27th aug.

Mercedes-Benz Clasa V, primul MPV din proiectul #masinadefamilie

Mi se rupe sufletul de fiecare dată când trebuie să înnapoiez un model de maşină testat şi nu ştiu dacă a fost vreunul după care să nu „plâng”. Îmi trece repede pentru că alt model îi ia locul. Îmi plac maşinile. La fel a fost şi cu ultimul model testat la care îmi stă încă gândul pentru că a fost unul special. Dar, oare, nu sunt toate speciale?

Aşa cum v-am anunţat, modelul testat în cadrul episodului cu numărul 13 din #masinadefamilie a fost Mercedes-Benz Clasa V, un MPV (multipurpose vehicle) de lux cu 7 locuri (2+2+3), motorizare diesel V220 CDI şi 163 CP, Euro 6, echipare AVANTGARDE, cutie automată cu 7 trepte. A fost primul episod în care am testat un model cu 2 familii la bord, adică 7 persoane: 4 mari şi 3 mici.

IMG-3619 (Copy)

Confort

Trebuie să începem cu confortul pentru că la Mercedes-Benz Clasa V confortul este pe locul 1, ca la toate modelele de Mercedes-Benz, de altfel.

Cele 7 locuri ale modelului Clasa V testat sunt dispuse perfect pentru nevoia pe care am avut-o în ultima deplasare cu #masinadefamilie: câte 2 locuri pentru cei mari, in faţă şi pe rândul din mijloc şi 3 locuri pentru cei mici, pe randul din spate. La fix au fost cele 7 locuri, că nu ştiu ce ne faceam dacă eram 8 🙂 Cele mici au fost superîncântate, vă daţi seama.

Loc foarte generos pentru fiecare pasager, atât la picioare şi cap, cât şi în lateral, cele 2 locuri de pe rândul din mijloc având disponibile şi câte o masă pliantă retractabilă, just in case, ca la o adevărată clasă business.

Geamurile fumurii laterale şi cel de pe lunetă au fost apreciate foarte mult, mai ales pe soare puternic.

Gadgeturile cele mai apreciate au fost uşile pe şină care se deschideau sau se închideau automat de la un buton (de la telecomandă deschideai doar uşa culisantă de pe partea dreaptă a maşinii), uşi prin care se făcea accesul pentru rândul 2 şi 3 de scaune.

Fiecare rând de scaune are zona sa de climatizare, cu reglaj de pe rândul 2 de scaune a temperaturii şi a intensităţii aerului. De asemenea, scaunele de pe răndurile 2 şi 3 sunt pivotante (pe şine) pentru diverse configuraţii. La fel şi masa dintre scaunele de pe rândul 2, care e tot pe şine.

Fiecare dintre fotoliile din faţa şi de pe rândul 2 avea cotiere rabatabile. Ce să mai, fiecare avea fotoliul său comod. Aproape că îmi doream să fiu pasager, la cât de bine este tratat un pasager într-un Mercedes-Benz Clasa V dar nu am renunţat la plăcerea de a conduce un model Mercedes-Benz, la pachet cu folosirea tuturor sistemelor pe care un astfel de model le pune la dispoziţie.

Ce mi-a plăcut:

– evident, ţinuta de drum este una excelentă, amintindu-mi de testul cu clasa B de la finalul lunii mai, chiar dacă, din când în când, la unele curbe, V Class-ul îmi aducea aminte că este o maşină cu gabarit mai mare şi un model mai înalt

IMG-3712 (Copy)

– suspensia Agility Control foarte confortabilă, disponibilă pe versiunea AVANTGARDE pe care am avut-o în test. Absoarbe foarte bine denivelările şi se adaptează perfect la toate suprafeţele de rulare. Şi am avut ceva varietate de drumuri

– am făcut putin off-road cu ea şi s-a comportat foarte bine din punct de vedere gardă la sol (s-a căţărat excelent), nu în ceea ce priveşte tracţiunea, fiind un model cu tracţiune doar spate. Oricum, nu m-aş fi încumetat cu un autoturism obişnuit să mă bag pe drumurile unde am mers week-end-ul trecut cu V Class-ul. Aport deosebit la off-road l-au avut pneurile de dimensiuni mari: 245/45 R18

– cutia de viteze automată 7G-TRONIC PLUS, în 7 trepte (maneta la volan, cum ne-a obişnuit Mercedes-Benz)

– deşi cei 163 de CP pot fi cam zgomotoşi pentru unii, mi-a placut foarte tare sunetul motorului, atunci când îl ambalam

– agilitate deşi vorbim de o maşină de aproape 3 tone (2.800 de kg, mai exact) şi performanţă prin forţa de tracţiune mare

– aceleaşi moduri de condus ca la clasa B: S (sport), M (manual), E (eco) şi C (normal), fiecare având având regimul său în ceea ce priveşte momentul de schimbare al vitezelor şi reprizele de acceleraţie, cu consumul aferent, desigur

– calitatea excelenta a farurilor: lumina puternică şi eficientă

– inscripţia Mercedes-Benz iluminată din zonele de urcare la bord (praguri) şi iluminarea ambientală de la bord sunt parcă din alt film

– sistemul multimedia COMAND Online cu navigaţie, telefonie şi redare audio. Apropos de sistemul audio, COMAND permite poziţionarea intensităţii audio pe toate cele 3 zone: în faţă, pe rândul din mijloc de scaune şi pe cel din spate.

