6th nov.

Drive test cu Renault Captur #masinadefamilie

„Surprinde viaţa” este sloganul noului Renault Captur, iar asta s-a potrivit la fix cu drive testul din week-end-ul trecut, un fel de take it or leave it, când am acceptat în ultimul moment să iau acest model în teste şi să fac o excursie cu familionul din dotare.

1

Deşi Capturul este mai mic, în comparaţie cu scenicul X MOD, testat în primul episod din #masinadefamilie, sunt câteva detalii care nu lasă acest lucru să se observe foarte tare. Doar pare mai puţin încăpător. Odată intrat în interior, observi că nu sunt diferenţe vizibile: loc arhi suficient la cap şi la picioare pentru toţi pasagerii, porbagajul e decent, iar locurile de depozitare sunt chiar mai multe şi mai generoase.

Datorită dimensiunilor sale mai reduse, e mult mai uşor să te strecori cu el în trafic, e agil şi se caţără uşor, în caz că ai nevoie să parchezi pe o bordură mai înaltă sau mergi pe un drum mai greu accesibil, lucru posibil datorită gărzii la sol de 200.  Cred că de asta i se spune crossover urban, primul de acest fel de la Renault. Aceeaşi gardă la sol îţi dă o siguranţă în plus. Ai senzaţia că poţi să abordezi şi altfel de drumuri, mai accidentate, fără să exagerezi, având în vedere că totuşi nu vorbim de un autoturism cu tracţiune integrală.

Degeaba eşti util, sigur şi confortabil dacă nu ai şi eleganţă şi stil, iar Capturul a întors multe capete pe stradă pentru că e un model chiar sexy. Combinaţia bi-ton (două culori) şi-a spus din plin cuvântul la capitolul look: negru cu accente de portocaliu. M-a terminat combinaţia paltonului negru (culoarea caroseriei) cu căciuliţa (plafonul şi stâlpii) şi mânuşile (carcasa oglinzilor) portocalii ale Capturului. E o combinaţie de culori reuşită.

Pentru o imagine completă, Capturul avea şi bocanci de iarnă corespunzători, cu un balon înalt de 205/60 R 17 şi jante din aliaj. Arata foarte bine, din cap până în picioare.

2

Aceeaşi culoare portocalie am întâlnit-o discret şi la interior care îl înveseleşte foarte tare: ramele de la boxele din portierele din faţă, rama de la panoul central, torpedoul tip sertar, cadrul gurilor de aerisire din lateral, elasticele de amarare de pe spatele scaunelor din faţă şi chiar husele cu fermoar (da, le poţi scoate ca pe o geacă) erau în nuanţe de portocaliu.

Cam astea sunt principalele concluzii după drive testul din week-end-ul trecut cu Renault Captur, versiunea 1,5 dCi, 90 de CP, transmisie manuală – 5 trepte, un model lansat în 2013.

Completări la capitolul ce mi-a plăcut:

– garda la sol de 200 mm este unul dintre atu-urile lui Captur. Dacă XMOD-ul, cu garda la sol de 130 mi s-a părut înalt, ce să mai zic de Captur?

– cutia manuală cu 5 trepte este foarte echilibrată. Nu am simţit nici pe autostradă nevoia treptei a 6-a de viteză.

– funcţia de asistenţă la pornirea din rampă. Când porneşti din rampă, maşina e oprită timp de 2 secunde, chiar dacă nu ai apăsată frâna, suficient timp pentru a pleca de pe loc, fără să cazi la vale, cum se spune. Pentru că am testat Capturul şi în teren accidentat, am avut nevoie dese ori să pornesc din rampă, iar funcţia asta e de mare ajutor în situaţii din astea, chiar dacă nu am vreo problemă să plec din rampă, după atâţia ani de condus.

– funcţia de asistenţă la parcarea cu spatele ce include video (cameră în bara din spate) şi senzori de perimetru, pe care am întâlnit-o şi la XMOD. Încă nu am folosit-o exclusiv – din instinct întorc capul sau folosesc oglinzile laterale – dar te ajută atunci când nu vezi cât mai ai până la obstacol. E chiar utilă.

– navigaţia TomTom inclusă în sistemul R-Link de pe bord ce se prezintă ca o tabletă cu foarte multe funcţii incluse, degajând, în acest fel, bordul de alte butoane.

