City Drive Test cu Nissan Micra – episodul 3 din #masinadefamilie
Acum o săptămână, luam în teste pentru #masinadefamilie cel mai mic model din gama Nissan disponibil în România, Nissan Micra, în ceea ce avea să fie primul drive test de oraş efectuat sub conceptul #masinadefamilie şi primul drive test cu un autoturism Nissan.
Au fost voci care mi-au spus că prin drive testul cu Micra, o maşină de clasă mică, am ieşit puţin din concept, însă o maşină de familie nu este alături de pasagerii săi doar în deplasările lungi, în excursiile la munte, la mare din week-end şi vacanţe, atunci când îţi iei casa după tine şi ai nevoie de spaţiu mai mult, ci şi în deplasările dese din oraş, unde un model de clasă mică te poate scoate din „încurcăturile” cotidiene.
Este o maşină foarte uşor de condus, cu care te obişnuieşti repede, este manevrabilă, agilă, calităţi care alături de dimensiunile sale mici îţi uşurează foarte mult condusul în traficul aglomerat din Bucureşti.
Apoi, la câte drumuri facem noi la şcoală, grădiniţă, antrenament de dans, spectacole, evenimente, treburile săptămânale, cumpărături şi alte alergături, Nissan Micra e perfectă pentru oraş. În cazul de faţă, cel mai mult timp am folosit-o în oraş, evident, dar la final de săptămână am scos-o din oraş, într-un roadtrip Bucureşti – Braşov – Sibiu – Bucureşti, unde am descoperit şi alte calităţi ale acestui model.
Pe de altă parte, trebuie să menţionez faptul că voi trece prin toate modelele Nissan disponibile în România, iar Micra a fost primul dintr-o serie foarte lungă. Urmează Note, Juke, Qashqai, Murano, X-Trail, Pathfinder etc ultimele modele, inclusiv maşinile de teren, fiind perfecte pentru iarna ce bate la uşă. I’m happy 🙂
Aşadar, am testat noul Nissan Micra, model 2013 facelift, Tekna, cu motor de 1,2 litri turbo pe benzină, DIG-S de 98 CP, cu sistem Start&Stop.
Ce mi-a plăcut:
– latura sportivă surprinzătoare: motor pe benzină de 1,2 litri, 98 de CP, la o greutate de doar 980 de Kg. Rapoarte lungi, o maşină care se simte bine la turaţii înalte, peste 3.000 de ture/minut şi extrem de stabilă la drumuri lungi, în curbe sau serpentine
– navigaţie precisă cu touch scren
– pilot automat sau cruise control, foarte util pe autostadă (am mers pe A3 şi pe A1) şi limitator de viteză
– frâne foarte eficiente care îţi dau încredere şi siguranţă
– sistem de pliere a ambelor oglinzi cu comadă de la un buton de pe bord
– plafon panoramic din sticlă
– climă foarte eficientă. Uitasem cât de repede se încălzeşte o maşină pe benzină în sezonul rece, iar Micra excelează la acest capitol, inclusiv la dezaburire care se face instantaneu.
– senzori de parcare spate
– funcţia Stop&Start care opreşte motorul atunci când stai la semafor şi îl reporneşte automat atunci când calci ambreajul, pentru reducerea consumului de carburant, ce se poate decupla de un buton de pe bord
– port USB plus mufă auxiliară
Ce nu mi-a plăcut:
– zgomotoasă. Înclusiv când treci prin bălţi, se aude pleoscăitul specific prin podea şi te aştepţi să te ude din clipă în clipă, lucru care mă duce cu gândul la antifonarea de slabă calitate. Iniţial am crezut că nu sunt închise bine geamurile pe spate (ştiţi senzaţia când un geam din spate este uşor deschis, iar zgomotul de afară pătrunde în interior)
– cotiera pentru sofer nu este una dintre cele mai reuşite, fiind scurtă, foarte îngustă (pe de altă parte nici nu prea era spaţiu să montezi o cotieră mai lată) şi foarte tare. Mă durea cotul după ceva vreme, trebuind să schimb poziţia sau să o rabatez complet. Nu e un accesoriu de care să te bucuri.
– un alt element care deranjează la condusul la drum lung este poziţia suportului de pahar de sub bord, dinspre şofer. Nu ai cum să nu loveşti piciorul drept de acest suport, lucru care poate fi supărător
– nu mergea temporizatorul ştergătoarelor, probabil că era defect. Practic nu exista prima treaptă, în care se poate regla viteza ştergătoarelor din temporizator. Altfel, ştergătoarle sunt foarte eficiente.
Design
Pe parcursul drive testului cu Nissan Micra – cel mai lung de până acum din conceptul #masinadefamilie – mi-aş fi dorit măcar o singură zi cu soare, să scot în evidenţă mai mult designul acestui model şi să-i pun mai mult în valoare culoarea – una aleasă în mod fericit – acel albastru turcuaz de îţi lua ochii.
Elementele cromate de pe spatele oglinzilor, de pe grilele din faţă şi chiar de pe ramele proiectoarelor de ceaţă îi dau un aer aparte noului Nissan Micra care te duce cu gândul la Premium, la lux. Un alt element reuşit de design dar şi de aerodinamică este eleronul, singurul element care indică latura sportivă a maşinii, eleron care încastrează şi al treilea stop, central.
Imaginea exterioară e întregită de jantele din oţel de 15″ pe anvelopele de iarnă Good Year Ultragrip cu dimensiunile 175-60-R15.
