Cum am gătit Salată de sfeclă cu dressing din zmeură și piept de rață afumat
Vă spuneam luni că am primit o provocare culinară prin care trebuia să reproduc din memorie o reţetă făcută de doi celebri chefi doar observând procesul gastronomic şi fără să primesc reţeta. Iată că am revenit şi cu reţeta. Ştiu eu pe cineva care mustăceşte cănd mă vede „la cratiţă”, cum se spune 🙂
Cei doi chefi – Marek, un chef de origine cehă cu o experienţă de peste 20 ani în domeniu şi simpaticul Tudor Marcu, finalistul de la ultima ediţie Masterchef – au gătit mai multe feluri de mâncare accentul punându-se pe asocierea cea mai potrivită dintre aceste feluri de mâncare şi specialităţile Staropramen: berea blondă, berea brună, berea nefiltrată şi berea arămie, în cadrul campaniei ChefXperience.
Mi-a făcut plăcere să stau cu Tudor, cel pe care l-am urmărit în show-ul Masterchef şi cel care mi-a fost favorit la câştigarea competiţiei, iar impresia bună făcută în show mi-a fost confirmată şi când am petrecut cele câteva ore alături de el. Tudor a câstigat locul III la Masterchef 2014 şi a avut ocazia să gătească alături de Marek Raditsch, în cadrul unei experiențe culinare speciale oferită de Staropramen.
Ulterior, doar observându-i pe amândoi, am preparat si eu un starter care se numeşte „Salată de sfeclă cu dressing din zmeură şi piept de raţă afumat” – un fel de mâncare mai puţin complicat decât o arată numele – ce se potriveşte cu berea brună. Aveam să aflu şi să confirm că sfecla, alături de zmeură se potrivesc perfect cu gustul berii brune.
După ce am găsit bucătăria, am trecut la treabă:
Ingrediente: sfeclă (3 buc), 100 g de fistic, mandarine (2 buc), zahăr brun, un piept de raţă afumat, 250 g de zmeură, brânză de capră, 2 lamâi, ulei de măsline extra virgin, valeriană, rucola şi oţet.
N-am ştiut că pieptul de raţă afumat se găseşte atât de greu; am alergat ceva după el. E o specialitate şi nici preţul lui nu e unul foarte mic. Pe de altă parte, Marek a folosit un piure de zmeură gata făcut cumpărat de la un magazin dar se poate face şi in house din 200 g zmeură, 50 g zahăr pudră, o lingură de zeamă de lămâie cu un timp de preparare de 10 minute: se spală zmeura, se răstoarnă intr-un castron împreună cu zahărul şi zeama de lămâie şi se bat cu telul sau cu mixerul până la obţinerea piureului.
Mod de preparare
Mai întâm am copt 3 sfecle în cuptor timp de 40 de minute, nu mai mult, astfel încât sfecla să fie totuşi moale dar şi un pic crocantă, în acelasi timp. Sfecla am copt-o în folie de aluminiu alături de puţin ulei de măsline, usturoi, cimbru, sare şi piper.
Înainte de a le baga în cuptor pentru 40 de minute:
Şi după ce le-am scos din cuptor:
Usturoiul şi mirodeniile au pătruns bine în sfecla nu prea moale dar nici crocantă, iar aroma care a rezultat e ceva de nu pot să vă explic în cuvinte 🙂
În alt bol am pus 3 linguri de piure de zmeură, o lingură de ulei de măsline extravirgin, câteva picături de oţet roşu, un pic de piper pe care le-am amestecat cu un tel. Să-l denumim dressing-ul numărul 1. Între timp, am curaţat sfecla de coajă cu un cuţit, am taiat cu o răzătoare câteva felii cărora le-am dat o formă cât mai apropiată de cea rotundă si le-am aşezat pe o farfurie cam aşa:
Apoi am executat un alt dressing (dressing-ul numărul 2). într-un bol am pus 2 linguri de ulei de măsline extravirgin, un pic de suc de lămâie (tot 2 linguri), l-am amestecat, iar conţinutul l-am aplicat cu o pensulă pe feliile de sfeclă, peste care am mai pus şi un praf de sare şi puţin piper.
Între timp, am tăiat căteva felii, iar apoi cuburi mici din celebrul piept de raţă afumat, fără să folosesc pielea, doar carnea. Apoi am tăiat câteva felii mici dintr-o mandarină (5-6 felii) printr-o tehnică observată la Marek, iar zmeura proaspătă am tăiat-o în jumătăţi (3-4 fructe de zmeură).
Acum începe plating-ul: peste feliile rotunde de sfeclă am pus dressing-ul numărul 1, cel cu piure de zmeură, „legând” feliile între ele. Apoi am pus bucăţi mici de brânză de capră şi cuburile tăiate din pieptul de raţă afumat. Am adăugat şi feliile mici de mandarine, iar apoi frunzele de rucola şi de valeriană, după imaginaţie. La final, am pus şi 10-12 boabe de fistic şi gata!
Voila:
Iar acesta e starterul preparat de Marek şi Tudor, pentru comparaţie. E cam pe acolo, nu? Ei parcă au pus mai multe felii de sfeclă:
După mine, e o combinaţie foarte reuşită de dulce cu sărat, pe gustul meu, de altfel şi care merge de minune cu o bere brună Staropramen. Pasul următor a fost să testeze şi laboratorul nostru preparatul final, un laborator foarte exigent format din 3 fete pofticioase. Nu mă laud dar am trecut testul, drept pentru care am mai făcut încă o porţie, şi încă una, şi încă una, şi…aoleu, s-a terminat pieptul de raţă afumat! 🙂
Acum, după ce am preparat starterul ăsta, aş spune că provocarea cea mai mare a fost să găsesc şi să adun ingredientele necesare pentru că felul de mâncare, în sine, nu a fost nemaipomenit de greu de preparat, deşi rezultatul final este extraordinar. Oricum, a fost o experienţă foarte interesantă, în care mi-am pus la contribuţie spiritul de atenţie şi memoria, iar la final a ieşit, zic eu, ceva pe cât de arătos, pe atât de gustos.
Să mâncăm!
Pozele au fost realizate cu camera foto digitală Canon EOS 70D 18-135mm.
Adriana Huszar
aprilie 3, 2015baloshistic 🙂
Claudiu
aprilie 3, 2015E de bine, nu? :))