– huse „Zip Collection”, pe fermoar, ce pot fi scoase şi spălate. Am întrebat şi mi s-a spus că aspectul iniţial e garantat până la 5 spălări la maşina de spălat. Probabil că e de ajuns.

– cardul maşinii care ţine loc şi de cheie, nu trebuie introdus în fanta specială. E nevoie doar să îl ai asupra ta, pornirea făcându-se de la buton. Când pleci de lângă maşină, uşile se închid automat, iar la revenire, e nevoie doar să apeşi pe butonul de pe clanţa de la una dintre uşile din faţă sau de la portbagaj şi se dechid automat toate uşile.

– pilotul automat. Da, nu e vreo chestie revoluţionară dar pentru că am avut de condus destul de mult pe autostradă, am folosit pilotul automat şi e o revelaţie, parcă nu mai stai chiar atât de încordat, ai la îndemână, pe volan, creşterea sau descreşterea vitezei şi e chiar confortabil.

– victorie! Capturul are port USB unde am putut introduce un stick cu muzica preferată.

16

Ce nu mi-a plăcut:

– Puţin rigid la denivelări mai accentuate cum sunt cocoaşele din asfalt puse să încetineşti maşina, deobicei pe lângă şcoli. Te cam zgâltână.

– potbagajul face zgomot la denivelări mai accentuate – policioara groasă din carton care desparte  – de altfel foarte inteligent – cele două compartimente nu este fixată (scopul era să confere un extra spaţiu de depozitare în portbagaj dar se puteau folosi materiale absorbante de şoc, cum e cauciucul, măcar în zona de contact), motiv pentru care, mai ales la gol, bate enervant.

– Stâpii faţă sunt prea groşi. Am avut probleme reale de vizibilitate în curbe strânse (serpentine) la stânga, nu puteam să vizualizez complet trasa maşinii. Trebuia să îmi deplasez destul de mult capul spre dreapta să văd mai bine curba.

– e periculos (şi dureros la contact) spatele scaunelor din faţă pentru că e făcut – nu ştiu care e motivul – din plastic dur, copii marcând dese lovituri dureroase în el.  Spatele scaunului ar trebui să fie moale, nu să amortizeze eventualele şocuri, că de-aia ai centură, ci să poţi să-ţi întinnzi picioarele sau să îţi rezemi genunchii pe ceva moale.

a1

Despre design, am vorbit un pic mai sus dar cel mai bine vorbesc pozele:

Siguranţă

Ca şofer, cea mai plăcută senzaţie dar care îţi conferă şi siguranţă, în acelaşi timp, e poziţia înaltă de condus datorită gărzii la sol mare şi a cauciucurilor înalte. Ai o vedere panoramică. Vezi mai multe şi le vezi la timp.

Renault Captur a obţinut punctajul maxim de 5 stele la testele de siguranţă pasivă efectuate de către organismul independent EURO NCAP. De asemenea, captur are nelipsitele echipamente active și pasive ABS, ESP și AFU, alături de patru airbag-uri, în standard.

La fel ca la Scenicul XMOD, Capturul are avertizare vizuală şi sonoră pentru centurile de siguranţă neataşate, inclusiv pentru locurile din spate. Fetele erau obişnuite de la modelul anterior, deci nu am avut probleme de acomodare sau discuţii gen „eu nu vreau să pun centura”.

Se asează foarte bine la drum întins şi chiar dacă e înalt, Capturul nu dă semne de ezitare nici pe curbe. Nu am mai avut acea impresie ca la XMOD că mă scoate de pe şosea când trecea un TIR pe lângă mine. Motivul e că Renault Captur are caroseria mai teşită decât XMOD-ul.

Utilitate

Apropos de portbagajul configurabil inteligent, vă spun că, lăsând la o parte inconvenientul zgomotului la denivelări mai mari, este o soluţie foarte bună care îţi poate adapta portbagajul în funcţie de nevoile de încărcare. De asemenea, dacă vrei să „ascunzi” ceva – de exemplu un laptop – fundul dublu al portbagajului este o soluţie foarte bună.

În plus, bancheta spate culisează pe o distanţă de 16 cm şi poate mări suficient de mult volumul portbagajului printr-o simplă manevră spre înainte, acţionând un mâner de deblocare, în detrimentul – însă – spaţiului pentru pasagerii din spaţiu, în urma acestei manevre, bancheta din spate aproape lipindu-se de scaunele din faţă. E o soluţie când ai ceva voluminos de transportat şi nu ai copiii cu tine.

