18th aug.

Ce mașină e asta? DS5, desigur

Ce maşină e asta, nu te supăra?

La semafor, în parcare, la spălătorie, toţi mă întrebau acelaşi lucru: „ce maşină e asta, nu te supăra?” DS5 le răspundeam dar era vizibil că nu îi lămuream destul. Probabil căutau oarece legătura cu vreun brand auto, dar nu le dădea socoteala. „Arată foarte bine”, continuau cei mai mulţi dintre ei. O, da, arată într-un mare fel.

Atunci când am putut, le-am explicat că DS-ul este acum un sub-brand de-al lui Citroen, precum Smart-ul pentru Mercedes sau Mini pentru BMW şi că la începutul acestui an DS s-a desprins de Citroen, producătorul auto francez care a lansat acest brand acum 60 de ani. Aveţi o scurtă istorie aici.

DS5 nu este o maşină nouă pentru piaţa auto de la noi. Sunt mai rare pe drumurile patriei, asta e drept. Pentru comparaţie, iată două poze cu vechiul DS5, atunci când încă purta sigla Citroen (foto 1) şi actualul DS5, cu botul restilizat discret în zona grilei radiatorului ce i-a dat un aer mai agresiv şi cu noua siglă (foto 2):

1

2

În rest sunt aproape identice.

Revenind la cum arată noul DS5, cel care a întors multe capete pe stradă, în cele aproape 3 zile cât l-am avut în test, aspectul fioros te duce cu gândul la putere şi sportivitate, dar în acelaşi timp la calitate şi lux, deci la Premium. Şi le are cam pe toate din zona asta: e şi sportivă, e şi elegantă.

Elementele cromate de la exterior şi de la interior anunţă de la bun început sportivitatea maşinii: evacuarea dublă, pragurile, grila radiatorului, marginile laterale ale capotei, clanţele uşilor şi „aripioarele” măştii din faţă, situate sub proiectoare. Jantele din aliaj de 18″ Twist Diamantée Gris Antracit cu dimensiunea de 235/45 R18, contribuie la acelaşi aer sportiv.

La interior spui că te afli în cockpit-ul unui avion, date fiind comenzile din plafon şi forma volanului, teşit la bază. Simţi deja că e un model sportiv, odată cu priza facută pe volan. La fel de bine seamănă cu interiorul unui Porsche Cayene, atunci când vine vorba de comenzile şi butoanele de pe linia mediană si forma acestora.

Aşadar, vă prezint concluziile după test drive-ul cu noul DS5 – mai exact modelul DS 5, BlueHDi S&S 180CP, EAT6, SPORT CHIC, Euro 6 – testul cu numărul 12 din proiectul #masinadefamilie.

Ce mi-a placut:

– DS5-ul e robust, stabil şi în acelaşi timp agil. Şi dacă nici pe Trasfăgărăşan nu poţi verifica stabilitatea unei maşini, atunci unde? Cert e că s-a comportat admirabil pe serpentine, din punct de vedere stabilitate, eficienţă în frânare şi putere

– cutia automată cu 6 rapoarte

– scaun cu masaj. E prima maşină pe care o cunduc ever care are o funcţie de masaj în scaun. Nu e un masaj agresiv, ci unul domol, în zona lombară. La drum aproape uiţi că ţi se face masaj. Probabil că a ajutat la cât de mult am condus, că nu am şimţit ceva dureri de spate

– farurile cu Xenon bi-functionale şi adaptive cu luminarea zonei închise (întunecate) spre unde vrei să iei virajul. Funcţia se cheamă „cornering light”. E prima oară când testez un aşa sistem inteligent pentru faruri. Oricum, tot blocul de lumini de pe DS5 este o încântare şi din punct de vedere design dar mai ales din punct de vedere eficienţă în luminare. Probabil cel mai eficient sistem de lumini pe care l-am întâlnit până acum

– instalaţia pentru spălarea farurilor. Odată declanşată spălarea geamurilor, iniţial aruncă jeturi de apă pe parbriz, cu declanşarea ştergătoarelor, după care aruncă jeturi de apă pe faruri. Funny! Ne-am distrat ceva cu gadgetul ăsta:

