Amintiri din școala generală

Fără să ştiu că o să mă întrebe zilele astea cineva dacă îmi mai amintesc cum a fost în şcoala generală, cu câteva zile în urmă treceam în revistă alături de fii-mea de 9 ani şi jumătate câteva amintiri din acea perioadă a claselor 1-8. M-am gândit să le reproduc aici, azi, când începe un nou an şcolar.

scoalagenerala

Şi mi-am adus aminte de drumul acasă-şcoală şi invers, un drum de numai 5 minute, printre blocuri. Aveam de traversat un bulevard şi de străbătut o scurtă stradă şi eram la şcoală.

Mi-am adus aminte de uniforma şcolară, de cravată, de inelul de la cravată, de matricolă şi de cămaşa în pătrăţele. Mai era cămaşa aceea albă, doar pentru festivităţi speciale.

Mai ştiu şi că îmi făceam lecţiile la lumânare sau la lumina unui bec de la o baterie auto, pentru că energia energia electrică se întrerupea câteva ore pe zi. Aşa erau vremurile, toţi am trecut prin asta atunci.

Mi-am mai adus aminte de îngheţata vafe sau cea la pahar cu linguriţă de plastic, de prăjitura Laura, de gogoşile acelea mari, pentru care stăteam la coadă în pauza mare, în fiecare zi, de batoanele tip cornuri (vai, ce bune erau!), de covrigi, de bărcuţe (un fel de plăcintă cu foietaj umplută cu brânză dulce, în formă de triunghi) sau de ştrudele cumpărate de la „Pâine”.

Mi-am mai adus aminte şi de zilele când mergeam la film sau la cofetărie. La cofetărie mâncam o prăjitură şi beeam o bragă sau o citronadă. Acum vreo două săptămâni am băut o bragă, după vreo 23 de ani, în Mangalia. Ha…mi-am amintit gustul inconfundabil, însă nu la fel de bun ca atunci când eram eu copil. Acum e mai aspră şi parcă nu mai curge la fel de bine pe gât.

Încerc să vizualizez câteva feţe ale colegilor de atunci şi îmi mai aduc aminte câteva dintre ele, mai ales că o parte dintre ei mi-au fost colegi mai departe, în liceu.

Iar acum îi răspund colegei mele, Florentina care m-a întrebat dacă îmi mai aduc aminte de anii din şcoala generală: cam de cele de mai sus îmi aduc aminte. Au trecut mulţi ani!

Voi ce vă mai amintiţi din şcoala generală?

Poza e făcută azi, la festivitatea de incepere a noului an şcolar, cu Ana mea care a început clasa a IV-a.

Comments (7)
  • Eu imi amintesc ca „bateam” tot satul dupa flori chiar daca am avut un domn invatator exceptional, ca iarna ne dadeam pe gheata urcati pe ghiozdane, ca stateam in prima banca de la mijloc, exact langa catedra. Imi mai amintesc si acum sunetul clopotelului si apoi al soneriei, painea cu magiun si margarina, orele de lucru manual in care invatam sa modelam lutul si sa coasem pe etamina, „chelfaneala” de la mama la litera „n”, cearta de la litera „h”, olimpiadele pline de emotii, serbarile scolare la care se aduna toata suflarea satului, primul meu ghiozdan mov si penarul din lemn primit de la bunica, trasul de par dimineata cand mama imi impletea cositele(obligatoriu), rusinea cand uitam batistuta acasa si venea dna asistenta sa ne controleze unghiutele si „miscatorii”(unde era cazul), lecturile din timpul vacantelor, petrecerile date dupa fiecare serbare(banchet), premierea cu coronita din trandafiri rosii…Sunt multe, multe amintiri frumoase!

    • O, da 🙂

  • Acum am vazut ca am scris „Aina” :-))))) Scuzeee!!! Trebuie sa mai completez la capitolul bunatati: biscuitii cu crema de lamaie Siret, batonul din ciocolata de casa, sucul Rio, dar si cel la punga din plastic cu pai, salata de hamsie cu ceapa(nu am mai mancat de atunci)si bomboanele alea mici si colorate pe care le cumparam in cosuri facute din ziar (acum se folosesc mai mult la coliva;-)))

    • Mulţumesc că ne-ai împărtăşit amintirile tale din şcoala generală, Alina 🙂

  • eu mi-am adus aminte de clasa intai, pe care am facut-o la tara, unde aveam o invatatoare tare draguta, cu un par saten spre blond, ce-i ajungea pana la fund (acel fund la care se gandesc baietii mai mari :)) )

    • De învăţătoarea mea îmi aduc aminte că bătea în tablă cu inelul de la mâna stângă, să ne facă atenţi 🙂

  • […] Claudiu Ciobanu scrie despre amintirile sale din școala generală. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.