13th iun.

Start în Cupa Mondială din Brazilia

După o ceremonie de deschidere îndelung criticată – nu ştiu de unde vin aşteptările astea aşa de mari de la un show de deschidere al unui Campionat Mondial de Fotbal, de parcă ne aflam la vreun concert, ceva – s-a consumat şi meciul de deschidere Brazilia – Croaţia, partidă terminată cu scorul de 3-1 pentru Brazilia şi care ne-a introdus în marele spectacol fotbalistic al Cupei Mondiale, găzduită de Brazilia.

Fifa-World-Cup-2014-BrazilAdevărul e că nici imnurile unei asemenea competiţii nu mai sunt ce au fost. Mă gândesc la „Notti Magiche”, imnul de la Cupa Mondială din Italia 1990, o super melodie care va trăi forever. Dar poate eram noi prea devreme ieşiţi din perioada comunistă şi absorbeam tot ca un burete. revenind la imnul Cupei Mondiale din Brazilia, nu m-a dat pe spate. Nici nu am reţinut melodia şi nici nu e vreuna care să-ţi rămână în minte.

Despre meci, pe scurt

Toată lumea avea aşteptări mari de la Brazilia, o echipă care, de data asta, nu dă pe afară de vedete şi care nu a strălucit aseară, probabil cum şi-ar fi dorit unii. Dar e prea devreme pentru analize de joc. Se ştie, la un turneu final e important să fii constant şi să joci, de la meci la meci, mai bine. Contează anduranţa şi mai puţin strălucirea dintr-o partidă.

Jocul de aseară ne-a dovedit că spectacolul nu mai e pe primul loc, pragmatismul şi jocul eficient fiind coordonatele care îţi pot asigura potul cel mare. Vedeta Neymar şi-a făcut treaba, marcând două goluri. Fără istorie. A apus vremea romantismului în fotbal. Asta nu înseamnă că la această Cupă Mondială nu vom consemna şi jocuri spectaculoase, cu răsturnări de situaţie, goluri de generic sau surprize venite din partea unor echipe mai slab cotate.

Croaţia e o echipă solidă şi periculoasă. Chiar a condus în meciul cu Brazilia dar nu a avut forţa să-şi păstreze aventajul. Toate cele trei goluri au fost goluri de portar, inclusiv penalty-ul putând fi parat de către Pletikosa. După mine, Croaţia pleacă cu şansa a doua în grupă, deşi ar trebui să aşteptăm meciul de azi al Mexicului, după care să ne hazardăm să întocmim clasamente de genul ăsta.

O să mă abţin să comentez arbitrajul japonezului. Spun doar că dacă nu dădea în mod eronat penalty-ul pentru brazilieni, meciul nu se rupea în favoarea Braziliei, iar pe de altă parte, nu am fi observat şi alte greşeli şi nu ar fi fost comentat atât de mult. Ar fi trecut la categoria „arbitraj satisfăcător, cu notă de trecere”.

Azi urmează 3 meciuri: Mexic – Cameron (ora 19.00), al doilea meci din grupa A, întâlnirea de gradul III Spania – Olanda (ora 22.00) sau reeditarea finalei ultimei ediţii a Cupei Mondiale din Africa de Sud şi Chile – Australia (ora 01.00).

Am primit un tool foarte interesant, în Excel, descărcabil de aici, în care îţi treci rezultatele. Programul îţi întocmeşte automat clasamentele fiecărei grupe (cu puncte şi golaveraj) şi apoi jocurile de calificare până în marea finală. Din sheet-ul 1 poţi să-ţi setezi ora locală de începere a meciurilor, chiar şi limba. E foarte tare!

Nu uitaţi de pronosticurile pe ligasuporterilor.sportlocal.ro, unde te poţi loga cu contul de Twitter sau de Facebook, iar câştigătorul poate cştiga o minge oficială FIFA World Cup.

The show must go on!

Comments (1)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.