18th sept.

Închidem, deschidem magazine, negustori suntem

Pe la mijlocul lunii iunie, reţeaua de magazine Mega Image anunţa că iese complet din oraşul Piteşti, închizând ultimele 4 magazine din acest oraş, motivând că acestea „nu înregistrează un nivel de vânzări care să permită susținerea în continuare a activității comerciale.”

Nu era primul retailer care ieşea complet din Piteşti. De curând, reţeaua românească Succes făcând acelaşi lucru, iar nişte ani în urmă, altă reţea românească, PIC – poate vă mai amintiţi de ea – a dat faliment şi magazinele şi-au închis porţile.

Oare ce se întâmplă în Piteşti? De ce se închid magazine? Din cauza puternicei concurenţe reprezentată de retailerii internaţionali? Poate dar la fel de prezenţi sunt şi în alte oraşe.

Acestea fiind zise, ieri, retailerul PROFI a deschis un magazin în Piteşti pe locul unuia dintre fostele unităţi Mega Image din Piteşti, închise, după cum spuneam la începutul articolului, în luna iunie a acestui an. Pentru localnici, este vorba de magazinul situat în Str. Negru Vodă nr. 2.

PROFI Pitesti Negru Voda 1Iată că s-a schimbat modificarea. De unde Mega Image deschidea magazin după magazin pe locul unor foste magazine ale unor reţele locale, acum lucrurile s-au inversat. PROFI deschide pe locul unui fost magazin Mega Image. Si-o fi găsit naşul Mega?

Mai mult, ştiu că PROFI a mai deschis şi în decembrie 2014 un magazin pe locul unui fost Mega Image, magazin situat în oraşul Plopeni, judeţul Prahova, care la 9 luni de la deschidere merge bine merci, fiind unul dintre magazinele foarte bune ale reţelei naţionale PROFI.

Acum să explicăm un pic care este motivul

Se ştie că magazinele PROFI pun accent pe preţ adresându-se unor clienţi cu venituri mici şi medii, iar gama de produse cuprinde destul de multe produse sub marcă proprie, strategie care i-a permis să se extindă la nivel naţional, fiind prezent în toate judeţele din ţară, în 162 de localităţi, unele chiar din zonă rurală (formatul LOCO).

Cu alte cuvinte, PROFI are o ofertă şi un model de afaceri mai adaptate condiţiilor din România.

Pe de altă parte, Mega Image nu a fost niciodată cel mai ieftin retailer şi chiar dacă are şi el multe produse sub marcă proprie, multe dintre acestea sunt spre Premium sau Premium, adresându-se clienţilor cu venituri peste medie. Ca idee, Mega Image are peste 400 de magazine deschise în cea mai mare parte în Bucureşti şi Ilfov, unde da, are clienţi cu venituri peste medie.

Aşadar, nu e chiar Rocket Science. Într-un oraş precum Plopeni, e clar că un PROFI are mai mult succes decât un Mega. Şi chiar într-un oraş precum Piteşti. Închid, deschid magazine, tot negustori sunt. Important e ca aceştia să se plieze pe specificul local.

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.