24th iun.

S-au trasat primele meciuri din optimi: Olanda-Mexic și Brazilia-Chile

Olanda-Chile 2-0

Olanda-Chile sau meciul echipelor deja calificate în optimi, dar care urma să decidă cine joacă cu Brazilia şi cine cu Mexic sau Croaţia. La acea oră meciul Croaţia-Mexic urma să se dispute.

Un meci intens care s-a terminat indecis în prima repriză. După pauză, Chile a vrut să dea lovitura: a scos un fundaş central şi a introdus un mijlocaş ofensiv, însă cei care au înscris au fost olandezii, de două ori chiar, condamnându-i pe chilieni să joace în optimi cu Brazilia.

Olanda s-a întrebuinţat doar cât a trebuit să-şi conserve avantajul. În total, a marcat 10 goluri în cele 3 meciuri din grupă. Doar Franţa e posibil să o mai egaleze.

Australia-Spania 0-3

În celelăalt meci din grupă, Australia-Spania sau meciul care a contat doar pentru palmares şi pentru punctele FIFA, Spania a mai spălat un pic din ruşinea acestui turneu final, reuşind să se impună cu 3-0.

Deşi în primele 35 de minute Spaniei tot nu îi ieşea jocul, au intrat la pauză în avantaj printr-un gol spectaculos cu călcâiul al lui David Villia, aflat la ultimul său meci în tricoul naţionalei. În repriza a doua, pe fondul scăderii australienilor, plecaţi (cu gândul) deja în vacanţă, Spania a mai marcat de două ori, reducând din deficitul de golaveraj. Nu că ar mai fi contat.

Când mă uit la golaverajul spaniolilor, 4-7, încă nu îmi vine să cred că au făcut-o de oaie aşa de tare. Se încheie era tiki-taka, odată cu apusul Barcelonei, o perioadă de 6 ani în care Spania a câştigat tot: un titlu mondial şi două titluri continentale. Dar să nu cântăm prohodul fotbalului spaniol, ţară care a dat, în acest an, atât câştigătoarea UCL, cât şi a EL.

Croaţia-Mexic 1-3

MexicUn meci foarte important ce urma să decidă cu cine va juca Olanda în optimi. Croaţia, obligată să câştige, Mexicului fiindu-i suficient şi un egal, a început foarte curajos meciul, spre deosebire de jocul cu Brazilia, când au fost nişte mieluşei.

După care, cele două echipe s-au ţinut în braţe ca doi boxeuri, parându-şi fiecare loviturile adversarului. Cu alte cuvinte s-au blocat reciproc fără să ca cele două porţi să fie cumva ameninţate.

Au urmat apoi 10 minute magice pentru mexicani, în repriza a doua, aceştia reuşind să marcheze 3 goluri unor croaţi descumpăniţi şi prea repede demoralizaţi, în contradicţie cu spiritul lor de luptători. Croaţia a reuşit doar un singur gol, pe final şi îşi încheie drumul la World Cup Brazilia.

Încă odată fotbalul (nord+sud) american triumfă peste cel european. Important e ca, la final, să ridice cupa mondială o echipă europeană.

Camerun-Brazilia 1-4

Scorul arată, în mare măsură, galopul de sănătate al brazilienilor, cu un Neymar regăsit şi care a înscris de două ori în acest meci, însă a arătat şi vulnerabilitatea apărării braziliene. Rămân la părerea că Brazilia are o apărare fragilă, în ciuda numelor mari de jucători care o alcătuiesc, iar greul abia cum începe, odată cu optimile.

Şi am mai văzut ceva care nu mi-a plăcut. Golul 3 a fost marcat de către Fred dintr-o poziţie de off-side cât casa, continuându-se cu maniera asta de arbitraj părtinitoare gazdelor World Cup. Şi acest lucru s-a repetat pentru că greşeli de arbitraj, în favoarea Braziliei, au fost în toate meciurile ei. Brazilienii chiar nu au nevoie de astfel de ajutor. Asta mi-a lăsat un gust amar.

Aşadar, s-au trasat primele meciuri din optimi: Olanda-Mexic, pe 29 iunie (ora 19.00) şi Brazilia-Chile, pe 28 iunie (ora 19.00). S-au marcat din nou goluri multe, media la mondialul mexican crescând acum la fix 3 goluri pe meci.

Azi avem alte „finale” de grupe: mult aşteptatul Italia-Uruguay şi Costa Rica-Anglia, în grupa D (ora 19.00), iar în grupa C vor fi meciurile: Japonia-Columbia şi Grecia-Coasta de Fildeş (ora 23.00).

Comments (2)
  • brazilia nu a impresionat cu nimic. e departe de fotbalul practicat pe vremea lui ronaldo si rivaldo

    • Da. Găzduirea Turneului Final i-a prins cu o echipă relativ slabă. Oricum inferioară altor Campionate Mondiale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.