24th mart.

Cool School sau laboratorul de copilărit

Ateliere Cool SchoolCum ar fi ca ai noştri copii să meargă la şcoală, iar pentru performanţele lor să nu obţină note sau calificative, deseori metode subiective de evaluare şi – eventual – inhibare a elevilor? Cum ar fi dacă aceştia ar învăţa prin jocuri și exerciții având drept scop interacțiunea cu ceilalți copii și explorarea propriului eu?

Ideea nu e nouă, mai există şi alte modele de învăţământ care au la bază încurajarea propriilor aptitudini si pasiuni dar sunt private şi, deci, nu există acces în masă. What to do? Nu de alta dar trece timpul, iar sistemul nostru de învătământ  – făra supărare – are darul de a ucide, încet dar sigur, spiritul de iniţiativă, curajul, încrederea şi imaginaţia copiilor noştri.

Una dintre soluţii poate fi Cool School care deschide seria atelierelor de comunicare, dedicate copiilor și adolescenților, sub forma unui curs care se desfășoară pe durata a 10 săptămâni. Mai pe larg:

Cool School este gândit ca un laborator de copilărit, un loc de antrenament al imaginației copilului, al încrederii în sine și al curajului de a se exprima liber și argumentat şi se adresează copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 10-18 ani. La Cool School, copiii învață să comunice și să relaționeze cu ceilalți în diferite situații şi au la dispoziție mijloacele și mediul necesare pentru a-și consolida încrederea în sine, pentru a descoperi bucuria de a-și face noi prieteni și de a se putea baza pe ei ulterior.

 

Cursul se desfășoară sub îndrumarea lui Vlad Oancea, actor cu experienţă atât în practica spectacolului cât şi în ceea ce priveşte lucrul cu copiii.

 

Absolvent al UNATC, Vlad povestește: ,,Înainte de teatru, am fost student doi ani la Drept. După terminarea facultăţii de teatru mi-am dat seama că fiecare om, şi mai cu seamă fiecare copil, ar trebui să facă cel puţin un curs de drept civil si unul de teatru.

 

Drept civil pentru că la 14 ani primim drept de semnătură, dar nimeni nu ne şi explică ce semnăm, iar teatru sau exerciţiul teatral, pentru că toţi ar trebui să putem deschide o uşă, să dăm bună ziua şi să conversăm, fără să ni se pară un antrenament cu haltere. Se spune, printre adulţi, că atunci când ajungi în impas cu tine însuţi e bine să te întorci la copilul din tine, sau mai bine zis, la copilul care ai fost.

 

Deci, se pare, că noi, adulţii, ştim că cele mai înţelepte persoane din lume sunt copiii. La Cool School nu ne propunem să descoperim  talente sau să-i pregătim pe copii pentru o meserie viitoare. Ne dorim să îi ajutăm să fie mai conştienţi de atuurile lor, să comunice mai bine şi cu mai multă încredere atât între ei cât şi cu noi, restul… adulţii. Copiii au multe de spus, să-i ascultăm!”

 

Cursul Cool School are ca motor de funcționare jocuri și exerciții ce nu întâmplator țin de sfera teatrului, însă extinde joaca de-a cuvintele până la capăt și elimină presiunea obţinerii unei note la final. Aprecierile le vor da părinții care-și vor vedea copiii vioi, bucuroși, cu prieteni noi și cu acea sclipire jucăușă în ochi specifică lor când fac un lucru de care sunt mândri.

 

Acesta se desfășoară sub forma a 10 ateliere săptămânale (2 ore-atelier), pe grupe de vârstă, 10-14 ani și 15-18 ani, cu minimum 6 participanți fiecare. La final, cursul se încheie cu o reprezentație, pusă în scenă de copii, în fața părinților, bunicilor și a prietenilor.

 

Periodic, Cool School organizează ore demonstrative, la finalul cărora vor avea loc sesiuni cu întrebări, din partea copiilor și a părinților, și răspunsuri, din partea organizatorilor. Doritorii se pot înscrie mai departe în călătoria celor 10 ateliere de comunicare.

Cool School – Mail: contact@cool-school.ro/ Telefon: 058.099.142/ 0735.247.800.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.