23rd iun.

Un stadion prea mare pentru un meci atât de mic. Korea-Algeria, un joc neașteptat de frumos

Belgia-Rusia a pus faţa în faţă două echipe parcă din alt film sau – mai bine spus – din altă competiţie. Cu o Rusie în foame de puncte, care trebuia să călărească echipa Belgiei, măcar după perioada de tatonare, dacă clişeul ăsta o mai avea vreo valoare în fotbalul care se joacă azi şi cu o Belgie lentă şi văzută prea devreme în optimi.

Ruşii au început mai decişi dar Belgia a controlat mai bine partida. Una peste alta, a fost un joc anost şi fără prea multe faze de poartă. Pe final, în minutul 88, Belgia marchează şi câştigă în faţa unei echipe a Rusiei lipsită de vlagă şi imaginaţie. Belgia se califică în optimi, unde va întâlni SUA sau Portugalia. Sau poate chiar pe Ghana.

Un stadion, Maracana, prea mare pentru un meci atât de mic, Belgia-Rusia 1-0. Atât şi nimic mai mult pentru că acest meci nu merită mai multe rânduri.

AlgeriaÎn aceeaşi grupă, partida Korea-Algeria a fost o surpriză neaşteptat de frumoasă, confirmând ceea ce am spus în articolul anterior despre discrepanţa mare între meciurile de la World Cup, partidele spectaculoase alternând cu cele plate.

Cine se aştepta la un asemenea meci spectaculos de la o echipă a Algeriei care abia s-a calificat, în play off, în dauna echipei din Burkina Faso şi de la Koreea, o echipă obişnuită cu cupele mondiale dar care nu a produs foarte multe surprize, excepţie făcând ediţia pe care a organizat-o, în 2002? Multe voci din forbal au spus că a fost cel mai frumos joc de până acum al mondialului brazilian.

Aşadar, pe lângă scorul cu multe goluri, 4-2 pentru algerieni, meciul a avut un ritm neaşteptat de bun. După un 0-3 încasat rapid, coreenii au revenit repede în joc, semn că la ei nu există termeni gen copleşiţi, deziluzionaţi sau resemnaţi, ci luptători sau muncitori. Au revenit în joc şi după 1-4 cu acceaşi determinare, însă au putut recupera doar până la 2-4, algerienii reuşind să păstreze diferenţa.

După aceste două jocuri din grupa H, Belgia este deja calificată în optimi, având 6 puncte, iar Algeria are toate şansele să fie cea de-a doua calificată, chiar dacă pentru echipa pe care o întâlneşte în ultima partidă din grupă, Rusia, este ultimul tren către optimi şi va fi un meci dificil pentru algerieni. Depinde doar de jocul lor. Înclusiv un egal poate fi bun algerienilor, în condiţiile în care mi-e greu să cred că Belgia va lua bătaie la scor de la Koreea.

SUA-Portugalia, un meci aşteptat de suporterii portughezi ca o izbăvire după duşul rece administrat, în primul meci, de către nemţi, cu acel 4-0, a adus ibericilor doar un punct, chinul Portugaliei continuând la World Cup. Şi acest punct a venit în ultimele secunde ale meciului, atunci când Portugalia a egalat, prelungindu-şi pentru încă o etapă agonia.

Acest scor complică şi mai tare lucrurile în grupa G, şanse la calificare având toate cele 4 echipe, cu un mic avans din partea Germaniei şi SUA, echipe care au deja câte 4 puncte şi se vor întâlni în ultimul meci din grupe. Am putea face nenumărate calcule dar calificarea stă în puterile fiecăruia, respectiv într-o victorie.

Cu toate acestea, Portugalia este dezavantajată şi de golaveraj, deci ar trebui să bată la scor pe Ghana (de la 4-0, în sus), o nucă dovedită a fi foarte tare. Altfel, fără victorie la scor şi chiar dacă SUA ar lua bătaie de la Germania, nu ar fi suficient pentru Portugaliasă se califice.

Eu merg pe Germania, locul 1 şi Ghana, locul 2. Ghana ar putea învinge Portugalia şi – judecând după primele două meciuri ale ambelor – nu ar fi deloc surprinzător.

Mondialul şi-a consumat prima jumătate, iar astăzi intrăm în ultimile meciuri din faza grupelor, disputate la aceleaşi ore, respectiv 19.00 şi 23.00. Vor juca: Australia-Spania şi Olanda-Chile, de la ora 19.00, iar de la ora 23.00 vor juca: Camerun-Brazilia şi Croaţia-Mexic.

Foto

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.