Renault Megane TCe130 GT Line, episodul 5 din #masinadefamilie
Acum o săptămână plecam adhoc într-un drive test cu Noul Renault Megane TCe 130 GT Line, o benzinară sportivă cu cutie automată cu dublu ambreiaj, motor de 1,2 Litri şi 130 de CP. Avea să fie un traseu predominant cu drumuri de iarnă, exact cum ne-am dorit, doar mergeam la săniuş, iar marele alb, cum i-am spus eu modelului testat, a câştigat detaşat lupta cu drumurile înzepezite şi cu condiţiile grele de drum.
Comparând modelele pe care le-am testat pâna acum în proiectul #masinadefamilie, noul Renault Megat GT Line se apropie de ceea ce înseamnă o limuzină, nu atât prin dimensiuni la exterior şi la interior, ci prin confort, motor silenţios şi multitudinea de dotări tehnice, echipamente şi opţiuni.
Ce mi-a plăcut:
– transmisie automată EDC 6+1 trepte. Ah, de când nu mai condusesem o maşină cu cutie automată…P – D – R. Dar m-am obişnuit foarte repede. Pe drumul către Predeal am condus-o pe modul automat dar la întoarcere am mers pe modul semi-automat cu schimbarea manuală a treptelor. Trecerea în modul semi-automat se poate face şi din mers şi permite un control mai bun al maşinii atunci când vrei să foloseşti frâna de motor, iar eu am folosit-o la întoarcere.
– climatizare automată bi-zone, aceeaşi pe care am întâlnit-o şi la Renault-ul Scenic XMOD. La fel de eficientă.
– volanul îmbrăcat în piele, cu o super aderenţă dar şi scaunele sport Recaro cu tapiţerie mixtă piele-textil (nu am condus până acum dintr-un scaun sport Recaro!)
– închiderea automată a uşilor, a portbagajului şi a trapei odată cu punerea în mişcare a maşinii. Cred că atunci când viteza de deplasare ajunge la cca 15 km la oră, acestea se închid automat. De asemenea, dacă iei cardul „hands free” cu tine, afară din maşină şi te depărtezi un pic, usile se închid automat, iar oglinzile se pliază cuminţi.
– trapa electrică din sticlă cu deschidere în 3 trepte, pe care tot la Renault Scenic XMOD am întâlnit-o şi mi-a plăcut foarte mult. Îmi închipui că e foarte utilă şi mult mai „cool” vara.
– scaune cu încălzire. Ah, şi abia spre final am descoperit opţiunea asta…Me bad!
– ştergătoare automate ce îşi adaptează viteza funcţie de intensitatea ploii sau a ninsorii
– frâna de mână care e, de fapt, un buton plasat între scaunele din faţă şi care se cupla automat atunci când opream motorul
– sistemul multimedia Renault R-Link cu care m-am conectat prin bluetooth cu telefonul mobil şi am ascultat muzica preferată din aplicaţia Deezer
– camera video pentru marşarier la care se adaugă senzorii de parcare cu avertizare sonoră şi vizuală, pe display-ul sistemului Renault R-Link
Ce nu mi-a plăcut:
– spaţiu redus pentru picioare la locurile din spate
– consumul cam mare
Design
Faţă de modelul anterior, partea frontală a noului Megane a fost complet redesenată, de fapt singura schimbare notabilă la ultimul face lift, cântecul lebedei în materie de face lift pentru că, din câte am înţeles, la finalul acestui an se va lansa noul model de Megane.
Versiunea pe care am testat-o eu avea Pack exterior GT Line cu spoiler faţă/spate, mască blocuri optice de culoare neagră, oglinzi retrovizoare exterioare „dark metal”, badge GT Line şi Pack interior GT Line cu afişaj analogic, pedalier aluminiu şi scaune tip Sport Recaro foarte bine conturate. Pe atât de făţoase scaunele Recaro, pe atât de eficiente în viraje, de zici că te strânge cineva foarte ferm în braţe dar îţî lasă şi libertatea să sofezi în voie.
Siguranţă
Când ai discuri de frănă ventilate pe faţă şi discuri de frână pline pe spate, iar lucrul ăsta se simte atunci când frânezi pentru că frâna e frână, poţi să te bazezi pe maşina pe care o ai sub fund.
Legat de centurile de siguranţă şi airbaguri, noul Renault Megane GT Line are centuri cu dublă pretensionare pentru scaunele din faţă şi cu pretensionare şi limitator de efort pentru locurile laterale din spate, airbag-uri frontale care sunt adaptabile pentru şofer şi pasagerul din faţă, airbag-uri laterale cap pentru locurile din faţă şi din spate şi airbag-uri laterale torace pentru locurile din faţă.
Limitatorul de efort face ca atunci când centurile de siguranţă sunt tensionate, nu te strâng foarte tare. Eu obişnuiam să port după mine un cârlig de rufe (pe cuvânt!) cu care „frânam” un pic din tensiunea unei centuri, să nu mă strângă la burtică 🙂 De data asta nu a fost nevoie să folosesc aşa ceva. Ţin minte că ăsta a fost unul dintre primele lucruri pe care le-am observat atunci când m-am urcat la bordul lui Renault Scenic, în primul episod din #masinadefamilie.
