Metoda Schilfwein

vin-liliac-nectar-de-transilvaniaV-aţi scrintit limba încercând să pronunţaţi titlul de mai sus, nu? Probabil că merită, din moment ce vinul Premium Nectar de Transilvania de la Liliac, obţinut prin metoda schilfwein, este atât de gustos. Cel puţin aşa mi s-a povestit, neavând încă plăcerea de a fi gustat din minunea asta de vin.

Iar povestea vinului Nectar de Transilvania este foarte savuroasă şi vi-o redau aici cât mai autentic cu putinţă:

Vinul Nectar de Transilvania se produce după metoda vinificatorului austriac Willi Opitz, denumită  Metoda Schilfwein (se citeşte „şilfvain”), o tehnică inovatoare, foarte apreciată pe plan mondial şi unică în România.

Prin metoda Schilfwein se produce un vin de desert, precum Nectarul de Transilvania, care are peste 200 de grame/litru de zahăr rezidual natural. Este un vin cu totul special. Tehnologia combină, practic, uscarea (stafidirea) strugurilor cu îngheţul acestora, totul fiind realizat natural.

Există nişte solarii speciale unde culturile viticole stau din septembrie, până în februarie. În primă fază strugurii se deshidratează, după care îngheaţă în perioada de iarna, iar apoi aceştia sunt presaţi manual, foarte-foarte încet. Apoi începe fermentaţia alcoolică în bariculi de stejari.

Rezultatul este un vin dulce, cu o aromă specială. A se servi la o temperatură de 10-12 grade C.

Producătorii spun că cea mai bună formă de publicitate ar fi să îi filmeze cu camera ascunsă pe cei care degustă pentru prima oară acest vin, pentru a le vedea reacţiile naturale de uimire: toată faţa le zâmbeşte, iar exclamaţiile sunt care mai de care mai admirative.

Acum, că v-am făcut poftă şi mi-am făcut şi mie poftă, vă las, că mă duc să beau un vin, nu unul de desert, ci un demisec alb.

PS Ar mai trebui spus că Nectarul de Transilvania îl găsim numai în HoReCa, nefiind disponibil şi în retail. Apropos…nu m-a plătit nimeni să scriu rândurile astea. E o poveste auzită ieri, care m-a fascinat. Atât.

Comments (1)
  • dupa cum ai descris produsul, nu as zice nu la o degustare, m-ai ramane de analizat partea cu zaharul, desi nu sunt diabetic, inca, intr-un cuvant voi cauta produsul si ma risc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.