– avertizarea de depăşire a liniei de demarcaţie se face nu vizual, pe bord sau sonor, ci printr-o vibraţie în scaunul şoferului. Se poate dezactiva de la un buton din stânga volanului dar e o funcţie utilă şi merită lăsată „ON”

– geamurile faţă şi parbrizul sunt acustice şi elimină sunetul excesiv şi efectele nocive ale acestuia. Cu alte cuvinte, insonorizarea este una deosebită, cu gomot redus la rulare (vorbim de un diesel aici), inclusiv pe autostradă

– head-up display-ul, un detaliu util de fiecare dată. Poate fi dezactivat dar te obişnuieşti cu el, mai ales la drum lung

– plafon panoramic cu parasolar, împărţit în 3: fiecare ocupant al locurilor din faţă are plafonul lui panoramic din sticlă, cu buton separat pentru parasolar. La fel pentru locurile din spate, există plafon panoramic cu parasolar

– display tactil (tableta cum îi spune Sara) + pachet radio + sistem de navigatie (unul foarte bun). Sistemul audio este DENON, unul de foarte bună calitate cu subbufer inclus, situat în portbagaj.

– ceasul analogic cu limbi, detaliu întâlnit doar pe maşinile de lux

Ce nu mi-a plăcut:

– forma stâlpilor din faţă incomodează vederea, mai ales în curbe strânse. S-a ales construcţia cu un stâlp împărţit, cu un geam la mijloc, o alegere nu foarte fericită

– eleron cu bune şi cu rele. Eleronul de pe DS5, plasat exact la mijlocul lunetei, reduce vizibilitatea atunci când foloseşti oglinda retrovizoare, cel mai incomod fiind atunci când rulezi pe autostradă: nu vezi când se apropie o maşină de tine. Acelaşi eleron, însă, blochează farurile supărătoare ale celor din spate, pe timp de noapte. Deci, de-asta am spus că eleronul are şi bune şi rele

– maşina răspunde cu întârziere destul de mare dupa apăsarea bruscă a pedalei de acceleraţie, atunci când ai nevoie de putere pentru o depăsire, să zicem

– puţine locuri de depozitare, în special pentru telefon/telefoane. Dacă nu îţi pui un suport, chiar nu ai unde să-ţi „parchezi” în siguranţă telefonul. M-a dezamăgit spaţiul mic al torpedoului.

Siguranţă

Cum spuneam, DS5-ul are frâne ferme şi foarte eficiente (discuri ventilate faţă şi pline pe spate), e rigid atunci când trebuie şi sprinten, la fel, atunci când trebuie.

Pe lânga ABS + REF şi ESP + Hill Assist (util pentru pornirea în rampă) noul DS5 are (mi-aş fi dorit să nu le înşir aici chiar pe toate dar nu am putut renunţa la niciuna, toate fiind foarte importante în ceea ce priveşte siguranţa):

– Airbag-uri frontale şofer şi pasager, laterale faţă (tip torace) şi cortină faţă/spate
– Aprindere automată a luminilor de întâlnire
– Aprindere automată a farurilor în caz de decelerare bruscă
– Centuri de siguranţă laterale spate cu limitator de forţă
Sistem monitorizare presiune pneuri
Frână de staţionare electrică automată
– Kit de depanare pană
– Martor/avertizor decuplare centuri siguranţă pasageri (deci şi sonor)
Oglindă interioară electrocromă foarte utilă pe timp de noapte
– Oglinzi exterioare electrice şi încălzite + semnalizatoare LED
Protecţie pentru copii cu blocare electrică (geamuri şi uşi)
Pregătire prindere Isofix scaun copil locuri laterale spate
Asistenţă parcare faţă/spate + camera video marşarier
Sistem supraveghere unghi mort (SAM)
Asistenţă la frânarea de urgenţă (AFU)-

Tetierele, cu tije cromate, asigură un regraj nu doar pe verticală ci şi pe orizontală.

Confort

Scaunele din faţa au reglaj electric pentru mişcarea faţă-spate şi reglajul spătarului şi sunt bine profilate pe spate. Pentru prima oară întâlnesc butonul de memorie pentru 2 persoane diferite, fiecare cu setările sale. De asemenea, pe DS5 există o extensie a şezutului scaunului. La scaunul şoferului adăugăm şi funcţia de masaj de care vă spuneam mai sus.

