6th oct.

Am testat modelul Renault Scenic XMOD. Primul episod din #familycar

Deşi mi-am dorit să fi scris deja un articol despre experienţa #familycar, am preferat să savurez fiecare moment petrecut în modelul Renault Scenic XMOD, din cele trei zile cât l-am avut şi să las la final concluziile acestui test drive cu unul dintre cele mai spectaculoase monovolume de pe piaţă.

DSC01512

În formula de doi adulţi şi doi copii, am străbătut ceva mai mult de 1.000 de kilometri pe drumurile patriei cu Scenic-ul XMOD, într-un test de week-end care a început vineri dimineaţa şi a ţinut până luni dimineaţa. Am ajuns la Lepşa, în Vrancea şi retur, la Sinaia şi retur dar am mers şi prin traficul din Bucureşti, pentru un test complet.

Da, mi-aş fi dorit un test mai lung, pentru un feed-back mai larg, însă e un început şi le mulţumesc celor de la Renault România că au crezut în conceptul #familycar. Este doar începutul.

Cum spuneam în articolul în care anunţam această ispravă, pe parcursul testului am urmărit siguranţa, confortul şi aspectul utilitar al Scenic-ului XMOD, deşi o să mai strecor şi impresii de altă natură, într-un feed-back ce nu se vrea a fi unul de jurnalist auto, ci unul cu un limbaj pe înţelesul tuturor, cu precădere pentru familişti care apreciează o părere avizată 🙂

Ce mi-a plăcut:

– design plăcut

– consum foarte rezonabil

– poziţie înaltă de condus – stabilitate, siguranţă

– gardă la sol mare

– suprafaţă vitrată mare, parbrizul enorm asigurând o foarte bună vizibilitate

– oglinzi mari

– încăpător, loc arhi suficient pentru cap şi picioare. Portbagaj încăpător, încărcare uşoară

– centuri de siguranţă cu avertizare vizuală şi sonoră inclusiv pentru centurile locurilor din spate (deci la revedere certuri cu copiii pe tema să poarte sau nu centură pe locurile din spate)

– motor eco2 elastic  – 1,5 dCi, 130 de CP – care te ajută în situaţii limită (turbo intră la 2.500 de turaţii/minut şi îşi face bine datoria)

– cutie manuală în 6 trepte, ideală pentru deplasări lungi

– alte funcţii surprinzător de utile: trapă electrică dublă (de mare senzaţie!!!), asistenţă video la marsarier cu corectarea traiectoriei şi senzori de perimetru pentru parcare, scaune încălzite, oprirea şi pornirea automată a motorului în trafic pentru economie de combustibil, pilot automat (foarte utilă pe autostradă), funcţia de control al tracţiunii XMOD, armarea automată a alarmei cu blocarea uşilor, ridicarea geamurilor şi plierea oglinzilor atunci când te depărtezi de maşină cu cardul, funcţia „Auto” pentru lumini (aprinderea automată când luminozitatea scade, comutarea automată pe lumina de întâlnire)

– display-ul cu comandă pe mediană dar şi touchscreen pentru radio MP3, navigaţie, telefon etc, foarte la îndemână şi uşor de folosit, care a „scos” de pe bord o grămadă de alte butoane, lăsând un bord aerisit, plăcut privirii dar şi foarte funcţional.

– aerul condiţionat (clima) bizone foarte eficient. Deşi vorbim de un diesel, motorul se încălzeşte dimineaţa foarte repede, iar dezaburirea faţă-spate este ireproşabilă. Foarte eficient şi pentru locurile din spate.

– frâne foarte eficiente (discuri normale pe spate şi discuri ventilate pe faţă)

– sistem audio foarte performant Bose

– huse din imitaţie de piele (am înţeles că e mai rezistentă imitaţia din piede decât pielea), uşor de întreţinut (ştiţi ce se întâmplă pe locurile din spate atunci când ai copii…)

Ce nu mi-a plăcut:

– înălţimea Scenic-ului XMOD atrage după sine şi câteva dezavanje: zgomot la rulare de la vânt, nu neapărat la viteze foarte mari şi senzaţia că ieşi de pe şosea când trece din sens opus un TIR. Asta îţi conferă puţină nesiguranţă, deşi maşina cântăreşte 1.500 kg la gol.

