6th oct.

Sunt multe lucruri bune care se întamplă în țara asta. Cei mai mulți dintre noi nu ajungem să le cunoaștem

Poza 2 - Premiul 'Mobile for Good'

Am avut mereu senzaţia că nu se fac destule lucruri – ca să nu zic că nu se face nimic – pentru persoanele cu dezabilităţi, persoane care nu au avut o şansă egală atunci când au venit pe această lume sau la un moment dat al vieţii lor au avut o cumpănă care le-a subminat dreptul de a avea o viaţă normală.

Povesteam, la un moment dat, că am în familie un verişor cu dizabilităţi care, din păcate, numai în altă ţară a putut fi ajutat şi mai ales integrat, căci la noi, dacă nu e imposibil, e foarte greu să realizezi lucrul ăsta. Cu atât mai mult cu cât problema lui provine de la o eroare medicală survenită la noi în ţară, în sistemul nostru bolnav supranumit în mod ironic „sistem de sănătate”.

Afară a fost inclus într-un sistem social foarte complex, cu asistenţă socială si o tonă de beneficii specifice persoanelor cu dizabilităţi (inclusiv scutirea de la plata chiriei, asistenţă socială non-stop, cursuri specifice, şcoală, calificare etc), iar acum, după mulţi ani de la plecarea sa din ţară, e fericit. Şi cei de lângă el sunt fericiţi pentru că au reuşit să-i ofere o viaţa normală.

Totuşi, în contextul ăsta nu foarte optimist de la noi, am văzut din ce în ce mai multe companii care se implică şi fac bine comunităţii, companii care pot să repare acolo unde nu este şansă sau pot să crească ceva acolo unde nu sunt resurse. Iar astfel de lucruri trebuie scoase din context, trebuie arătate tuturor.

Una dintre acestea este Fundaţia Vodafone, prima fundaţie corporativă din România care a împlinit recent 17 ani de existenţa. Direcţiile strategice ale Fundaţiei Vodafone România sunt în continuare sănătatea şi educaţia, dar au fost adăugate şi partea de servicii sociale, intervenţii în situaţii de urgenţăşi voluntariatul.

Câteva cifre despre Fundaţia Vodafone România:

  • 17 ani de existenţă
  • 848 de programe finanţate, programe în beneficiul copiilor, bătrânilor, persoanelor defavorizate, persoanelor cu dizabilităţi şi al victimelor calamităţilor naturale din toată ţara
  • investiţii de peste 20 de milioane de Euro in aceste proiecte
  • peste 600 de organizaţii non-guvernamentale implicate
  • peste 650.000 de beneficiari

Şi pentru că ziceam că lucrurile bune ar trebui făcute cunoscute, pe data de 1 octombrie 2015, adică săptămâna trecută, a avut o Gală în cadrul căreia Fundaţia Vodafone a premiat o parte dintre oamenii de bine din ONG-uri cu care a colaborat în ultimii ani.

În cadrul Galei, Fundatia Vodafone Romania a acordat 6 premii distincte pentru 8 organizatii partenere sau persoane cu care Fundatia a implementat proiecte importante in anul anterior. Aici aveţi lista cu toate premiile acordate.

Fundaţia Vodafone sprijină nu doar proiectele mai multor ONG-uri, însă are şi câteva proiecte mari, cum ar fi Mobile For Good sau Voluntar de Profesie.

Despre proiectul Mobile For Good

Sub umbrela programului Mobile for Good, Fundaţia Vodafone finanţează proiecte care folosesc tehnologia mobilă pentru rezolvarea problemelor sociale presante, pentru a creşte calitatea vieţii oamenilor şi pentru a mobiliza schimbarea socială.

Programul Mobile for Good beneficiază de acces la reţeaua şi serviciile Vodafone şi a debutat cu proiecte care au venit în sprijinul a trei categorii de beneficiari: persoane care au diabet de tip I sau II, bătrâni care au nevoie de îngrijire medicală la domiciliu şi tineri cu dizabilităţi intelectuale care participa la competiţii sportive.

Anul acesta, Fundaţia Vodafone România a continuat cele 11 proiecte aflate deja în curs de desfăşurare ca parte a programului “Mobile for Good” şi a adăugat proiecte noi, ajungând la un număr total de 19 proiecte. Bugetul alocat a fost de 804.500 euro. Proiectele lansate în acest an includ:

• Tehnologia ca instrument de fundraising
• Tehnologia pentru persoane cu deficienţe de auz şi de vedere
Telemedicina copilului insulinodependent
• Helpline pentru persoanele vârstnice
• Tehnologia pentru pacienţii cardio din mediul rural
• Tehnologia pentru copiii cu epilepsie, autism, sau boli grave
• Tehnologia pentru operaţiile de transplant
• Tehnologia pentru managementul plăgilor

Ca o concluzie, se vede că sunt multe lucruri bune care se întamplă in ţara asta şi cei mai mulţi oameni nu ajung să le cunoască. Acesta este mesajul cu care aş vrea să rămâneţi după lectura acestui articol.

Fundația Vodafone România este o organizație non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă de operațiunile comerciale ale companiei.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.