7th mai

Ieri am fost pentru prima oară la Palatul Snagov

Ştiam de existenţa Palatului Snagov dar nu fusesem până ieri niciodată acolo. Am umblat prin toate cotloanele Snagovului, în timp, dar la Palatul Snagov nu am ajuns.

Am fost prevenit că o să fiu legitimat la intrare pentru că Palatul e ca o unitate militară, păzită de jandarmi. Aşa a şi fost. Încerc să îmi dau seama de ce şi îmi închipui doar că e o clădire patrimoniu naţional, ceva, că altfel nu îmi explic. Si nici nu am găsit informaţii concludente în direcţia asta.

IMG-5461 (Copy)

Am căutat câte ceva despre Palatul Snagov şi pe lânga cele 2 site-uri pe care le are (nici asta nu îmi explic de ce sunt 2 site-uri) – www.palatulsnagovoficial.ro şi www.palatulsnagov.ro – am găsit pe Wikipedia informaţiile astea:

Palatul Snagov este un fost palat regal construit în anii 1930 de către Henrieta Delavrancea-Gibory pentru Prințul Nicolae al României pe malul lacului Snagov, la aproximativ 40 km nord-est de București, în județul Ilfov, România. Palatul se află lângă comuna Snagov și în vecinătatea mănăstirii Snagov.

După ce Prințul Nicolae a fost dezmoștenit în 1937, palatul a fost preluat de Ion Antonescu iar după al doilea război mondial de Gheorghe Gheorghiu Dej.

La începutul anilor 70, Nicolae Ceaușescu a cerut ca palatul să fie mărit, deoarece dorea să facă din el locul de întâlniri cu consiliul de miniștri. Extinderea, realizată după planurile profesorului Nicolae Vlădescu a durat aproape șapte ani, dar din palatul original s-au mai păstrat doar intrarea, holul și scara care duce la etaj.

Pentru a se păstra „tradiția”, Elena Băsescu, fiica cea mică a președintelui Traian Băsescu și-a organizat nunta în acest palat la 1 septembrie 2012.

Foarte tare ironia asta de la final cu nunta Elenei Băsescu 🙂

La interior nu arată extraordinar. E întreţinut dar nu are cine ştie ce amenajări deosebite în interior. Pare a avea, totuşi, destinaţia de a găzdui evenimente, petreceri – nunţi, în special. În unul dintre saloanele de la parter am zărit scaunele decorate ca pentru o nuntă.

La etaj, unde am petrecut cel mai mult timp, în sala mare, era un spaţiu imens, mai feţuit un pic decât restul clădirii cu aceeaşi destinaţie pentru evenimente Nu am făcut foarte multe poze din exterior – era întuneric – iar la interior lumina nu era una dintre cele mai potrivite – e foarte clar că ai foarte multe de văzut ziua: lacul, pădurea şi celelalte – dar vi le arăt pe cele pe care le-am făcut:

(va avertizez că e foarte mult verde)

Motivul vizitei mele la Palatul Snagov a fost o întâlnire cu prieteni mai noi şi mai vechi organizată de Heineken România, pentru a viziona împreună una dintre semifinalele Champions League: Barcelona – Buyer (3-0), sub auspiciul #‎ChampionTheMatch‬.

Într-adevăr, altfel se vede un super meci pe un ecran gigant, cu o bere bună în mână şi alături de buni prieteni. Îmi pare rău că l-am ratat pe Alecssandro Nesta, unul dintre cei mai buni fundaşi din lume din toate timpurile, prezent şi el la Palatul Snagov, că aş fi vrut să fac un selfie cu el.

Nu de alta dar săptămâna viitoare o să-l vizitez la el acasă, la Milano, stadionul San Siro fiind clar pe lista cu ce am de vizitat în capitala Lombardiei.

Fotografii realizate cu camera foto compactă Canon Power ShotG7x.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.