Mi-a plăcut foarte tare calitatea şi designul tepiţerilei din piele de pe scaune şi volan. Forma în pătrăţele a tapiţeriei scaunelor atrage privirile din prima. Pentru scaunele din faţă există şi funcţia de încălzire în scaune.

Confort maxim şi pentru locurile din spate: loc pentru picioare mai mult decât generos, spaţiu suficent de confortabil pentru 3 persoane, priză 12V şi guri de ventilaţie separate. Tot la capitolul confort pentru locurile din spate trec şi faptul că geamurile laterale spate şi luneta sunt fumurii, obstrucţionând razele soarelui.

Utilitate

Am fost 5 persoane în acest test: 4 mari şi unul mic cu bagajele aferente, iar portbagajul de 468 de litri a fost mai mult decât suficient. Bancheta spate este rabatabilă fracţionat (2/3 – 1/3), în caz că trebuie să transporţi ceva mai voluminos.

Spuneam că spaţiile de depozitare nu sunt foarte generoase. Cel mai mare spaţiu, cel situat pe linia mediană sub cotieră, are un compartiment dublu: unul pentru un portofel mai mic, nidecum un telefon mobil, iar sub acesta este un compartiment mai mare (mai adânc) ce are şi funcţie de refrigerare pentru 2-3 sticle de apă la jumătate de litru. Şi chiar răceşte.

Şi locurile din spate oferă o cotieră centrală, cu 2 suporturi de pahar şi cu trapă pentru ski-uri. Două spaţii interesante pentru ochelarii de soare se află pe lateralele centrului de comandă situat în plafon.

Consum

Capacitatea rezervolului de combustibil este de 60 de litri. În test, am făcut cca 760 de km şi am consumat aproape un rezervor întreg. Rotunjind calculul babesc pe care îl fac la orice test, rezultă un consum de cca 7,8%. Tinând cont de cei 181 de CP, de drumul cu multe serpentine şi de faptul că am fost 4 pasageri mari şi unul mic plus bagajele din dotare (maşina are 1.540  de kg la gol), eu spun că este un consum decent.

Preţ: de la 28.500 euro. Preţ model testat: 31.588 euro (TVA inclus).

Concluzie: Noul DS5 este maşina cu numărul cel mai mare de tehnologii incluse trecând în revistă toate modelele pe care le-am condus, ceea ce mă face să concluzionez că 31.000 de euro, tva inclus, nu pare a fi un preţ foarte mare pentru ce oferă acest model. Este maşina cu cel mai bun raport preţ calitate de până acum, din proiectul #masinadefamilie.

Ultimul test drive din cadrul proiectului #masinadefamilie: maşina 100% electrică Renault ZOE.

#masinadefamilie, episodul 12, este un proiect susţinut de către Kooperativa 2.0Citroen şi Canon.

Comments (3)
  • Nici eu nu stiam despre ea, abia acum ca am citit articolul tau m-am lamurit, desi mi-a fost dat sa aud dar n-am bagat de seama. Din cate-am vazut, pare o masina foarte buna, sigura, imi place si design-ul ei. Ce-i drept, costa cam mult, adica nu si-o poate permite oricine, insa isi merita banii. La 181cp, are un consum destul de redus, faci destula economie pentru o masina atat de spatioasa.

  • Dupa mine, stimate domn, ai alergat cu ea, sunt sigur ca putea i scoate un consum mai mic! Am mers cu un 508 Gt, Grecia – Romania, media a fost de 82km/ora iar consumul 6.3/100 km! Vorbim de un 2.2 / 204cp! 🙂
    Multumesc.

    • Da, te inteleg. Ai dreptate. Cred ca poti sa scoti si mai putin de atat dar ideea de test e de a-i testa limitele masinii. Eu nu eram doar la o plimbare cu familia, ci si intr-un test drive pentru ca utilizatorul obisnuit, caruia ii sunt dedicate aceste feed-back-uri dupa test drive-uri, va utiliza masina si in regim de viteza, si economic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.