Ce nu mi-a plăcut:

– rezervorul de 57 de litri este prea mic şi nu asigură o autonomie prea mare, în conformitate cu gabaritul şi pretenţiile unui V Class

– lipsa unor scaune cu sustinere laterală mai bună, deşi condusul sportiv pentru o astfel de maşină nu prea îşi are locul. Cu toate astea, personal, mi-ar fi plăcut o susţinere laterală mai fermă

– pasagerii de pe rândul doi de scaune au semnalat un uşor inconfort la scaune, mai ales la drum lung

Design

Noul „bot” specific tuturor modelelor Mercedes-Benz ramâne elementul care atrage cel mai mult, farurile fiind detaliul care te hpnotizeză. La interior, bordul V Class-ului a împrumutat destule de multe elemente de la super luxosul S Class şi arată într-un mare fel.

Siguranţă

– tetiere reglabile pe înălţime şi centuri de siguranţă pentru toate cele 7 locuri plus avertizare sonoră si vizuală, pe bord, la decuplarea unei centuri.

– frânele sunt foarte eficiente (nici nu aveau cum să fie altfel pentru un MPV cu un asemenea gabarit) datorita unor discuri de frână generoase

– sistemul anticoleziune pe care l-am întâlnit şi la clasa B cu avertizare în bord (acel triunghi roşu care se aprinde pe bord când te apropii de o maşină din faţă sub o anumită distanţa şi nu schiţezi că vrei să frânezi). Acelaşi sistem, la o viteză de sub 60 de km la oră, frânează maşina înainte de coleziune dacă ai ignorat avertismentul şi nu ai frânat

– avertizarea unghi mort se face în oglinzile laterale printr-un led roşu care se aprinde în timp util, atunci când o maşină te depăşeşte prin stânga sau prin dreapta şi e încă în unghiul mort

– sistemul de siguranţă ATTENTION ASSIST

– avertizarea cu trepidaţie în volan de depăsire bandă. Dacă nu ai semnalizat trecerea de pe o bandă pe alta (stanga sau dreapta), eşti avertizat cu o repidaţie în volan. Nu poţi să tragi nici măcar un pui de somn în maşina asta :)))

– pe lăngă clasicele airbaguri frontale şi cortină de airbaguri, şoferul are şi airbag pentru genunchi

Utilitate

Apăi dacă nici într-un V Class nu poţi sa bagi câte şi mai câte…Şi nu ne-am stresat nici că luăm prea multe bagaje, nici că nu vom umple potbagajul generos de 1.030 de litri pe care, da, l-am umplut ochi, după cum se vede mai jos:

IMG-4139 (Copy)

Portbagajul este dispus pe 2 niveluri şi cu 2 tipuri de acces: deschiderea haionului cu acces doar pe nivelul superior şi deschiderea portbagajului cu acces la ambele niveluri. Haionul se deschide şi de la telecomandă şi odată deschis, portbagajul mare se blochează, pentru siguranţă.

Mă gândesc că într-o utilizare a V Class-ului cu 4 pasageri, adică doar pentru o singură familie, cum ar fi a noastră, se poate renunţa la scaunele de pe rândul din mijloc sau la cele de pe rândul 3, creându-se un spaţiu enorm pentru pasagerii din spate dar şi un portbagaj la fel de enorm, volumul acestuia putând ajunge leger la 3.000 de litri, dacă îţi pui mintea. Fain! Tare fain!

Nu mai puţin de 4 prize de 12V are noul V Class: una în faţă, 2 pe rândul 3 de scaune şi una în portbagaj la care se adaugă 2 porturi USB (perfecte pentru familia noastră), un port pentru card şi un jack.

Locurile de depozitare sunt multe şi generoase (în uşi, sub bord, torpedoul clasic) dar oare poţi să mai vorbeşti de spaţii generoase într-o maşină care are, cu totul, un spaţiu generos? Ca idee, între scaunele din faţă poţi pune liniştit un troller mare si poţi să ajungi cu uşurinţă din faţă până în spate, la ultimul rând de locuri, fără să cobori din maşină!

Consum

Capacitatea rezervorului de combustibil la V class este de 57 de litri, cam mică pentru o maşină cu un aşa gabarit, însă există opţiunea să îţi adaugi ca opţiune, atunci când îţi achiziţionezi un V Class, un rezervor de 70 de litri. Sunt nişte bani în plus dar merită pentru o autonomie mai mare, care va depăşi 1.000 de km.

În acest test am parcurs un total de 830 de km, iar consumul pe care l-am avut, calculat aşa băbeşte, cum fac deobicei, mi-a ieşit la valoarea de 7,1%. Eu zic că e decent, având în vedere că am circulat şi prin oraş, uneori pe drumuri şi în condiţii grele, maşina a fost încărcată la maxim (bagaje şi persoane), iar gabaritul său de aproape 3 tone este unul considerabil.

Şi încă o chestiune: la carte scrie că V class-ul consumă în oraş 6,8%, deci nu foarte departe de valoarea reală de consum calculată de mine. Concluzia e ca Mercedes-Benz Clasa V este maşina al cărui consum real s-a apropiat cel mai mult de consumul declarat oficial (cel din carte, cum se spune) dintre toate modelele testate în proiectul #masinadefamilie.

Concluzie finală: Mercedes-Benz Clasa V este o maşină în care, cu adevarat, te simţi bine, te simţi confortabil, e o plăcere să o conduci şi e o plăcere şi mai mare să fii pasager pentru că vei fi tratat ca un rege.

Preţ: de la 37.877 euro ( TVA inclus)

Preţ model testat: 48.018 euro + TVA, adică 59.543 euro, echiparea AVANTGARDE.

Fisa tehnica Mercedes-Benz Clasa V

Ultimul test drive din cadrul proiectului #masinadefamilie: DS5.

#masinadefamilie, episodul 13, este un proiect susţinut de către Kooperativa 2.0 şi Mercedes-Benz.

Comments (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.