Renault ZOE, prima mașină full electrică din proiectul #masinadefamilie
Mi-am dorit tot timpul să conduc o maşină 100% electrică. A fost ca un vis pentru mine. Citeam despre modelele apărute, din ce în ce mai prezente, văzusem şi performanţele brandului Tesla, condusesem deja un model hybrid şi mă gândeam că poate fi o experienţă inedită.
Aşa a şi fost: în week-end-ul trecut, am avut o experienţă inedită, chiar de ziua mea, când am avut bucuria să conduc pentru prima oară o maşină 100% electrică, noul Renault ZOE, cu motor electric rotativ Z.E. de 65 de KW (88 de CP), o maşină eminamente de oraş şi cu „0” emisii de unde îi vine şi denumirea (ZerO Emision).
Până una, alta, atât pot să spun: Mulţumesc că am avut parte de o aşa experienţă!
ZOE a fost cel de-al 11-lea model testat în acest proiect, deşi nu este prin excelenţă o #masinadefamilie, însă, aşa cum am mai spus şi cu alte ocazii, atunci când am testat modele mai mici, de oraş, o maşină de familie nu inseamnă doar spatiu in interior şi confort în deplasări lungi. O astfel de maşină îţi poate rezolva rapid şi plăcut problemele cu deplasarea într-un oraş cu trafic aglomerat şi cu puţine locuri de parcare. Iar ZOE este foarte potrivită pentru această utilizare.
Ce mi-a plăcut
– răspunsul prompt al pedalei de acceleraţie, specific oricărui model electric. Cu alte cuvinte, te bazezi pe ea atunci când ai nevoie. Am lăsat în urmă, în demarajul de la semafor, maşini mult mai musculoase. Unii dintre ei au căzut, probabil, în admiraţie văzând-o pe ZOE şi poate că au uitat să apese pedala de acceleraţie 🙂
– până la o viteză de 30 de km/h se aude doar un zgomot uşor, ca un bâzâit metalic special conceput de constructor să avertizeze cumva pietonii că există ZOE prin preajmă dar după 30 de km/h nu se mai aude nimic! E o senzaţie unică, de nedescris.
– spaţiul neaşteptat de mare la interior (nu e mai mic decât un CLIO dar e mai mare decât acesta pe înălţime, asta e sigur)
– poziţia înaltă de condus – siguranţă
– designul este unul rafinat şi care îţi ia ochii, inclusiv la interior. Culorile alese la interior dau o notă de eleganţă aparte, la care se adaugă calitatea materialelor şi atenţia la detalii (locul pentru odorizant este unul dintre detaliile de mare excepţie)
În acest feed-back, nu voi face o analiză separată, cum fac de obicei, în legatură cu cele 3 componente pe care le urmăresc la modelle testate: confortul, utilitatea şi siguranţa. Voi spune doar că:
– spaţiul la interior este neaşteptat de mare pentru acest model (înălţimea îşi spune cuvântul pentru locul pentru cap mai mult decât generos) unde au încăput perfect 4 persoane (două mari şi două mici)
– porbagajul este încăpător, suficient pentru nevoile de oraş (cumpăraturi, în special)
– confortul este unul desăvârşit, fie că vorbim de scaune, de instalaţia de aer condiţionat, insonorizare sau de sistemul audio.
Viteza maximă de deplasare a lui Renault ZOE este de 95 de km/h. Cel puţin aşa am constatat eu, când la viteza asta eram cu pedala la fund, rulam pe o şosea plană, deci nu urcam şi nici nu coboram, iar acul s-a oprit la 95 de Km/h. Acum pe bune, nici nu îţi trebuie mai mult pentru un model de oraş.
Din punct de vedere autonomie, la o încarcare 100% a bateriei, pe bord îţi indică o autonomie aproape 120 de km. Nu am mers până spre zero Km. Am încărcat-o doar de 2 ori în tot week-end-ul, de fiecare dată atunci când bateria era cam pe la 50%, iar în total am mers cu ZOE cca 140 de km. Da, mi-aş fi dorit să rulez mai mult dar parcă câte drumuri poţi avea într-un week-end?
Apropos de încărcat, ZOE are două tipuri de cabluri de încărcat: unul pentru uz domestic, deci care maşina se încarcă direct la o priză din casă, daca o ai aproape de stradă şi unul mai gros cu care maşina se încarcă de la staţiile speciale de încărcat.
Care staţii? Că lipsesc cu desăvârşire. Eu am încărcat-o pe ZOE de la staţiile de încărcare de la sediul Renault, lângă care – din fericire – stau. Am încercat să o încarc şi acasă însă lungimea cablului de 6 m nu mi-a permis încarcarea directă, la o priză, prelungitorul fiind inutil pentru că nu ducea, îsi pierdea din putere şi nu încărca.
Există şi staţii de încărcare ce se pot achiiţiona. Detalii aici: Fisa produs pret Zoe mai 2015.
Ca idee, o incărcare completă cu cablul mai subţire, în varianta domestică, durează cca 7-8 ore, iar o încărcarea completă la staţiile speciale durează cam 2 ore. De exemplu, la una dintre cele 2 încarcări, am început încarcarea la 12.55, de la 52%, iar 100% s-a încarcat pâna la 14.01, deci în 1 h şi 6 minute. Rotunjind, ăsta e calculul: o încarcare completă se face cam în 2 ore.
Nu insist pe lipsa staţiilor de încărcare. Probabil e o chestiune încă de împotrivire la schimbare, ca fond (vrem nu vrem, ăsta e viitorul), iar din punct de vedere logistic, costuri tot aud că există nişte „directive” de la UE, însoţite de ceva bani europeni pentru implementarea unei astfel de reţele naţionale. Doamne ajută!
Preţul modelului testat, versiunea de top din punct de vedere echipare, este de 22.000 de euro ( TVA inclus) la care se adaugă chiria lunară pentru acumulatori ce pleacă de la 79 de euro (TVA inclus) pentru un rulaj anual de 12.500 de km şi ajunge la 142 de euro (TVA inclus) pentru un rulaj anual de 30.000 de km.
Pentru varianta de 79 de euro/ lună, rezulta un cost suplimentar de 948 de euro pe an. 79 de euro înseamnă cca un plin de benzină sau de motorină dar nu poţi circula toată luna doar cu un singur plin. E nevoie de cel putin două dacă mergi doar în oraş. Costul cu încărcatul nu e foarte mare – sau nu va fi foarte mare, atunci când aceste staţii vor exista. Cca 5-7 lei pentru o încărcare, deci infim.
Rezultă că ZOE şi maşinile electrice, în general, au un avantaj mai mult decât decent din punct de vedere costuri legate de combustibil. Dezavantajul este incă legat de preţul cam mare de cumpărare versus preţul maşinilor obişnuite dar nu e foarte departe momentul cănd acestea vor deveni mai accesibile la care adăugăm dezavantajul lipsei staţiilor de încarcare. Dar nici situaţia asta nu va dura foarte mult.
Întrebarea este simplă: în acest moment, dacă ai avea disponibili 22.000 de euro să îţi achiziţionezi o maşină, ţi-ai lua un model 100% electric precum ZOE sau ţi-ai lua o maşină obişnuită?
Din punctul meu de vedere, ca să ai toate elementele pentru a cântări corect această decizie, mai întâi ar trebui să testezi o maşină electrică precum ZOE, iar răspunsul sunt convins că va veni singur 🙂
Ultimul test drive din cadrul proiectului #masinadefamilie: Audi A1 Sportback.
#masinadefamilie, episodul 11, este un proiect susţinut de către Kooperativa 2.0, Renault şi Canon.
Comments (0)