1st iun.

Franța poate mai mult. Germania e în foame de trofee

Franţa-Nigeria 2-0

Cum prima mea favorită la câştigarea mondialului brazilian – Italia – e deja în vacanţă, rămâne să-mi îndrept atenţia către cea de-a doua echipă în topul favoritelor mele – Franţa.

În cel de-al 5-lea meci din optimi, Franţa a întâlnit Nigeria unde, în mod normal, Franţa nu trebuia să aibă prea multe emoţii. A cam avut pentru că Nigeria a cam călărit Franţa, mai ales în prima repriză.

NigeriaDupă cum curgea jocul şi respectând scenariul meciurilor din optimi de până atunci, Nigeria urma să deschidă scorul, iar Franţa să egaleze în ultimele minute, numai că Franţa mă contrazice şi marchează în minutul 79, făcând imposibilă misiunea africanilor. Mai mult, în ultimele minute, Franţa marchează din nou şi merge în sferturi.

Frumoasă şi spectaculoasă echipa Nigeriei, având un joc ofensiv şi cu multe pase, însă destul de imprecisă atunci când vine vorba de finalizare. Ăsta este şi motivul pentru care francezii nu şi-au luat niciun gol.

Jocul dintre Franţa şi Nigeria mă duce cu gândul la meciul de alaltăieri din optimi, cel dintre Olanda şi Mexic. Oricât de ofensiv şi frumos au jucat mexicanii şi oricât de şterşi au fost olandezii, un gol dat la timp, i-a anihilat pur şi simplu pe mexicani. Pentru ei, meciul atunci se încheiase, deşi era încă 1-1.

Fotbalul e pragmatic, iar olandezii sunt printre cei mai pragmatici. La fel au fost şi francezii ieri, în meciul cu Nigeria: au dat un gol foarte convenabil, spre final şi s-a terminat. Nu s-au întrebuinţat foarte tare pentru că drumul spre vârf e lung, iar uzura e mare.

Am scris mereu că mă aştept la spectacol şi am penalizat non-combatul. Câteodată, mai iese şi spectacol. În rest, scorul e cel care califică.

Germania-Algeria 0-0 (2-1)

Şi dacă la Franţa-Nigeria, atacurile favoritei s-au lăsat aşteptate, ei bine, Germania a atacat din prima clipă, să ştie o treabă. Au tras din toate poziţiile şi de la toate distanţele, au centrat, au avut cornere unul după altul dar mingea nu a vrut să intre în poarta algerienilor, portarul algerienilor făcând minuni în faţa porţii.

Era greu de crezut că se va ajunge în prelungiri, după asaltul continuu al nemţilor, care atacau cu toate liniile, portarul Neuer fiind, de multe ori, pe post de libero, însă algerienii au rezistat foarte bine şi au şi răspuns cu câteva contre.

Au venit, totuşi, prelungirile şi toată lumea se gândea deja la loviturile de departajare. Nu de aceeaşi părere au fost şi jucătorii Germaniei care au marcat repede, în prima repriză de prelungiri, pe semne că nu prea e de glumit cu loteria executării loviturilor de la 11 m şi nu puteau să-şi permită acest risc. A venit şi golul doi pentru nemţi şi lucrurile erau deja încheiate. Golul algerienilor, în ultimele secunde ale prelungirilor, nu mai putea aduce alte modificări. Era prea târziu pentru ei.

Aşadar, Franţa urmează să întâlnească Germania, în sferturi, întâlnirea şoc dintre două echipe europene. Greu de spus cine va trece mai departe, chiar dacă le-am văzut la lucru pe amândouă. Franţa s-a conservat, în continuare dar poate accelera dacă are nevoie, iar Germania e dispusă, parcă, să rişte mai mult, fiind „în foame” de trofee. Merg, totuşi, pe Franţa că va câştiga acest joc.

Se cam aşează lucrurile la World Cup, odată cu înaintarea în competiţie, prefigurându-se semifinalele: Brazilia-Franţa şi Olanda-Argentina, Argentina pe care o s-o revedem în seara asta, în meciul cu Elveţia. Ultimul meci al optimilor va fi Belgia-SUA.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.