Aceleaşi elemente cromate le găsim şi la interior, la clanţele celor 4 portiere, care au una dintre cele mai interesante forme întâlnite până acum. Toate comenzile de pe bord sunt la îndemână, uşor de folosit.
Siguranţă
Poziţia de condus este destul de înaltă, creând o senzaţie de spaţiu în înălţime, senzaţie amplificată de plafonul panoramic din sticlă peste care se poate trage un fel de oblon, atunci când soarele îţi bate direct în cap. Nu a fost cazul la noi.
Un lucru care mi-a plăcut foarte tare este că centurile nu „strâng” foarte tare, deci centura nu mi-a apăsat pe burtica sensibilă foarte tare (eu folosesc deobicei un cârlig de rufe – pe bune – să nu ţin tensionată centura de siguranţă dar cu Micra nu a fost cazul), tensiunea fiind una insesizabilă. Pe locurile din spate Micra are disponibile 3 centuri de siguranţă.
Frânele sunt unele foarte eficiente, cele mai eficiente frâne dintre toate frânele modelor testate până acum: e şi normal având în vedere că noul Nissan Micra are discuri de frână şi pe roţile din spate. Te poţi „băga” pentru că te poţi baza pe frâne, e o componentă de bază atunci când vine vorba de siguranţa în trafic.
Inclusiv pe timp de ploaie, condiţii în care am circulat aproape tot testul, frânele au fost foarte eficiente, oprirea făcându-se în cele mai bune condiţii.
Nissan Micra are inclusiv airbaguri laterale şi cortină de airbaguri şi sitem de ISOFIX pentru un scaun de copil.
Consum de carburant
Am calculat consumul băbeşte, pe hârtie. E cel mai bun mod şi nu te poţi înşela. Astfel, am făcut 650 de km cu un plin, adică cu 41 de litri, deci a rezultat un consum de 6,3% (consum mixt). Pe bord imi arăta un consum mixt de 6,5%, deci pe acolo.
Asta în condiţiile în care, surprins fiind de agilitatea maşinii, am condus destul de sportiv – am rămas fascinat de lungimea fiecărei trepte de viteze, inclusiv treapta întâi – iar funcţia stop&start a fost pe ON pe tot parcursul testului de oraş.
Utilitate
Evident că nu mă aşteptam la un volum mare al portbagajului la un model de clasă mică dar, în oraş, îţi poţi face liniştit treaba, chiar când vine vorba de a încărca mai multe cumpărături. Volumul portbagajului este de 265 litri. Chiar şi la un drum lung, de 2 zile, ne-am descurcat cu portbagajul, în el încăpând 2 trollere medii, 2 ruxaci şi alte bagaje. Deci, nu e aşa de grav 🙂
Confort
În ciuda dimensiunilor, la interior pot „locui” confortabil 4 pasageri, mai ales doi mari şi doi mici, bancheta din spate fiind destul de lată dar uşor cam tare. Spaţiul pentru picioare al pasagerilor din spate este unul generos, chiar dacă şoferul de mine conduce cu scaunul dat destul de în spate. Şi la cap spaţiul e destul de generos, suficient aş spune. Nu există incoveniente la acest capitol. Doar în lateral se simte, pe locurile din faţă, nevoia de mai mult spaţiu, când şoferul îşi cam intersectează coatele cu pasagerul din dreapta 🙂
Deşi e un model de clasă mică, noul Nissan Micra are numeroase spaţii de depozitare la interior: dublu torpedou, între care mai există un spaţiu de depozitare deschis, 5 suporţi pentru pahar – două în faţă, câte unul pe fiecare uşă din faţă şi unul pe linia mediană, în spate şi două spaţii pentru telefoane mobile – unul între scaune, lângă frâna de mână şi unul central, sub bord.
Nu am mai condus o maşină pe benzină de mai mult de un an şi spuneam mai devreme că uitasem cât de repede se încălzeşte o maşină pe benzină în sezonul rece, ăsta fiind unul dintre motive principale pentru care prefer maşinile pe benzină. Când ai doi copii zgribuliţi abia urcaţi în maşină, e foarte important să-i încălzeşti repede, iar Micra excelează la capitolul climatizare.
Preţ Nissan Micra facelift: de la 11. 750 de euro. Preţ model testat: Nissan Micra 1.2 DIG-S 98 CP Start/Stop Tekna, benzină, cutie manuală în 5 trepte: 19.350 Euro (TVA inclus).
Concluzie: Micra este o maşină foarte agilă, foarte uşor de manevrat, răspunde foarte prompt la toate comenzile, motiv pentru care reprezintă o maşină perfectă pentru oraş şi e ideală pentru o a doua maşină, cea cu care îţi rezolvi treburile cotidiene.
#masinadefamilie, episodul 3, este un proiect susţinut de către Kooperativa 2.0, Nissan Romania şi Sony.
Anteriorul Drive Test #masinadefamilie: Renault Captur.
#CeVrăjiMaiFacBloggerii Claudiu Ciobanu o arde cu Nissan Micra - Cristian China Birta
noiembrie 27, 2014[…] Iar Claudiu, serios cum îl ştim, s-a pus pe treabă. Şi e consecvent. Ultima ispravă este cea cu Nissan Micra. O maşină pe care eu nu am condus-o încă, dar care îmi place cum arată, gongă faină îmi […]