sau atunci când trebuie să te strecori pe un drum îngust, în ambele situaţii existând riscul de a agăţa cu oglinda altă maşină. De la un buton, situat pe uşă, poţi plia ambele oglinzi
- 2 prize de 12V: una situată în bord, destinată locurilor din faţă şi una în consola centrală, în interiorul spaţiului central de depozitare, locul unde este situat şi portul USB alături de mufa auxiliară
- camera de luat vederi pentru mersul cu spatele pe care am întâlnit-o la toate modelele Nissan testate – şi nu numai
Ce nu mi-a plăcut:
- suspensiile sunt uşor tari şi neadecvate pentru drumuri accidentate. Cu alte cuvinte, dacă eşti la volanul unul Nissan Qashqai, rămâi pe asfalt!
- mi-ar fi plăcut ca închiderea centralizată să fie automată, iar scaunele să fie încălzite
Confort:
Confort suprem pentru fete, pe locurile din spate, cu suficient loc pentru picioare (chiar generos) dar şi pe lăţime. Din noul Qashqai nu lipseşte bancheta rabatabilă, un accesoriu foarte dorit de fete, ce include şi 2 suporturi pentru pahare.
Şi locurile din faţă au acelaşi confort. Legat de locurile din faţă am simţit lipsa scaunelor încălzite. Dacă nu acum, iarna, atunci când? 🙂 Desigur, poate fi considerat un moft dar tare bine e când intri îngheţat de afară şi te dezmorţeşti cu nişte scaune încălzite sub fund :).
Pentru confortul în condus, noul Qashqai are cruise control (pilot automat, cum îi zic eu) + limitator de viteză.
Siguranţă:
La capitolul siguranţă sunt multe de menţionat. Astfel, pe lângă airbag-urile pentru şofer+pasager, cele laterale şi cele tip cortină, noul Nissan Qashqai are:
- Tetiere faţă active
- ABS+EBD+asistenţă la frânare
- Sistem ISOFIX ptr. scaun copil (2 x bancheta spate)
- ESP + Asistenţă la pornirea din rampa (Hill Start Assist)
- Sistem Chassis Control (cu sistem activ de control al traiectoriei şi control activ al rulării)
- Sistem de monitorizare a presiunii din pneuri
- Oglindă retrovizoare cu efect anti-orbire
- Nissan Safety Shield: Asistenţă pentru lumini Faza Lungă/ Recunoaştere Indicatoare Rutiere/ Avertizare încălcare bandă/ Anticipare Frânare de Urgenţă)
- Senzori de parcare faţă + spate
Referitor la Nissan Safety Shield, una dintre funcţii emite semnale de avertizare sonore și vizuale, iar dacă șoferul nu reacționează, se activează frânarea automată pentru a încetini în timp util. Am experimentat fără să vreau doar prima parte, cea cu avertizarea sonoră şi vizuală, într-o situaţie în care nu am fost destul de atent. Am mai întâlnit acest sistem şi cred că este de mare ajutor.
Alt element pe care îl apreciez foarte mult este frâna de mână electrică. O simplă atingere de buton frânează maşina, iar la parcare, odată cu oprirea motorului, aceasta se acţionează automat.
Utilitate:
Capacitatea portbagajului este de 401 litri, adică acceptabilă pentru o deplasare mai lungă cu familia. Am fi avut nevoie de încă un picuţ de spaţiu dar nu pot să spun că nu ne-am descurcat. Am experienţă mare pe partea de aranjat bagajele în aşa fel încât să încapă toate, îndiferent de capacitate.
Capacitatea portbagajului cu bancheta spate pliată este de 1.598 de litri, în cazul unui transport de obiecte mai voluminoase, dar fără pasageri pe locurile din spate. De asemenea, sub portbagaj există 2 spaţii ce pot ascunde diferite lucruri (sistem modular).
În ceea ce priveşte locurile de depozitare, noul Qashqai este foarte generos, lucru care ne-a plăcut corespunzător. Unul dintre acestea, situat sub cotiera rabatabilă de mari dimensiuni, pe consola centrală, are o capacitate de depozitare de 6,1 litri şi 2 compartimente.
Consum conbustibil:
Am precizat mai sus că în testul din acest week-end, noul Nissan Qashqai mi-a consumat doar 5,5%, un consum foarte bun ţinând cont de gabaritul acestuia (în jur de 1.500 de Kg) ceea ce îmi spune că motorizarea de 1,5 dCi şi 110 CP este una foarte potrivită pentru acest model.
De menţionat faptul că noul Qashqai este dotat cu sistemul Stop&Start care opreşte motorul la semafor, atunci când iei piciorul de pe ambreiaj şi îl reporneşte atunci când îl apeşi, sistem întâlnit pe cam toate modelele testate şi care contribuie la scăderea consumului. La consumul bun mai contribuie, de asemenea şi cutia în 6 trepte, treapta a 6-a fiind aur la mers întins.
Capacitatea rezervorului este de 55 de litri.
Preţ model testat: 24.332 Euro (TVA inclus).
Ultimul test drive din cadrul proiectului #masinadefamilie: Citroen C4 Picasso.
Proiectul #masinadefamilie, episodul 16, este susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media),Canon şi Nissan.
Dacă vrei, poţi primi în fiecare dimineaţă, direct pe adresa ta de e-mail, ultimul articol de pe blogul claudiuciobanu.eu.
Introdu adresa de e-mail în câmpul „Abonare RSS” din dreapta-sus
Comments (0)