17th ian.

Înapoi către Marele Circ

SennaDouă filme văzute unul după altul, „Rush” şi documentarul „Senna„, mi-au reaprins de câteva zile pasiunea pentru Formula 1. M-am trezit azi verificând cine a luat campionatul în ultimii ani, ce piloţi şi ce echipe iau startul în acest an sau cine mai motorizează maşinile.

M-am mirat că din 11 echipe, doar 2 sunt italiene, iar restul sunt britanice. Wow! Aici s-a ajuns? Ştiam că Formula 1 este o afacere britanică dar nu îi mai ştiam dimensiunile. Pe de altă parte, doar 3 constructori asigură motorizarea celor 11 x 2 monoposturi: Renault, Mercedes-Benz şi Ferrari. Aici iar îmi pun un semn de întrebare: ce s-a întâmplat, între timp, cu BMW, Toyota şi alţii? Hey…nu daţi în mine. Probabil că există vreo explicaţie…şi trebuie să aibă legătură cu banii.

Am rămas în urmă rău de tot…

De pe vremea când Shumi se bătea la baionetă cu Hakkinen nu am mai urmărit cu aceeaşi atenţie Marele Circ. De fapt, nu l-am mai urmărit deloc. Mai exact, după finalul sezonului 2004 nu am mai urmărit Formula 1, la 10 ani de la moartea lui Senna. Iată că Ayrton Senna, un mare campion, odată cu moartea sa, i-a făcut loc unui alt mare campion, Michael Shumacher. Recunosc, am fost un mare fan Shumacher.

Eram conectat 100%, pe vremea aia. Am senzaţia că odată cu ieşirea din scenă a lui Shumacher, spectacolul nu a mai fost acelaşi şi s-a pierdut din farmecul ce mă ţinea lipit de televizor, odată la două week-end-uri. E părerea mea.

Au mai venit mulţi piloţi talentaţi după Sena şi Shumacher, însă nu au avut sarea şi piperul lor, spectacolul nu a mai fost acelaşi. Ăştia doi erau consecvenţi, ştiau să rişte, iar pe ploaie făceau spectacol, era o încântare să-i priveşti. Acum se conduce mai prudent sau cum?

Revenind la noul val de piloţi şi la maniera de pilotaj, întreb şi eu ca unul ieşit inafara fenomenului Formula 1: care este diferenţa dintre Senna şi actualul campion mondial Sebastian Vettel, în condiţiile în care ambii au câte 4 titluri mondiale la activ? Mi-aş răspunde: colosală dar asta e subiectul altor articole.

Deocamdată îmi pun singur multe întrebări, dar răspunsurile „oficiale” o să le primesc începând cu Marele Premiu al Australiei de la Melbourne, din 14-16 martie 2014.

În concluzie: înapoi către Marele Circ!

Foto

Comments (3)
  • Știu ce spui. Exact în ordinea asta am văzut și eu cele două filme, chiar dacă la ceva distanță. Și, la fel, ca tine, mi-a reaprins pasiunea pentru F1. Eu am mai urmărit F1 în ultimii ani, dar nu cu aceeași pasiune ca între 1997 și 2006.
    PS1: Senna are doar trei titluri (nu patru)
    PS2: Vettel e extrem de talentat și vine din aceeași pepinieră cu Schumi. Ambii au avut în copilărie același mentor: Gerhard Noack (uite aici un interviu făcut de CNN cu el -> http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/sports/2013/12/09/spc-circuit-vettel-mentor.cnn.html și aici câteva poze de-a lungul timpului cu Schumi și Vettel -> http://formula1kulubu.blogspot.ro/2010/11/vettelin-kahraman-schumacher.html

  • Da, aşa e, 3 titluri. Al 4-lea nu a mai apucat să îl ia…Revenind la filme, mi-a plăcut mult „Rush”, lucru care m-a determinat ulterior să văd Senna 🙂

  • Vlad, abia aştept să-l văd pe Vettel. Mda, am sărit nişte ani…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.