De asemenea, există 3 tetiere pentru locurile din spate.
Consum de carburant
Consumul unei maşini cu cutie automată nu poate fi mic, asta se ştie şi nici modelul testat nu a făcut excepţie de la regulă. Astfel, consumul mixt pe cei aproape 600 de kilometri parcurşi în test a fost de aproape 10%, mai exact 9,8%, în condiţii de iarnă, cu dezaburire, încalzire înainte să introduc copiii în maşină si cu mers în regim de oraş, cam 200 de km dintre cei 600 km ai testului, iar parte din drumurile făcute în afara oraşului au fost pe zăpadă, pe serpentine şi în urcare. Deci, pe undeva, nu e un consum exagerat si chiar nu aveam alte aşteptări, deşi vorbim de un motor de 1,2 litri.
Cum spuneam mai sus, pe drumul de întoarcere, am trecut pe modul semi-automat şi am folosit mai mult frâna de motor, lucru care a îmbunătăţit un pic consumul final. Capacitatea rezervorului este de 60 de litri.
Utilitate
Capacitatea portbagajului este de 405 litri, fiind suficient pentru familia noastră – cred că este cel mai mare dintre toate portbagajele maşinilor testate în proiectul #masinadefamilie – iar cu bancheta rabatată (bancheta spate este rabatabilă şi fracţionabilă 1/3 şi 2/3) capacitatea se măreşte la 1.129 de litri.
Noul Renault Megane GT Line are numeroase spaţii utile de depozitare: de la cel dintre scaune, de sub cotieră, până la spaţiul central de sub bord, foarte util, încăpător chiar pentru două telefoane şi la cel dintre scaunele din faţă pentru uzul pasagerilor din spate.
Ne-am căţărat destul de frumos cu marele alb pe pantele de la Predeal, Sinaia (am urcat spre cota 1.400) şi Azuga, iar tractiunea faţă a Renault-ului şi-a făcut treaba în bună colaborare cu excelentele pneuri Continental Contact de iarnă. De foarte putine ori mi-au patinat roţile, iar asta s-a întâmplat acolo unde ninsese din abundenţă, iar dedesubt era gheaţă, dar fără să avem probleme majore.
În Azuga am asistat la câteva tentative ale unui Mercedes ultimul tip să urce o pantă plină de zăpadă, însă tracţiunea spate l-a trădat pe un astfel de carosabil şi a renunţat. Fără să vreau, atunci, am exclamat: „Săracul!” De, am ajuns să spun „Săracul” unui proprietar de Mercedes :))
Interval revizii: 30.000 de km, cu costuri pornind de la 122 euro prima revizie, 462 de Euro a doua, 584 de euro a treia, 997 de euro a patra etc
Confort
Deşi pentru locurile din spate Renault-ul Megan GT Line are unul dintre cele mai reduse spaţii pentru picioare, chiar mai mic decât cel al lui Nissan Note şi vorbim de o clasă mai mică, copiii nu au simţit foarte tare diferenţa de spaţiu – asta nu înseamnă că nu mi-au spus că au mai putin loc la picioare – cotiera de pe locurile din spate a fost şi de data asta deliciul lor, cotieră ce include şi 3 suporturi de pahare.
În faţă eşti tratat ca un rege, fără doar şi poate, plecând de la scaunele foarte confortabile, încălzite, până la uşurinţa de a butona tot ce e de butonat. Poziţia de condus este una sportivă, joasă, prima dată când m-am dat jos din masină am avut ceva probleme în a mă ridica de pe scaun.
Climatizarea este una foarte eficientă, mai ales că vorbim de un motor pe benzină care se încălzeşte mai repede pe vremea asta îngheţată. Eram la Predeal, dimineaţa, după ce ninsese toată noaptea aşezat, cu fulgi mari, iar pe maşină era zăpada de 10 cm. După ce am dat zăpada de pe ea, iar geamurile erau încă îngheţate, m-am urcat la volan, am pornit motorul şi am activat modul automat al climatizării, în care suflul e la maxim şi se activează şi dezaburirea lunetei. În câteva minute, parbrizul era deja plin de picaturi de apă.
Ca la toate modelele Renault GT Line, suspensia şi direcţia sunt sport, dar totuşi fac un bun compromis între sportivitate şi confort şi sunt potrivite pentru drumurile noastre, adică sunt suficient de ferme dar în acelaşi timp confortabile.
Concluzie: La adevăr, noul Renault Megane GT Line este, mai degrabă, o maşină pentru un cuplu fără copiii şi mai puţin una de familie, o sportivă căruia i-a plăcut foarte mult lui tati, adică mie, şi i-ar fi plăcut şi mai mult să o fugărească un pic şi să o ducă spre limite, având în vedere performanţele ei la acceletaţie şi viteză, dar fără copii la bord şi nu pe drumurile pline de zăpadă de pe traseele drive testului.
Preţ model testat: Renault Megane TCe 130 EDG, cu echiparea de top GT Line – 20.400 euro (TVA inclus)
Drive testul precedent din proiectul #masinadefamilie: Nissan Note.
#masinadefamilie, episodul 5, este un proiect susţinut de către Kooperativa 2.0, Renault Romania şi Sony.
Comments (0)