Astfel, dimesiunile portbagajului cu fundul dublu este de 309 litri, fără fund dublu e de 377, iar cu bancheta din spate culisată este de 404 litri. Repet: decent.

Consum carburant

În acest test de week-end am rulat aproape 650 de kilometri, cu un consum mixt de 5,3%. Am combinat mersul prin Bucureştiul aglomerat cu drumurile lungi, autostrada şi drumurile cu serpentine. Pentru autostradă, funcţia de pilot automat este foarte utilă pentru şofat şi – se ştie – dacă rulezi cu viteză constantă, apare şi economia de combustibil.

Pe de altă parte, precum la Scenicul XMOD, sistemul Stop&Start este disponibil şi pe Captur, asigurând economii de carburant la oprirea motorului, la punctul mort, repornirea facandu-se aproape instantaneu, odată cu apăsarea pedalei de ambreaj. Util în trafic.

Recunosc că nu am activat funcţia de şofat economic prin programul Driving Eco2, care evaluează comportamentul şoferului, informandu-l cum poate reduce consumul de carburant. E cam greu să te gândeşti la această funcţie când ai maşina în teste doar în week-end.

Confort

Acelaşi spaţiu generos la cap pentru şofer şi pentru toţi pasagerii, ca la XMOD. În ceea ce priveşte spaţiul pentru adulţi, în locurile din faţă, scaunele au mai puţină susţinere laterală, făcând aceeaşi comparaţie cu XMOD, deci nici prin cap nu i-a trecut cuiva că acest model s-ar conduce sportiv. Ca spaţiu stânga-dreapta, eu cu Alina ne-am cam ciocnit braţele din când în când, iar cu schimbătorul îi mai loveam, tot aşa, din când în când, genunchiul stâng, atunci când băgam în treapta a 5-a de viteză 🙂 E mai îngust Capturul, asta-i drept dar nu e nici pe departe vreo problemă.

Chiar dacă în spate nu sunt 3 locuri distincte ci o singură banchetă, rabatabilă 1/3 şi 2/3, copiii ai încăput foarte bine, la un moment dat dormind amândouă, una lângă alta, pe banchetă. Nu s-au mai bucurat de mesele ataşate pe spatele scaunelor din faţă, precum la XMOD pentru că acest model nu avea aşa ceva.

Nu sunt măsuţe dar sunt suficient de multe spaţii de depozitare: excelentul torpedou tip sertar, spaţiul de depozitare de deasupra bordului, buzunare în toate uşile, sub panoul de climă, pe linia mediană 3 orificii pentru sticlă (unuia dintre ele, cel dinspre spate, putândui-se ataşa un spaţiu suplimentar de depozitare ca o „palnie” pentru locurile din spate) şi elasticele de amarare de pe spatele scaunelor din faţă pentru a ancora diverse obiecte.

Preţ: de la 13.050,00 € cu TVA.

Concluzii

Renault Captur – mai micuţ, mai uşor, mai agil, mai înalt dar mai stabil şi mult mai frumuşel. Un crossover urban perfect pentru toate anotimpurile şi pentru toate drumurile şi deci perfect pentru familia noastră 🙂

#masinadefamilie este un proiect susţinut de Kooperativa 2.0Renault România şi Sony.

Anteriorul Test Drive #masinadefamilie: Renault Scenic XMOD.

Comments (2)
  • Si mie mi-a placut captur-ul mult, mai ales la exterior. Mi se pare o masinuta foarte buna pentru un oras ca Bucurestiul. Marele atu cred ca este design-ul. Recunosc, intorc capul cand vad cate unul in trafic. Dar ce ai de spus despre materialele din interior? Eu am „pipait” unul intr-un showroom (e drept, varianta de baza) si plasticele din interior sunt dezamagitoare. Ma refer la plasticul de pe bord, usi, plasticul dintre scaune (in jurul franei de mana). Totil este tare, aproape casant. Iar plasticul glossy de pe bord si volan nu stiu ce sanse are sa nu se zgarie repede in timp, mai ales cand ai copil mic. Cum era modelul testat de tine (avand in vedere ca a fost unul ceva mai scump)?

    • A fost exact cum am scris în articol:) Da, o maşină ideală pentru oraş. Materialele sunt la nivelul maşinii şi a preţului. Am criticat spatele scaunelor din faţă ce erau dintr-un plastic tare, total nepotrivit şi chiar „dureros” pentru ocupanţii locurilor din spate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.