5th aug.

Cât de multe lucruri știi despre orașul în care trăiești?

Ieri am aflat o grămadă de lucruri despre oraşul în care trăiesc de vreo 22 de ani – Bucureşti – într-un tur de doar 4 ore organizat de Heineken, parte din campania Open Your City. Şi am fost asigurat că mai sunt multe astfel de locuri de descoperit, ceea ce m-a pus pe gânduri.

Ghid ne-a fost Alex Gâlmeanu, omul din spatele frumosului proiect Muzeul de Fotografie,

Voi ştiaţi că există un castel în Bcureşti care se cheamă Vlad Ţepeş?

IMG-3122 (Copy)

Eu ieri am aflat de el. E situat pe strada General Candiano Popescu, nr 6, exact lângă parcul Carol. O localizare exactă, pe Google Map, găsiţi aici. L-am putut vedea doar din exterior, castelul fiind un obiectiv militar păzit ca atare de armată. Am înţeles că, în prezent, funcţionează ca birouri, devenind sediul Oficiului Național pentru Cultul Eroilor. Este clasat şi în Lista monumentelor istorice.

Tot pentru informare, castelul se poate vizita, totuşi, dar doar de două ori pe an: de Ziua Eroilor (sărbătorită de Ziua Înălțării Domnului) și de Ziua Armatei Române, la 25 octombrie.

Acesta a fost prima oprire din turul de ieri prin Bucureşti. A urmat vizita la singura stradă în trepte din Bucureşti dar şi cea mai îngustă, strada Xenofon. Localizare, aici. Urcând pe ea, ajungi la o altă clădire foarte interesantă, actualul hotel carol Parc Hotel, loc care este şi cel mai înalt punct din Bucureşti. Dacă nu ştiaţi…

Apoi ne-am urcat în maşini şi ne-am oprit la hotelul Intercontinental.

Stiaţi că la Inter s-au filmat scenele de interior ale celebrului film „Nea Mărin Miliardar”?

Da, şi lucrul ăsta l-am aflat tot ieri, La hotelul Intercontinental, unul dintre simbolurile Bucureştiului, s-au filmat acele scene memorabile de interior din filmul Nea Mărin Miliardar, în impunătorul apartament Imperial de la etajul 19, un apartament de lux de 240 de mp cu 2 dormitoare, un living şi 3 băi. Apartamentul a fost recondiţionat, alături de mobilier şi alte detalii care s-au păstrat. O poză edificatoare, via Bogdan Fanariu:

1

Scenele de exterior din Nea Mărin Miliardar, cu recepţia, discoteca, piscina, plaja etc au fost filmate la hotelul Vega din Mamaia. La naiba, n-am ştiut. Am revăzut acum vreun an filmul (a câta oară…) si am râs la fel de mult ca la prima vizionare 🙂

Construcţia Intercontinentalului a început în anul 1967, iar în mai 1971 s-a deschis. Are 77 de metri înălţime şi 23 de etaje, fiind încă cel mai înalt hotel din Bucureşti. A rezistat cu brio cutremurului din 1977, când clădirile din jurul său se năruiau în mod apocaliptic, iar povestea că e construit pe doi cilindri de mari dimensiuni cu ajutorul cărora nu se înclină şi nu are tangaj e doar o legendă. Are, totuşi, un miez masiv din metal (nu mai ştiu ce metal) din fundaţie până la etajul 2 ce îi asigură stabilitate şi rezistenţă.

În plus, dacă îl priveşti de sus, are o formă de stabilopod, cu 3 laturi, ce îi dă, de asemenea, rezistenţă.

După Inter, am ajuns, inevitabil, în Centrul Vechi, foarte animat într-o seară de marţi. Să fim serioşi, Centrul Vechi a devenit de ceva vreme, odată cu renovarea, poate cel mai imprtant punct de atracţie pentru turişti, români dar mai ales străini, din Bucureşti.

Aici am aflat că actuala cladire a Băncii Naţionale a fost despărţită de o stradă care acum nu mai există, iar pe locul căreia este o clădire ce leagă vechea clădire a Bancii Naţionale de noua clădire (da, sunt 2 clădiri în una).

Vis-a-vis de BNR, pe locul actualuilui bistro Van Gogh de pe strada Smârdan, cândva a funcţionat Banca Elveţiană, iar la subsol e un fost seif cu o uşă din metal lată de vreo 30 de cm, actualmente spaţiul pentru fumători pe timp de iarnă de la Van Gogh.

Au mai fost şi alte locuri. Unele le-am uitat, altele rămân să revin să le văd. Turul s-a terminat pe strada Şelari, lângă panoul Open Your City unde rulau mesajele celor care au devenit City Insiders, adică cei care au acceptat invitaţia Heineken de a-şi descoperi orașul, cu cele mai ascunse locuri ale sale.

Daca îţi plac anumite locuri din orașul tău – nu doar din Bucureşti – intră pe aplicația Facebook Open Your City și propune-le. Nici nu îţi imaginezi câte lucruri poţi afla despre oraşul tău.

Comments (6)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.