4th iun.

Studiu: italienii sunt cei mai fanatici dar și cei mai supertițioși suporteri

Acum un an ne bucuram la perspectiva ca va începe Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia şi că urma o lună întreagă de fotbal spectaculos.

Anul ăsta o sa fie unul searbăd, fără campionat mondial sau european, iar de plictiseală, în aşteptarea marii finale UEFA Champions League dintre Juventus şi Barcelona, de la Berlin, zic să citim un sondaj în rândul microbiștilor din Europa, realizat de MasterCard.

MasterCard Fan Passion Report Infographic

Potrivit raportului, fanii din Italia (73%) au mai multe superstiții cu privire la fotbal decât alte naționalități din Europa, devansându-i cu puțin pe cei spanioli. Aproape jumătate (47%) dintre italieni poartă un anumit articol vestimentar norocos în timpul unui meci, 20% insistă să stea în același loc la fiecare meci, iar 13% consumă un anume produs alimentar sau o anume băutură. Peste 40% dintre spanioli au admis, de asemenea, că poartă articole vestimentare norocoase, iar cei mai puțin superstițioși suporteri din Europa sunt cei din Portugalia, unde doar 23% au superstiții de vreun fel, urmați de Suedia (24%) și Olanda (29%).

Pentru unele naționalități, fotbalul este privit ca o religie care se trăiește și respiră zi de zi. Nicăieri mai mult decât in Italia, unde 69% dintre fani au ales să rateze un eveniment familial important pentru a asista la un meci de fotbal. Spaniolii sunt nu cu mult în urmă, peste 60% alegând fotbalul în locul familiei, în timp ce Franța a înregistrat un procentaj de 52%.

Per ansamblu, sondajul a mai bine de 5.000 oameni a descoperit că 43% dintre respondenți au ratat evenimente în familie pentru a-și susține echipa favorită. Ponderea este cea mai ridicată în grupa de vârstă 25-34 ani. Portugalia, totuși, este la polul opus, cu doar 19% admițând că plasează fotbalul mai presus de familie. 

Alte concluzii importante ale studiului includ:

·         Mai mult de o treime (35%) dintre fani și-au luat o zi liberă de la serviciu invocând probleme de sănătate pentru a asista la un meci de fotbal. Ponderea cea mai mare este in Italia, unde 51,9% au pierdut o zi de muncă pentru un meci de fotbal.

·         Suporterii spanioli sunt cei mai devotați deplasărilor, cu 92,8% dintre fani călătorind în străinătate pentru a-și susține echipa.

·         Portughezii (63%) și suedezii (51%) sunt fanii care au călătorit cel mai puțin, majoritatea preferând să stea acasă.

·         Anglia (23%) a depășit cu foarte puțin Spania (22%) ca destinația preferată a fanilor care fac deplasări în străinătate. Italia (12%) și Germania (10%) au ocupat locurile trei și patru.

·         Suporterii spanioli cheltuie cel mai mult în deplasări – o medie de 457 lire sterline per suporter. Italienii cheltuie, în medie, 398 lire, iar francezii 351 lire. Per ansamblu, media cheltuielilor unui fan în deplasări în străinătate pentru meciuri de fotbal a fost de 250 lire.

·         Fanii maghiari (69%) transformă de multe ori deplasarea pentru susținerea favoriților într-o ședere extinsă, prelungindu-și vizita cu trei sau mai multe zile, în timp ce portughezii preferă deplasările de o zi.

Raportul Fan Passion al MasterCard, sponsor oficial al UEFA Champions League, în calitate de Official Player Mascot Provider, a solicitat, de asemenea, fanilor din 11 țări diferite să desemeneze, în opinia lor, cel mai bun jucător din istoria competiției. În sondajul MasterCard care a inclus peste 5.000 fani, Lionel Messi a fost desemnat cel mai important jucător din istoria competiției, cu un procentaj impresionant, de 27% dintre voturi.

Vârful FC Barcelona a fost urmat de fostul star al Real Madrid, Zinedine Zidane (12%), în timp ce Cristiano Ronaldo (11%) a completat podiumul. Fostul atacant brazilian Ronaldo (7%) s-a clasat pe locul al patrulea, în timp ce David Beckham (4%) a ocupat poziția a cincea.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.