Primul hibrid din #masinadefamilie – Peugeot 3008 HYbrid4
După cum aţi văzut, am dat restart proiectului #masinadefamilie – nu că s-ar fi oprit, ci am avut o scurtă perioadă de pauză – cu o nouă colaborare si cu primul hibrid al proiectului – Peugeot 3008 HYbrid4 2.0 HDI. Episodul 6 al proiectului #masinadefamilie mi-a adus o experienţă inedită de condus şi o maşină care, prin dimensiuni, cel putin, se încadrează perfect în conceptul de #masinadefamilie.
Peugeot 3008 HYbrid4 este primul sistem hybrid ce foloseşte un motor diesel. Cifra „4” din denumire vine de la 4WD, adică 4 roţi motrice: pe spate are un motor electric care pune în mişcare roţile din spate, alimentat de o baterie pe care o încarcă alternatorul atunci când maşina foloseşte motorul diesel, iar pe faţă are un motor diesel de 2 litri HDI. Cu alte cuvinte, roţile din faţă sunt acţionate de motorul diesel de 2.0 litri şi 163 de CP, iar roţile din spate sunt acţionate de un motor electric de 37 CP, deci, atunci când funcţionează ambele sisteme, ai sub tine 200 de CP de toată frumuseţea.
Cu alte cuvinte, la pornire se activează doar motorul electric (doar dacă acumulatorul nu este descărcat total, atunci porneşte direct motorul termic), motor electric care asigură plecarea de pe loc şi rularea până la o viteză de cca 40 de km/h, după care intră în funcţiune motorul termic diesel.
La plecarea de pe loc e o senzaţie foarte interesantă din punct de vedere fonic. Nu se aude nimic. E ciudat dar foarte mişto, în acelşi timp. Dacă vrei să pleci de pe loc mai în forţă şi apeşi pedala mai mult, atunci motorul termic se cuplează automat, mai devreme, iar când rulezi cu viteză pe motorul termic şi iei piciorul de pe acceleraţie, intră automat motorul electric cu zero emisii.
Ce mi-a plăcut:
– plafonul panoramic transparent pe toată lungimea, una dintre „minunile” care le bucură pe cele mici de fiecare dată. E o opţiune care costă „doar” 645 de euro ( TVA inclus).
– poziţia de condus înaltă care de fiecre dată îţi dă senzaţia de siguranţă la volan. Inclusiv grda la sol este mai înaltă
– vizibilitate foarte bună – suprafeţe vitrate mari, pornind de la parbrizul generos şi terminând cu luneta (ca să nu mai aduc aminte iar de plafonul din sticlă panoramic). Geamurile laterale spate sunt fumurii. Tot la capitolul vizibilitate bună aş include şi oglinzile mari. Acestea se pliază automat odată cu activarea alarmei şi închiderea centralizată a uşilor.
– Head Up display-ul este un tool foarte util. E prima oară când conduc un model cu head up display, la modelul testat acesta fiind un ecran din sticlă care iese din bord, reglabil pe înălţime dar şi stânga-dreapta, în funcţie de contituţia şoferului. Acesta indică viteza de deplasare şi viteza setată pe pilotul automat (cruiser)
– Posibilitatea de a schimba vitezele de la padelele din spatele volanului – o altă premieră pentru mine – atunci când faci selectia M (manual): padela din dreapta e cu „+” pentru trecerea într-o treapta superioară de viteză, iar cea din stânga e cu „- ” pentru descreşterea treptelor de viteză
– Selectorul modului de operare (propulsie) în 4 moduri: ZEV („zero emision”, doar electric), AUTO (se selectează automat sistemul de propulsie în funcţie de viteza de deplasare), SPORT (schimbă vitezele la turaţii mai mari) şi 4WD (tracţiune pe toate roţile: faţă motor termic şi spate motor electric)
– oglinda retrovizoare de interior electrocromată – se închide la culoare pe timp de noapte, ca o protecţie pentru farurile maşinilor din spate
– priza 12 V pentru locurile din spate, foarte apreciată de copii. De, şi ei mai au device-uri de încărcat. Locurile din faţă au altă priză, între scaune
