Cum e noul Avensis de la Toyota?
Aşa cum vă spuneam, am reluat proiectul #masinadefamilie cu o nouă colaborare – Toyota şi cu un nou episod, cel cu numărul 14, în care am testat noul Avensis, modelul sedan, o maşină pe care mi-o doream să o conduc de multă vreme.
Modelul pe care l-am avut în test a fost: TOYOTA AVENSIS MBC 2.0 D-4D, 6MT, Euro 6, echiparea de top – Luxury, cu o capacitate de 2,0 Litri, motorizare D-4D motorină şi 143 CP, disponibilă cu cutie manuală în 6 trepte.
Ce mi-a plăcut:
- înainte de orice, mi-au plăcut enorm farurile adaptive de la noul Avensis. Fascicolele farurilor urmează trasa maşinii, în funcţie de cum roteşti volanul, pentru o vizibilitate mai bună. Şi da, chiar am avut o revelaţie. Te ajută enorm. Am făcut şi un scurt video, cred eu, edificator, în care m-am jucat un pic, pe serpentine cu farurile:
- tot la capitolul faruri intră şi Sistemul de comutare automată între faza lungă și faza scurtă, incredibil de util. Principala preocupare e condusul, nu mai ai treabă cu schimbatul fazei scurte cu faza lungă
- ţinuta de drum: fermă şi stabilă, maşina lipindu-se foarte bine de drum. În ciuda celor 1.550 de kg, Avensis este un model agil, să te poţi descurca cu uşurinţă în anumite situaţii limită.
- Toyota Safety Sense, prezent în premieră pe un model Toyota. Vă invit să citţi mai multe detalii despre acest sistem mai jos, la capitolul „Siguranţă”
- Sistem Smart Entry & Start – în locul unei chei convenționale de contact, sistemul inteligent de acces şi pornire dispune de un transmițător ce permite descuierea ușilor prin simpla acționare a mânerului și încuierea ușilor prin apăsarea unui buton. De asemenea, maşina se porneşte şi se opreşte de la un buton din bord. Trebuie doar să ai cheia asupra ta
- Ecran cameră video marsarier
- culoarea albastru deschis a luminilor de interior de pe bord, una foarte odihnitoare şi deloc supărătoare
- frână de mână (de parcare) electrică, acţionabilă pentru cuplare sau decuplare de la un buton de pe bord. Oricum, când opreşti, frâna de parcare se cuplează automat, iar la pornirea de pe loc, la fel, se decuplează automat. E o funcţie utilă şi pentru pornirea din rampă.
- Alte „bunătăţi”: display multi-info de 4.2”, sistem audio cu 10 difuzoare, tapițerie piele, faruri LED autoadaptive, sistem de spălare pentru faruri, jante aliaj 18”, scaune șofer şi pasager reglabile electric pe 8 direcții, sistemul Toyota Touch 2 with Go Plus care include funcțiile de comandă vocală și Map Care
Ce nu mi-a plăcut:
E primul model testat în cadrul proiectului #masinadefamilie unde la capitolul „ce nu mi-a plăcut” nu o să bifez foarte multe. Nu am ce să reproşez noului Avensis şi nu e vreo campanie sau ceva. Am fost şi voi rămâne cât se poate de obiectiv, indiferent de brand sau model. Aşadar, singurele minusuri sunt:
- lipsa unui ştergător pentru lunetă. Nu m-a plouat foarte tare aşa ca nu i-am simţit lipsa dar când a plouat parcă era nevoie de unul. Pe de altă parte, ştiu că e cam greu ca o versiune sedan să fie prevăzută cu ştergător pe lunetă din cauza formei lunetei teşite puternic
- lipsa unei prize de 12 V pentru locurile din spate. Doar o singură priză, în bord.
Design
Înainte să intrăm adânc în cele 3 componente pe care le urmăresc de fiecare dată – confort, siguranţă şi utilitate – o să scriu şi câteva vorbe despre designul dinamic al noului Avensis.
Botul noului Avensis emană prin toţi porii sportivitate şi chiar agresivitate, de care îţi dai seama doar după ce îl conduci. Odată urcat la bord mai conştientizeşi, de asemenea, că această agresivitate este controlată excelent de tehnologie şi de dotările de excepţie ale noului Avensis. Parte dintre ele le veţi parcurge în cele ce urmează.
Confort
Am condus aproape 1.500 de kilometri în cele 3 zile şi ceva de test şi nu am simţit nicio clipă oboseala, iar asta s-a datorat, în primul rând, scaunelor foarte confortabile, cu multiple reglaje electrice.
Fetele s-au bucurat de un spaţiu mai mult decât generos pentru locurile din spate, atât în ceea ce priveşte spaţiul la picioare, cât şi lăţimea banchetei, numai bună pentru un somn bine legănat. De asemenea, cotiera rabatabilă a fost şi de data asta deliciul celor mici, cotieră din piele (ca de altfel toată tapiţeria scaunelor) care deţine şi 2 suporturi de pahare şi trapă pentru transport schiuri.
Tot la capitolul confort, trebuie să amintesc de suspensiile noului Avensis care absorb foarte bine denivelările sau gropile din carosabil. Am şi luat câteva gropi mari, în condiţii de noapte, şi nu mi-au clănţănit dinţii în gură, cum se spune.
La fel de bună este şi izolarea fonică, motorul diesel şi zgomotul de la rularea cu viteză nefiind absolut deloc deranjante.
