Oare de ce fuge lumea de vânzări?

Chiar. De ce? De ce se feresc toţi de ceva de care oricum ne lovim – că vrem, că nu vrem – în fiecare zi, de când ieşim dimineaţa pe uşă şi până ne punem seara capul pe pernă? Aşadar, vindem ceva în fiecare zi, fie că le vindem copiilor noştri, părinţilor, colegilor, prietenilor sau oamenilor necunoscuţi. Vindem chiar dacă nu ne dăm seama că facem lucrul ăsta.

Frica de vânzare derivă, de cele mai multe ori, din teama de a fi refuzat. Asta nu e valabil numai din punct de vedere profesional, ci şi în viaţa de zi cu zi. Ne este frică să deschidem gura, că „dacă vom fi refuzaţi?” Dar asta e o poveste doar în capul nostru şi nu are de-a face cu cel căruia îi vinzi. Nu e vina lui. E posibil el chiar să aibă nevoie de produsul sau de serviciul tău.

Viaţa e o continuă vânzare. Ne vindem de dimineaţa până seara fără să lucrăm în vânzări, fără să ştim tehnici de vânzare având – de fiecare dată – câte ceva de câştigat. O facem din instinct. Însă acum vine o intersecţie cu două drumuri: unul ţine de vânzarea cu integritate, iar altul de vânzarea cu manipulare. Prima e cu beneficii pe termen lung, iar a doua e pe sistemul „tun” sau „one shot”, fără a avea continuitate, iar mai devreme sau mai târziu se întoarce chiar împotriva ta.

Am urmărit zilele trecute înregistrările integrale cu lansările iPhone 3G, iPhone 4 etc ale lui Apple, avândul-l drept „promotor” pe însuşi Steve Jobs. Ar trebui să le vedeţi dacă nu aţi făcut-o deja. Nu cred că a fost cineva care să vândă mai bine decât Steve. Şi mai cred că multe dintre deciziile de cumpărare ale fiecărui device produs de către Apple au la bază discursurile de lansare al lui Steve Jobs, evenimente aşteptate cu sufletul la gura, de fiecare dată.

Atât de convingător era Steve. Pentru el era ceva natural. Credea atât de mult în produsele sale şi credea atât de mult în el. Nu cred că i-a fost vreodată teamă să-şi declare în gura mare viziunea. Asta i-a asigurat şi succesul! Asta face şi diferenţa.

httpv://youtu.be/9hUIxyE2Ns8

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.