– faruri şi ştergătoare automate
Ce nu mi-a plăcut:
– Cutia de viteze pilotată are reculul prea mare la schimbul automat de viteze. Între trepte, intervine sistemul de recuperare a energiei care frânează destul de abrupt maşina, de parcă ai sta cu un picior pe frână şi unul pe acceleraţie. Acest lucru se vede mai ales în modul SPORT
– Navigaţia este foarte greu de utilizat, mai ales atunci când vrei să introduci o destinaţie, lipsa unui display cu touch simţindu-se foarte tare. E ca şi când ai vrea să navighezi pe internet de pe un telefon fără touch screen, folosind doar tastele. Mi se pare că este şi un pic cam departe de ochii şoferului (are un display de doar 7″), iar harta este veche, neactualizată, multe străzi lipsind cu desăvârşire. Am sesizat şi o eroare când rulam pe Autostrada A2: navigaţia indica că sunt pe un câmp, undeva, nidecum pe unul dintre cele mai circulate drumuri din România
– Nu ai un spaţiu să îţi pui telefonul. Eu l-am ţinut în singurul suport pentru pahare dintre scaunele din faţă. Şi da, are un singur suport pentru pahare între scaune, locul pentru al doilea suport fiind ocupat cu joystick-ul, daca pot să-i spun aşa, cu care selectezi modul de operare (propulsie).
– Acumulatorul se descarcă repede, iar trecerea automată de la propulsie electrică la propulsie pe motor termic se face cam la 40 de km/h. Am văzut un video cu un test drive pe aceeaşi maşină, când avea mai putin kilometri, în care trecerea pe motor termic se făcea la o viteză mai mare, de cca 60 de km/h, semn că acumulatorul şi-a pierdut din eficienţă, între timp.
Design
Pegeot 3008 este, oficial, un crossover dar arată ca un monovolum. Deci, mai bine spus, e o combinaţie între cele două. Din afară nu îţi dai seama foarte bine de dimensiunile maşinii de la interior, abia cănd te urci în ea vezi ce spaţiu generos este la interior.
Farurile de dimensiuni mari îţi atrag atenţia din prima. Apoi elementele cromate întregesc foarte bine imaginea alături de jantele din aliaj 17”, oglinzile exterioare si mânere usilor in culoarea caroseriei.
Are un bord complicat cu o gramadă de comenzi, unele dintre ele plasate nu foarte fericit: comenzile sistemului media care include şi navigaţia si care se presupune că îl foloseşti destul de des este plasat nu foarte la îndemână, iar selectorul modului de propulsie care se presupune că nu îl foloseşti foarte des, este la îndemână (eu am mers mai mult pe modul AUTO, deci cu foarte puţine intervenţii asupra selectorului).
Schimbătorul de viteze (cutie de viteze pilotată) este, însă, unul de mare excepţie din punct de vedere design dar şi funcţionalitate. Nu agaţă şi îmi permit să fac o comparaţie cu ultimul model cu cutie automată condus, e vorba de Renault Megane TCe130 GT Line, care agăţa un pic.
Siguranţă
Frâna de mână este una electrică care blocheză roţile automat atunci când treci în modul de parcare (N) şi se deblochează automat, atunci cănd pleci de pe loc. E un detaliu foarte important şi pe care îl apreciez foarte mult. E util inclusiv atunci când staţionezi în pantă (asistare la pornirea în pantă).
Frânarea este destul de agresivă pentru că pe lângă frânarea propriu-zisă intervine si sistemul de recuperare a energiei cu o frână de motor mai accentuată faţă de modelele cu motorizare obişnuită. Dar asta nu e rău, până la urmă.
Toate cele 5 locuri au senzor care activează automat un sistem de avertizare audio şi vizual pentru pasagerii care nu poartă centura de siguranţă. Aşa că, dragi copii, nu aveţi cum să fentaţi purtarea centurii. Nu ai cum, avertizarea sonoră fiind, la un moment dat, insuportabilă.
