14th nov.

Cât de des apelați la agenții imobiliare?

Sunt curios cât de des apelaţi voi la agenţii imobiliare, fie că e vorba de vânzare, cumpărare sau închiriere? Să vă povestesc cum sunt eu:

La capitolul imobiliare, atunci când am vândut o garsonieră – mulţi ani în urmă – am facut-o printr-o agenţie imobiliară, la care apelase cumpărătorul, deci fără nicio implicaţie (financiară) din partea mea, iar când am cumpărat, prin credit, casa în care stăm şi acum, am ocolit cât am putut agenţiile imobiliare şi am tratat direct cu constructorul/proprietarul. De ce? Îmi era teamă sa nu iau vreo ţeapă, căci erau nişte vremuri…

Din păcate, am vândut când nu trebuia, prin anii 2003 şi am cumpărat tot când nu trebuia, la sfârşitul lui 2007, când era boom-ul imobiliar în floare, când preţurile imobilelor şi a terenurilor erau foarte sus. Adica lucrurile s-au întâmplat exact pe dos: am vândut ieftin şi am cumpărat scump. Aşa a căzut, aşa erau vremurile şi atunci am putut noi să facem efortul ăsta dar, pe de altă parte, nici nu m-am informat, nici nu am apelat la vreun specialist.

De ce nu am făcut-o? Pentru că aveam senzaţia că sunt şarlatani la tot pasul şi că făceau burta mare pe spatele meu. Agenţi, agenţii. Numai numărul acestor agenţii mă speria. Erau la tot pasul, la parterul fiecărui bloc, oricine avea o agenţie imobiliară, iar anunţurile erau înţesate de serviciile lor. Şi erau şi şarlatani, sunt convins dar dintre atâtea agenţii, cu un pic de research şi câteva recomandări, puteam să găsesc una la care să apelez şi să fac un deal bun. N-am făcut lucrul ăsta.

Mă rog, mi-am amintit de perioada aceea când am făcut singurele mele tranzacţii imobiliare pentru că acum, într-o perioadă vizibil mai stabilă, cu o criză la activ care a adus preţurie la un nivel normal şi a mai tăiat din elanul unora puşi pe căpătuială, există un cadru propice pentru agenţiile imobiliare de a-şi desfăşura o activitate profesională, egenţii ce pot aduce un real ajutor celor care tranzacţionează imobile sau terenuri mai rar, poate o dată în viaţă, şi nu fac un business din asta.

Consiliere, despre asta vorbesc. Si consiliere pe bune, profesionistă, să salvezi timp şi bani.

Astfel, într-o piaţă imobiliară prea puţin reglementată, cum este cea din România, în care accesul se face foarte uşor, compania ERA România introduce un sistem profesional prin care clienţii care doresc să cumpere sau să vândă un imobil să aibă un punct de referinţă, un brand care să ateste profesionalismul unui broker sau a unei agenţii imobiliare.

Compania ERA, una dintre cele mai puternice companii de franciză imobiliară la nivel global, anunţă intrarea pe piaţa din România şi introducerea sistemului unic de francizare ERA® Business System.

ERA Romania îşi propune ca în următorii 5 – 10 ani, peste 100 de agenţi şi agenţii imobiliare să facă parte din sistemul ERA şi să deţină fiecare minim 10% din aria rezidenţială acoperită.  În primii trei ani de funcţionare ERA România doreşte să atingă cel puţin 50 de francizaţi. În medie, în fiecare dintre ţările în care îşi desfăşoară activitatea, ERA deţine 15% din piaţa imobiliară rezidenţială.

Ce face efectiv ERA?

În momentul în care un broker sau o agenţie se afiliază sistemului de francizare ERA, i se pun la dispoziţie o serie de instrumente şi un set de cunoştinţe care îl ajute să aibă succes pe piaţa imobiliară. Aceştia nu îşi pierd autonomia, fiecare franciză fiind deţinută independent.  În relaţia de franciză, ERA acordă o licenţă brokerului sau agenţiei pentru a-şi desfăşura activitatea sub numele său şi pentru a urma modelul unic de afaceri ERA, în schimbul unei taxe lunare de licențiere.

Printre produsele şi serviciile ERA® Real Estate care vor ajuta agenţiile să se diferenţieze clar pe piaţă se numără: sistemul de internet ERA, CRM ERA, sistemul de recomandări ERA, programul de training-uri ERA, sistemul de recomandări ERA. Experienţa şi cunoştinţele ERA® Real Estate legate de proprietăţile rezidenţiale salvează timp şi resurse financiare importante.

Particularităţile pieţei imobiliare din România

Planul de dezvoltare ERA Romania este special adaptat la piaţa locală şi ia în calcul condiţiile specifice de aici. Activitatea ERA România se va concentra în primă fază în capitală, deoarece Bucurestiul este piaţa imobiliară cea mai importantă din Romania în care se desfăşoară peste 30% din activitatea rezidențială.  Oscilaţiile de preţ de la valoarea medie de 2.300 €/mp din perioada de vârf (2008) la valoarea medie de 1.000 €/mp de astăzi, sunt una dintre particularităţile pieţei rezidenţiale din Bucureşti. 

Tot ca o particularitate, în prima jumătate a anului 2015 preţurile caselor din centrul oraşului au crescut modest, cu un procent mediu anual de 3%, în timp ce preţurile din zonele periferice ramân sub presiune (-4,0%).

————————————

Prezentă în 35 de ţări, cu un portofoliu de 2.300 de agenţii imobiliare şi 33.000 de agenţi, ERA este un principal francizor global de brokeraj imobiliar rezidenţial. Toate sediile ERA sunt deţinute şi exploatate independent. Timp de peste 40 ani, ERA a stabilit noi standarde în serviciile pentru clienţi, tehnologie şi instruire pentru industria imobiliară. Viziunea ERA este aceea de a oferi o soluţie totală pentru persoanele cu gândire în perspectivă, care doresc să construiască o afacere de calitate şi profitabilă în domeniul imobiliar.

Dacă vrei, poţi primi în fiecare dimineaţă, direct pe adresa ta de e-mail, ultimul articol de pe blogul claudiuciobanu.eu.

Introdu adresa de e-mail în câmpul „Abonare RSS” din dreapta-sus

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.