– există doar o singură variantă de motorizare

– nu există o variantă cu cutie automată

– pentru cei cărora le place un stil mai sportiv de condus, delay-ul până când intră în funcţie turbina s-ar putea să li se pară puţin supărător

– puţine locuri la îndemână de depozitare pentru telefon, ochelari de soare, bături etc pentru locurile din faţă

– lipsa unui port USB pentru muzică, video (până să iau maşina în primire, eu chiar îmi pusesem pe un stick muzică pentru drum şi am fost foarte surprins că nu are port USB).

– hărţi neactualizate la sistemul de navigaţie

Design

M-a surprins tare plăcut cum arată XMOD-ul şi nu numai pe mine, ci şi pe participanţii în trafic sau pietonii care întorceau capul după noi. E o apariţie, trebuie să recunoaştem. E făţos, cum îmi place să spun, iar una dintre atracţii o reprezintă pachetul cromat off-road faţă-spate care îi dă un aer superior unui simplu monovolum, moment în care îţi pui întrebarea: oare ce poate să facă ăsta micu în teren accidentat, că pare foarte fioros şi nici nu e 4×4?

Răspunsul meu la această întrebare este că poate face destul de multe şi asta spun fără să fi apucat să îl testez prea mult în teren accidentat. În plus, are garda la sol de 130 mm, lucru care îl susţine foarte tare în direcţia asta. E un plus pe care Scenicul XMOD îl bifează.

Bordul este ergonomic, cu comenzi la îndemână şi cum spuneam este aerisit, plăcut privirii dar şi foarte funcţional.

Siguranţă

Centurile de siguranţă au avertizare vizuală pe bord (cu mesaj care dintre centuri nu este conectată) şi sonoră. Şi ţipă suficient de tare şi de consecvent încât să îţi doreşti să conectezi cât mai repede centura, fie că vorbim de cele de pe locurile din faţă, fie că vorbim de cele 3 din spate. În felul ăsta, cum spuneam, s-a terminat cu divergenţele dacă purtăm sau nu centura pe locurile din spate. Oricum, cu noul cod rutier, purtarea centurii de siguranţă este obligatorie şi pentru locurile din spate.

Blocarea uşilor şi geamurilor se face de la un singur buton pentru ca ocupanţii locurilor din spate – de cele mai multe ori copii – să nu le poată deschide în mers. După plecarea de pe loc, uşile se închid oricum automat dar există şi buton de blocare-deblocare pe bord.

Spuneam că am mers prin destul de multe serpentine, porţiuni în care nu am simţit deloc că subvirează sau îşi pierde din aderenţă. Deci, probabil că nu trebuia să mai precizez faptul că stă foarte bine pe curbe, deşi e o maşină înaltă. Se subînţelege.

O senzaţie pe care nu am mai întâlnit-o de când conduceam un minunat Daewoo Matiz, prin anii 90, e cea în care, la viteze de peste 80-90 de km pe oră, atunci când un TIR trece şi el în viteză pe lângă tine, pare că te scoate de pe şosea, îţi dă un push din lateral, din cauza înălţimii Scenicului XMOD, ceea ce îţi induce puţină nesiguranţă. Dar nu e chiar aşa grav. E doar puţin surprinzător.

Utilitate

Porbagajul are 435 de litri, deci undeva pe aproape de dimensiunea standard preferată de români, adică 500 de litri cât are Loganul sau Clio Simbol-ul, doua dintre cele mai bine vândute modele în care componenta dimensiune portbagaj a cântărit şi cântăreşte foarte mult în decizia de cumpărare, alături de cea a preţului de vânzare.

Nu am avut de ce să îl umplu, având în vedere că am plecat doar pentru week-end dar l-am simţit încăpător, iar încărcarea se face destul de facil. Se ştie că o variantă de rezervă atunci când nu îţi ajunge portbagajul e să scoţi policioara, iar portbajajul se extinde până la 700-800 de litri, lejer, cu dezavantajul că îţi scade vizibilitatea prin lunetă. La noi nu a fost cazul.