Siguranţă
Datorită sistemului Toyota Safety Sense, de care vă povesteam mai sus, noul Avensis a obţinut calificativul de 5 stele Euro NCAP. În esenţă, chiar dacă nu am ajuns în situaţia de a „testa” toate caracteristicile acestui sistem de siguranţă, acesta cuprinde:
- Road Sign Assist – camera video faţă identifică diferitele semne de circulaţie care sunt afişate apoi pe ecranul multimedia TFT color, situat între cele două ceasuri din bord
- Automatic Hight Beam – reglarea automată a farurilor: schimbare fază scurtă – fază lungă automat dar şi orientarea farurilor astfel încât să nu deranjeze participanţii la trafic. La bracaj maxim, pe serpentine, de exemplu, se aprinde un led care îţi luminează larg unghiul închis, pe direcţia unde ai efectuat virajul (vezi video de mai sus)
- Lane Departure Alert – te avertizează vizual atunci când ai „călcat” linia de separare a benzilor fără să semnalizezi
- Pre-colision System – contribuie cel mai mult la siguranţă, atunci când poţi fi neatent la volan. Sistemul utilizează o cameră video şi un radar laser. Atunci când te apropii de un obstacol, inclusiv un vehicol care staţionează, primeşti iniţial o alertă vizuală în bord, pe acelaşi ecran dintre ceasuri plus o alertă sonoră, iar dacă nu reacţionezi (frână sau evitare), sistemul acţionează frâna de serviciu, oprind maşina.
Dar cel mai bine, toate aceste caracteristici ale sistemului Toyota Safety Sense, le puteţi vedea în acest clip:
Noul Avensis este dotat cu Sistemul de reținere suplimentară (SRS) cu 7 airbaguri: un airbag plasat la nivelul genunchilor șoferului, airbaguri SRS și airbaguri laterale pentru ocupanții locurilor față și aribaguri SRS cortină pentru toți pasagerii.
La acelaşi capitol al siguranţei, mai adăugăm încuierea automată a uşilor după plecarea de pe loc, la o viteză de cca 15 km la oră şi avertizarea vizuală şi sonoră a decuplării centurilor de siguranţă pentru locurile din spate. So, not a chance pentru cele mici să-şi decupleze centura.
Evident, pentru cei cu bebe, noul Avensis are şi sistem de fixare a scaunului de copil ISOFIX.
Utilitate
509 litri are porbagajul noului Avensis. Mare, încăpător, adânc…arhi suficient pemtru nevoile noastre de familie. În plus, noul Avensis are şi un compartiment de depozitare sub planşeul portbagajului. Poate ai ceva de ascuns 🙂 Just in case, pentru transportul unor obiecte mai voluminoase, bancheta este rabatabilă fracţionat 60:40.
Spaţii de depozitare foarte generoase ca număr dar şi ca mărime: buzunare + loc pentru o sticlă în fiecare dintre uşi, spaţiu de depozitare culisant şi rabatabil pe linia mediană, suport de pahare ce poate fi transformat într-un spaţiu de depozitare a telefonului şi se poate închide şi deschide, clasicul torpedou, un spaţiu pentru unul sau chiar două telefoane mobile plasat sub unitatea de aer condiţionat şi suport de ochelari, lângă plafonieră.
Consum: calculul pe care îl fac de fiecare dată este un calcul băbesc, în funcţie de alimentări şi kilometri parcurşi. Cu acest calcul mi-a ieşit un condum de 6,01 %, unul foarte bun în contextul celorlalte modele testate, în cadrul proiectului #masinadefamilie. Ca idee, computerul lui Avensis îmi indica un consum de 6,5%, deci, pe acolo. Precizez că în acest test am parcurs 1.474 de km cu tot felul de drumuri: drum întins, inclusiv autostrăzi, serpentine şi trafic de oraş.
Concluzie: Toyota Avensis este o maşină foarte confortabilă, dinamică, cu un consum foarte decent şi care excelează la capitolul siguranţă – Noul Avensis anticipează pentru siguranţa ta.
Preţ echipare Luxury: începând de la 32.019,00 EUR (inclusiv TVA)
Ultimul test drive din cadrul proiectului #masinadefamilie: Mercedes-Benz Clasa V, primul MPV din proiect.
Proiectul #masinadefamilie, episodul 14, este susţinut de către Kooperativa 2.0 (suport Social Media), F64 (foto & video) şi Toyota Romania.
Dacă vrei, poţi primi în fiecare dimineaţă, direct pe adresa ta de e-mail, ultimul articol de pe blogul claudiuciobanu.eu.
Introdu adresa de e-mail în câmpul „Abonare RSS” din dreapta-sus
Radu
noiembrie 13, 2015Am ajuns aici dupa ce-am citit articolul ofticat al lui Zoso ( http://www.zoso.ro/mari-bloggeri-claudiu-ciobanu/ ). Daca-ti mai slefuiesti stilul si ortografia, sunt ok si detaliate review-urile, nu vad ce-l deranjeaza atat de tare pe dom’ Petcu, de s-a apucat sa-ti caute nod in papura la fiecare virgula… :))
Claudiu
noiembrie 13, 2015Am citit, am citit. Nu mă deranjează. Cunosc stilul, ştiu personajul. Sunt prea bătrân să pun botul la din astea. Mulţumesc pentru aprecieri, Radu.