26th iun.

Azi am testat niște super car-uri AMG de la Mercedes-Benz

Azi am avut privilegiul să testez nişte super car-uri AMG de la Mercedes-Benz pe noua pistă a Şcolii de Conducere Defensivă şi Pilotaj Titi Aur din Crevedia, la invitaţia Țiriac Auto București, prin prietenul Vlad, căreia îi mulţumesc că s-a gândit la mine atunci când partenerul său nu a putut da curs invitaţiei. Mulţumesc!

Ziua a început, cum altfel, cu câteva instrucţiuni la simulatorul de răsturnare şi la cel de impact. Cu alte cuvinte, cum poţi ieşi safe dintr-o maşină care s-a răsturnat şi cât de violent poate fi un impact frontal la doar 12 km/h, chiar daca ai centura pusă. Important: impactul la sub 60 de km/h este unul cât de cât suportabil şi putem să scăpăm mai uşor. Nici un kilometru peste!

Apoi au urmat 4 ore de adrenalină, 4 ore de senzaţii unice, iar unele foarte noi pentru mine. 4 ore în care am schimbat foarte multe maşini şi îmi cer scuze că nu le-am reţinut pe toate. Ceea ce ştiu sigur însă e că toate aveau la denumire, în coadă, AMG, simbolul Mercedes-Benz pentru maşinile sport.

A pleca cu pedala la fund de pe loc cu un Mercedes-Benz CLS 63 AMG 4MATIC e o senzaţie cu care nu m-am întâlnit până acum. Pedala avea un mic delay dar când se puneau în mişcare toate cele 4 roţi şi se dezlănţuiau toţi cei 585 CP, simţeai că te catapultezi în faţă (0- 100 de km/h: 3,6s!!). Iar după asta, frânarea agresivă până la oprire era la fel de plină de adrenalină. Ăsta e:

IMG-2436 (Copy)

Au fost 3 probe la care am participat azi, exact în ordinea asta: Taxi drive, Îndemânare şi Circuit.

La Taxi drive am mers în dreapta la bordul unui Mercedes AMG GT S, o rachetă care nu avea voie să încapă decât pe mâna unui pilot experimentat – Bogdan Vrabie – care a făcut câteva drifturi cu noi pe diverse duprafeţe, mai alunecoase sau mai cu aderenţă. Am încercat să filmez dar am închis telefonul pentru că nu ştiam cu ce mâna să mă mai ţin. Evident că după câteva secunde nu mai ştiam unde-s punctele cardinale dar senzaţia e una foarte, foarte mişto. Asta e bestia:

IMG-9956 (Copy)

Apoi a urmat proba de îndemânare, iar eu am avut norocul să fiu singur în fiecare maşină pe care am condus-o. Restul erau câte doi pe maşină şi schimbau nu numai maşinile dar şi volanul între ei. Deci dublu pentru mine! Eu mergeam dublu pe fiecare maşină.

Proba de îndemânare presupunea pornirea in demaraj şi frânarea bruscă până la oprire, apoi slalom printre jaloane dar cu suprafeţe cu aderenţă diferite (unele foarte alunecoase), o întoarcere, o oprire, iar apoi iar un demaraj, urmat de o zonă cu evitare în ultimul moment al unui obstacol, încă o linie dreaptă scurtă, iar la final o şicană.

Aici am avut privilegiul să mă dau cu Mercedes-Benz CLS 63 AMG 4MATIC de 4 ori. Oricum, toate maşinile sunt senzaţionale dar asta mi-a rămas adânc în suflet.

Ultima probă, cea mai solicitantă, a fost cea de circuit unde toate maşinile aveau la denumire, în coadă, 45 AMG. Toate tururile sunt cu Peace Car-ul în faţă, deci nu ne-am dat singuri. Sunt 5 tururi de recunoaştere, mai uşoare ca viteză, apoi câte 2 tururi pe fiecare maşină mai în forţă.

La fel, am avut marea şansă să stau dublu faţă de ceilati pe fiecare maşină, eu fiind singur în maşină. Da, ştiu sunt un norocos. Să frânezi cât mai târziu, înainte de curbă (pentru că ai cu ce) şi să respecţi trasele ideale sunt secretele unei curse eficiente. Eu am condus doar pe drumurile patriei, nu pe circuite, deci nu daţi cu pietre în mine.

Probabil că rulam la alte viteze şi altfel conduceam azi dacă nu ploua, uneori spre torenţial, însă a fost foarte bine, iar eu şi sistemele inteligente am reuşit să ţinem maşinile pe traseu.

IMG-9996 (Copy)

Şcoala de conducere defensivă şi pilotaj Titi Aur

Nenea Titi a spus că speră ca în maxim 2 săptămâni să nu mai fie picior de constructor în circuitul de la Crevedia şi ne-a asigurat că acesta va fi gata în întregime şi full operaţional. Azi, încă se mai vedeau muncitori, camioane, escavatoare si alte utilaje care munceau de zor. Cu bani europeni, cu bani de-ai lui, îl admir pentru ce a făcut la Crevedia.

Ce găsim la Şcoala Titi Aur? Înainte de toate găsim cursuri de conducere defensivă, apoi cursuri de pilotaj pe diverse suprafeţe, inclusiv macadam, off-road, cu materialul (maşina) clientului sau închiriate de acolo. Mai multe găsiti pe site-ul www.titiaur.ro.

Câteva poze cu circuitul şi şcoala:

Să conduceţi prudent!

Pozele de mai sus sunt realizate cu camera foto digitală Canon EOS 1200D.

Comments (4)
  • Frumos event.
    Îmi aduce aminte de acum 20 de ani când am mers și eu cu 265 km/ora intr-un Alfa Romeo… Însă nu se compara cu Mercedesul asta.

    • Da, iar aerodromul va fi ceva unic nu numai în România

  • Frumos evenimentul, cred ca a fost o situatie placuta sa conduci asemenea masini. Am participat si eu la un astfel de Drivetest in cadrul Renault, cu masini ceva mai.. nu as vrea sa zic modeste, poate obisnuite. In special masini de familie, stabile si cu consum redus. A fost o experienta placuta!

    • Da, astea toate erau preparate AMG, deci sportive prin excelenţă. Circuitul, în sine, este o experienţă fabuloasă 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.