11th sept.

Care-i mixul tău cel mai bun atunci când vine vorba de transportul urban?

Stau la ţară, deci departe de metrou, de tramvaie şi de autobuze şi de fiecare dată când trebuie să mă deplasez în oraş trebuie să îmi pun fundul în maşină, că altă soluţie nu am. E un maxi taxi dar care vine din jumătate în jumătate de oră. L-am folosit când nu am avut încotro, chiar şi pe ploaie sau ger, pentru că aveam maşina stricată dar nu e o soluţie.
selfieRATB
Îmi trebuie maşina doar să ajung la prima staţie de metrou numai că sunt aproape 3 kilometri deci mersul pe jos pe distanţa asta e o variantă doar când nu mă grăbesc. Dar eu când nu mă grăbesc? Bucata asta de drum mă omoară, în rest nu am nici cea mai mică problemă să circul cu metroul. Vara e răcoare, iar iarna e cald. În plus, nu am dureri de cap în trafic, de cele mai multe ori ajung mai repede decât cu maşina, sunt în siguranţă şi fac şi economie la combustibil. De ce nu?
Chiar dacă destinaţia mea nu e lângă o altă staţie de metrou, mai combin cu tramvaiul sau mersul pe jos. Ca exemplu, tramvaiul 41, aşa zisul metrou uşor, cu traseul separat de restul traficului, e soluţia ideală pentru Nordul Bucureştiului, zona Bd. Mihalache şi mai departe Arcul de Triumf şi Casa Presei Libere.
Ar mai fi bicicleta. Am încercat odată dar nu m-au lăsat maidanezii care m-au alergat de nu m-am văzut. Am renunţat. Între timp, Primăria a strâns toţi maidanezii dar nu mai am bicicletă.
Aşadar, care e mixul cel mai bun al mijloacelor de transport pentru mine?

Maşină până în Bucureşti – metrou – mers pe jos sau maşină – tramvai – mers pe jos ar fi  mixurile perfecte pentru mine, oricât de mult aş vrea să scap de maşină dar măcar nu o folosec în traficul din oraş.

Haideţi să ne uităm la un video, să înţelegeţi mai bine de la ce am plecat, iar apoi revin cu concluziile:

 

httpv://youtu.be/FrSEYo25LXk
După mine, asta e cea mai importantă concluzie: „Nu trebuie să renunţăm complet la automobile. Trebuie să scăpăm de obişnuinţa de a le utiliza automat!”
Campania de faţă se numeste Do the Right Mix şi este organizată de Comisia Europeană având drept obiectiv promovarea unui mix deştept în ceea ce priveşte folosirea tuturor modalităţilor de deplasare în oraş.
Există şi un concurs interesant în care se poţi câştiga premii prin tragere la sorţi. Tot ce trebuie să faci este să încarci poze cu tine (un selfie e perfect) în aplicaţia Facebook folosind un mijloc de transport urban: role, scuter, motocicletă, barcă, tren, trotinetă, mers pe jos, bicicletă, tramvai, autobuz, troleibuz, metrou etc.
Au precizat urban, că eu mă gândeam deja la cal şi la căruţă 🙂
Deci, care-i mixul tău cel mai bun pentru transportul urban?
Comments (3)
  • Sunt unul dintre cei mai norocosi oameni. Am un tramvai care ma duce din poarta casei pana in poarta biroului. E adevarat ca face 35 – 45 de minute, insa EXISTA.
    O alta varinata a mixului meu, este cu masina pana la gradinita celor mici, pentru ca e „criminal” cu doi copii de 3 si 5 ani pe mijloacele de transport in comun dimineata si dupa aceea cu tramvaiul pana la serviciu!

    • Da, stiu ce zici cu copiii

  • […] Care-i mixul tău cel mai bun atunci când vine vorba de transportul urban?, se întreabă Claudiu Ciobanu. Și mai dă și niște sugestii interesante, totul ca parte a unui program european. „După mine, asta e cea mai importantă concluzie: “Nu trebuie să renunţăm complet la automobile. Trebuie să scăpăm de obişnuinţa de a le utiliza automat!” […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.