În plus, prin rabatarea celor 3 scaune din spate, capacitatea portbagajului creşte considerabil la 1.837 de litri, util atunci când ai de cărat ceva voluminos. Iar nu a fost cazul la noi.

DSC02007

Consum

Noul motor de 1,6 litri eco2 şi 130 de CP mi-a consumat 5,9 litri la sută, într-o utilizare mixtă, conform raportului de călătorie de mai jos. Am mers şi la drum întins dar am parcurs şi distanţe destul de lungi cu serpentine şi am mers şi prin oraş. Mie mi se pare un consum mai mult decât decent, în condiţiile în care m-am cam dat la ea, adică am condus un pic mai sportiv şi am prins şi destul de multe serpentine în care am schimbat des vitezele. La manual, cum se spune, Renault-ul Scenic XMOD are precizat următorul consum: urban 5,1 litri, extraurban 4,0 litri, iar consumul mixt 4,4 litri. Deci, pe acolo.

Conform aceluiasi raport de călătorie, la condusul eco am luat 52 de puncte din 100. Not very good din cauza condusului sportiv, după cum vă spuneam 🙂 Probabil că dacă mai aveam maşina încă vreo câteva zile, reuşeam să mai punctez la acest capitol.

raport

Confort

Fără să dau detalii asupra suspensiilor, Scenicul XMOD s-a comportat foarte bine în porţiunile de drum accidentat sau cu denivelări. Absoarbe bine şocurile şi nu te dă cu capul de tavan, cum se spune.

Confortul şoferului este unul de nivel ridicat. Scaunul are reglare electrică pe înălţime, adâncime şi a spătarului. De asemenea, volanul se poate înălţa sau coborî, în funcţie de preferinţe. Scaunul pasagerului din faţă are reglaj manual dar beneficiază de acelaşi confort.

La confortul acestui model contribuie din plin şi locul generos pentru cap şi picioare, pentru fiecare dintre pasageri, chiar şi pentru o persoană mai înaltă.

În spate sunt 3 locuri distincte foarte confortabile, cu reglaj separat sau rabatare completă. Cu scaunul şoferului dat destul de în spate, pentru că aşa conduc eu, locul pentru picioare în spate este considerabil. În plus, spre bucuria copiilor, în spate există şi două măsuţe rabatabile cu loc de fixat băuturile.

Ale mele fete s-au culcat pe bancheta formată din cele 3 scaune şi au dormit chiar confortabil.

Toate scaunele sunt îmbrăcate în imitaţie din piele. O bucurie pentru părinţi atunci când vine vorba de a le întreţine. Ştiţi ce zic, nu? S-a vărsat sucul sau apa, au mâncat îngheţată etc.

Preţ

Preţ vânzare: 20.211,00 € cu TVA in loc de 24.161,00 € cu TVA (3.950,00 € discount), conform www.renault.ro.

 Concluzii:

– e mai încăpător la interior decât pare din afară. Asta a fost concluzia tuturor celor care s-au urcat prima dată în maşină, pe perioada testului

– confortul este o prioritate, deci Scenic XMOD e o maşină perfectă pentru familia noastră

– consumă decent. Eu spun că, într-o folosire mai îndelungată, mă pot apropia cu acest model de un consum de 5%, ceea ce e perfect.

– e foarte uşor de condus

Poze mai găsiţi pe conturile mele de  Instagram

Proiect susţinut de Kooperativa 2.0Renault România şi Sony.

Comments (3)
  • Design-ul este unul fain. Chiar daca e genul de masina de familie, zic ca poti sa il conduci si in doi cand pleci in vacante. Te rasfeti in tot spatiul pe care il ai.

    • Da, cum să nu? Rabatezi scaunele din spate şi întinzi o saltea. Apoi bagi cu spatele pe dig, la mare şi gata 😀 Sau poţi face şi altceva :)) Acum serios vorbind, e bună pentru orice formulă: în doi sau cu toată familia.

  • Salut, cum ai facut de-ai scos consumul ala, ca la mine sub 7 nu vrea…intradevar e enervanta pana intra turbina insa abia atunci incepi sa simti cei 130 de ponei care-si fac bine treaba…
    multumim pt modul realist in care ai prezentat masinuta, chiar e incapatoare, sa speram ca si fiabilitatea va fi pe masura pretului .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.