Tata spunea…

Nenea. Aşa îi spuneau lui tata fraţii şi surorile lui pentru că era cel mai mare dintre ei. Era o formă de respect. Şi era respectat. De toţi.

Avea el o tonalitate a vocii care impunea respect, fără să fie nevoit să ţipe vreodată. Decât să mă certe tata, mai bine intram în pământ, că de bătaie…nu îmi amintesc să îmi fi tras măcar o palmă, vreodată.

Scrisul lui…era cel mai frumos scris din câte am văzut. Şi a scris mult la viaţa lui. Aşa erau vremurile. Azi scriem mai mult la computer. Probabil că, printre multe alte lucruri pe care le-am moştenit de la el, scrisul îngrijit, caligrafic este unul dintre ele. Nici nu avea cum să fie altfel, pentru mine tot ce ieşea din mâna lui era deosebit.

Strănut şi nu mă mai opresc.

La fel ca el. Când încep să strănut, dau drumul la o cascadă de strănuturi de nu se mai poate înţelege nimeni cu mine. Printre strănuturi, la un moment dat, tata spunea: „mai am 15 strănuturi şi termin! ” Folosesc şi eu gluma asta cu fetele mele. Fetele mă mai întreabă din când în când de el, de bicu. Mi-aş fi dorit să îl prindă mai mult decât l-au prins.

Ritualul seminţelor prăjite sau a floricelelor (popcorn).

Nimeni nu făcea seminţe prăjite la cuptor mai bune ca el. Nimeni. Avea el o tehnică aparte şi un timer interior pentru că le făcea numai bune, potrivite. Apoi ne făcea la fiecare căte un cornet perfect din hârtie (ziare…pe vremea aia erau multe ziare în casa noastră) pentru coji şi ne băgam la un film, mai ales în week-end. Mâncam până mi se umfla limba. Din când în când ne făcea şi floricele la ceaun. Lua un carton, îl găurea şi cu un făcăleţ amesteca. Ce microunde?

Murături

Doamne, ce murături făcea. Avea reţeta lui specială. În ultimii mulţi ani, după ce mi-am întemeiat o familie, aveam o regulă precisă: în fiecare an, în luna octombrie, venea la noi să ne pună murături. Gogonele, conopidă, morcovi şi – câteodată – gogoşari. Mi-e dor de murăturile ălea, tată. Ai lipsit şi în acest octombrie. E a treia toamnă fără murăturile tale…

Comments (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.