16th iun.

Ziua a 4-a de la World Cup sau meciurile care m-au adormit. La propriu.

Ziua a 4-a de la World Cup nu a excelat în spectaculozitate, deşi au jucat nume grele, precum Franţa sau Argentina, semn că unele dintre principalele combatante îşi dozează efortul pentru o competiţie pe care şi-o doresc cât mai lungă.

Primul meci al zilei a fost Elveţia-Ecuador sau meciul care a arătat cât de important este să crezi în victorie până în ultimele secunde ale meciului, regulă pe care cei mai calmi şi mai calculaţi jucători de până acum de la Cupa Mondială, elveţienii, au aplicat-o şi au câştigat împotriva ecuadorienilor cu scorul de 2-1, în ultimul minut din prelungiri.

Mai mult, cei care au condus au fost ecuadorienii, elveţienii revenind şi marcând două goluri prin doi jucători abia intraţi, deci după două mutări de maestru ale antrenorului german Hitzfeld.

Următorul meci al zilei şi cel de-al doilea din grupa E,  Franţa-Honduras, a fost chiar şi mai plictisitor decât primul dar ziua era departe de a se fi încheiat. Scorul final de 3-0 pentru francezi a fost unul prea blând pentru desfăşurarea de forţe din teren, hondurienii find, în cea mai mare parte a jocului, simple jaloane pe teren. Chiar dacă scorul spune altceva, ritmul a fost extrem de lent.

O grupă E în care contează foarte mult de cine este câştigată pentru că locul 2 va juca, cel mai probabil, cu Argentina, favorita grupei F. Aşadar, următorul joc din grupa E (vineri, 20 iunie), Elveţia-Franţa, va lămuri această necunoscută.

Ziceam mai sus că ziua de fotbal plictisitor era departe să se fi terminat pentru că – cine se aştepta la aşa ceva? – ultimul meci al zilei, Argentina-Bosnia, m-a adormit, la propriu. Am putut urmări doar prima repriză, la pauză eram deja în lumea viselor. Şi nu ora a fost de vină, ci jocul. Italia-Anglia, disputat tot la acceaşi oră înaintată m-a ţinut în picioare, efectiv.

Am adormit în gând cu un Messi lent şi inexistent în prima repriză.

Citind azi cronica întregului meci, concluzia e că scorul final, de 2-1 pentru argentinieni, a fost obţinut la fel de greu pe cum o arată scorul, bosniacii find, cum era de aşteptat, o nucă tare, o echipă tenace şi arţăgoasă.  Trecând de Bosnia, misiunea Argentinei va fi una foarte uşoară, mai mult ca sigur primul loc în grupa F fiind asigurat, adversara din următoarea etapă a competiţiei fiind, fără doar şi poate, Elveţia.

O altă umilinţă iberică

MullerŞi pentru că până am scris eu rândurile astea despre ziua de ieri a Mondialului brazilian s-a mai consumat o partidă aşa zisă şoc, adică Germania-Portugalia, am să scriu câteva cuvinte şi despre acest meci, unul care m-a dezamăgit extrem de mult din punct de vedere arbitraj dar care a consemnat şi una dintre cele mai slabe apărări ale competiţiei, cea a Portugaliei.

Să începem cu scorul: Germania-Portugalia 4-0! Şi putea fi chiar 5-0 sau chiar 6-0.

Este cea de-a doua umilinţă pentru o echipă a peninsulei Iberice, după Spania, chinuită de Olanda cu 5-1. Azi, chinul Portugaliei a fost echipa Germaniei. Evident, toţi ochii au fost aţintiţi către Ronaldo, care nu a prea fost jucat, iar din fazele fixe, la cere este mare maestru, nu a reuşit să marcheze, cu tot spray-ul spumă din lume.

Dar apărarea portugheză…apărarea portugheză a fost sub orice critică, semn că nu s-au închegat ceva relaţii de joc pe acolo. În plus, unul dintre jucătorii de bază ai apărării, Pepe, a fost şi eliminat după o presupusă lovitură aplicată lui Muler. Reacţia lui Pepe la simularea lui Muler l-a descalificat ca jucător şi l-a calificat ca saltimbanc de circ.

Înaintea acestei faze, arbitrul lovise deja cu un penalty inexistent acordat germanilor, de parcă nemţii ar fi avut nevoie de ajutor – şi imediat mi-a venit în gând filmul „Drumul spre victorie” cu Silvester Stalone, Pele şi Bobby Moore.

Conduşi dintr-ul penalty, cu un om important eliminat şi cu o apărare dezolantă, portughezii au fost o pradă uşoară pentru nemţi care nemţi nu au opriri din astea latine, să nu mai dea în adversari atunci când sunt căzuţi la pământ, ci merg până la capăt şi strivesc tot.

Altfel, Muler a marcat de 3 ori – primul hattrick de la Cupa Mondială din Brazilia – iar apărarea germană a jucat perfect şi va primi foarte puţine goluri la această ediţie, ceea ce înseamnă că este una dintre favorite. Sincer, mă săturasem de Germania, să joace perfect, să câştige şi refuzam să o menţionez printre favorite, măcar. Însă nemţii sunt înfomentaţi pentru că nu au mai câştigat o cupă mondială din 1990, de la frumosul mondial italian, deşi au mai prins o finală, în 2002, în Coreea de Sud.

Dacă se trezeşte, Portugalia are şanse să prindă locul 2 în grupa G, iar mai departe să joace cu Rusia sau Belgia, cel mai probabil, deci două adversare accesibile.

În seara asta mai sunt meciurile: Iran-Nigeria, din grupa F, de la ora 22.00 (deja a început) şi Ghana-USA, de la ora 01.00.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.