Uite că mâine se deschid la țară primele magazine ale comerțului modern
Despre necesitatea apariţiei magazinelor comerţului modern în mediul rural – e util, nu e util un magazin modern cu de toate, la ţară – am citit prima oară la Nebuloasa, la începutul acestei săptămâni, articol unde mi-am dat cu părerea, fiind pro deschiderea unor astfel de magazine.
Incitat de subiect, am scris un articol mai pe larg în revista retail-FMCG.ro, locul unde o astfel de temă îşi are locul potrivit, ce a avut un impact destul de mare şi cu păreri – cele mai multe dintre ele – contra unui astfel de demers.
Dacă îl citiţi, o să vedeţi că am trecut în revistă cei 3 retaileri care au avut tentative de a intra cu magazine la ţară: Carrefour prin „Contact”, Metro prin „LaDoiPaşi” şi Mega Image. Zic tentative pentru că „LaDoiPaşi” şi „Contact” sunt francize, controlate în continuare de antreprenori locali, deci nu se pun, iar Mega Image a intrat în Ilfov, cumva în zona periurbană a Bucureştiului, deci nici ăsta nu se pune.
Apoi, în analiza mea, am adăugat câteva motive pentru care retailerii nu au intrat până acum în mediul rural, iar la final am trasat şi câteva avantaje ale prezenţei retailului modern în mediul rural, pentru a avea o imagine completă.
Iată că nu am apucat să încheiem săptămâna, că PROFI anunţă azi deschiderea unui concept de magazin, denumit LOCO, prin care retailerul intră oficial în mediul rural cu primele 11 magazine. Da, mâine, PROFI va deschide la ţară primele 11 magazine, în localităţi precum: Panticeu (Cluj), Aghiresu Fabrici (Cluj), Matca (Galaţi), Odobeşti (Vrancea), Bălan (Harghita), Tinca (Bihor), Segarcea (Dolj), Miercurea Nirajului (Mureş), Lovrin (Timiş), Gătaia (Timiş) şi Anina (Caraş Severin).
Teoretic este primul retailer mare de la noi care deschide magazine la ţară şi care mizează pe o nişă neexplorată aproape deloc până acum. Să vedem dacă va câştiga pariul.
Ce presupune un magazin LOCO situat la ţară?
În primul rând sortimentaţia este una adaptată la cerinţele localnicilor şi cuprinde materiale şi scule pentru agricultură (unelte, butoaie, găleţi, articole de grădină, mănuşi), textile, produse de menaj, sticlărie etc. Pe de altă parte, LOCO nu va avea prea multe produse din gama celor pe care în mod normal localnicii şi le produc în propriile gospodările cum ar fi: lactatele, brânzeturile sau legumele şi fructele.
În total, se vor comercializa în jur de 2.500 de produse, cam la jumătate faţă de sortimentaţia unui magazin PROFI normal, la preţuri obişnuite, dat fiind faptul că la LOCO vor predomina produsele marcă proprie.
Acum, judecând drept, de câte ori mergem la ţară ne umplem porbagajul cu diverse produse, pe motivul că la ţară nu se gasesc chiar de toate, iar cei de acolo chiar se bucură la unele dintre ele din acelaşi motiv. Ăsta este unul dintre elementele pe baza căreia s-a construit decizia deschiderii unor astfel de magazine la ţară.
Alt element, la fel de important, este cel al locurilor de muncă. Începând de mâine, peste 100 de oameni vor avea un job sigur, cu un venit sigur şi cu toate celelalte beneficiile care decurg din angajarea cu forme legale, inclusiv pensia, una dintre marile probleme (problema e că lipseşte cu desăvârşire) ale oamenilor de la sate.
Adunând şi scăzând, eu zic că e un câştig deschiderea unor magazine ale comerţului modern la ţară ce poate oferi localnicilor produse pentru care, altfel, ar trebui să meargă la oraş.
Voi ce ziceţi?
Comments (0)