20th mart.

Azi avem eclipsă. Cum a fost eclipsa totală de soare din 1999?

Azi avem eclipsă, iar asta mă duce cu gândul – inevitabil – la eclipsa totală din 11 august 1999, un fenomen destul de rar şi care nu ştiu dacă se va repeta foarte curând. Eu am avut şansa să-l trăiesc. Cred că nici copiii mei nu vor mai prinde o altă eclipsă totală de soare.

Îmi aduc aminte că în 1999 ne-au dat liber de la serviciu să mergem să vedem eclipsa. Era o nebunie în Bucureşti, cu tot soiul de ochelari de protecţie şi alte accesorii. S-a emis şi o bancnotă de 2.000 de lei – era înainte de denominare – din polimeri (prima bancnotă de acest fel emisă în Europa) care avea o fantă prin care puteai privi protejat eclipsa. Tare, nu?

bancnota eclipsa

Noi am ales să mergem la Ateneu, pe gazonul din faţa Ateneului Român, să vedem eclipsa. Acolo era multă lume şi era o efervescenţă pe care nu o mai trăisem. A fost cer senin şi am putut vedea eclipsa totală în toată splendoarea ei.

Atunci când soarele a „dispărut” complet, s-a instalat un soi de noapte cenuşie, nu foarte întunecată, precum cea obişnuită. Odată cu întunericul s-a instalat şi o răcoare pătrunătioare deşi eram în mijlocul lunii august. Brrrr!

Iată că la aproape 16 ani distanţă, avem din nou o eclipsă de soare, una parţială, în care doar aproximativ 43% din soare va fi acoperit de către lună. Maximul eclipsei se va produce în jurul orei 11.55. Aveţi aici mai multe detalii despre eclipsa de azi, inclusiv câteva soluţii de protecţie a ochilor pentru cei care doresc să privescă eclipsa.

Aşadar, să mergem să facem câteva poze!

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.