Ca părinte, se ştie că una dintre griji e ca uşile din spate să se blocheze pentru ca cei mici să nu le deschidă, mai ales în timpul mersului. Modelul testat are sistem de închidere centralizată + sistem blocare uşi spate. Deci, am stat fără griji din punctul ăsta de vedere. De asemenea, toate geamurile se pot bloca de la un singur buton, iar uşile şi porbagajul se încuie automat la peste 10 km/h.
Din punctde vedere airbaguri, modelul testat are: airbag frontal pentru şofer + pasager cu posibilitatea decuplării airbag-ului pasager, airbag-uri laterale faţă + airbag-uri cortină faţă/spate şi centuri de siguranţă in 3 puncte, pretensionate. De asemenea, nu lipsesc sistemele de siguranţă ABS + EBD şi ESP.
Utilitate:
Foarte multe spaţii de depozitare, plecând de la spaţiul de sub cotiera dintre scaunele din faţă, de dimensiuni foarte mari, buzunarele din toate uşile şi până la spaţiile de depozitare de sub scaunele din faţă. Torpedoul clasic nu are dimensiuni foarte mari. E chiar mic.
Bancheta se fracţionează 1/3 şi 2/3 dar nu a fost nevoie să le folosim în acest mod pe parcursul acestui test.
Portbagajul are un sistem foarte interesant de deschidere şi încărcare: mai întâi se deschide clasic, ca orice alt porbagaj, apoi se deschide o trapă ca la camionete pentru o încarcare mai facilă. Modelul hibrid testat are o capacitate a porbagajului de 420 de litri, mai mică în comparaţie cu modelul clasic 3008 (512 litri) din cauza motorului electric plasat sub porbagaj. Oricum, 420 de litri este mai mult decât suficient pentru nevoile noastre de familie formată din 4 membri.
Consum: maşina este mult mai grea faţă de un model 3008 obişnuit (1.660 kg vs 1.539 kg), plusul de greutate venind de la motorul electric + acumulator, ceea ce duce la un consum mai mare. În oraş, poţi obţine un consum bun ceea ce înseamnă că media (consumul mixt) poate fi decentă.
Capacitatea rezervorului este de 56 de litri. Consumul scos de noi în cei cca 750 de km parcurşi a fost de 7,4%, în condiţiile în care nu am mers aproape deloc economic, stilul fiind chiar spre sportiv, fără să exagerez – nu am făcut-o niciodată. În altă ordine de idei, am condus mai mult în afara oraşului, deci nu am avut şansa să reduc consumul prin mersul în oraş, unde ar fi intrat motorul electric în funcţiune mai des.
Un consum decent raportând la greutate şi la stilul de condus.
Confort
Ale mele fete s-au bucurat din plin de spaţiu generos la interior. Dar nu numai ele ci şi noi, ăştia mari, pe locurile din faţă. Locurile din spate beneficiază şi ele de guri de ventilaţie, precum modele din clasa mare. Foarte eficient sistemul de climatizare bizone.
Spaţii de depozitare generoase, atât ca număr, căt şi capacitate. Sub cotiera dintre scaunele din faţă se găseşte cel mai generos spaţiu întâlnit până acum la modelel testate. Acolo am găsit şi portul USB prin intermediul căruia poţi să asculţi muzica preferată.
O chestiune importantă de semnalat, prima de acest gen pe care merită să o menţionez, trecând prin toate modelele testate până acum în #maşinădefamilie, este calitatea insonorizării, zgomotul motorului sau alte zgomote de afară fiind la un nivel foarte scăzut. Aşadar, antifonarea este una foarte bună ce contribuie la confort.
Preţ de bază model testat: 38.316 € la care se adaugă alte optionalele în valoare de 726 € şi culoarea optională Gri Vapor: 323 €. Deci, per total, modelul testat a costat aproape 40.000 €.
Ultimul test drive din cadrul proiectului #masinadefamilie: Renault Megane TCe130 GT Line.
#masinadefamilie, episodul 6, este un proiect susţinut de către Kooperativa 2.0, Peugeot Romania şi Canon.
Comments (0)