Viziune, inovație, leadership, decizii inteligente, succes, atitudine, motivare la Business Days București

Business Days a fost pentru mine, de departe, cel mai bun eveniment de business la care am participat. Fără să supăr pe nimeni, Business Days nu se poate compara, deocamdată, cu nici un alt eveniment de gen. De la interesul uriaş al participanţilor (am depaşit cu mult mia de participanţi) şi excelenta organizare, până la calitatea remarcabilă a speakerilor (top of the top) şi a temelor abordate care au fost pe direcţia mea. Mi-a depăşit cu mult aşteptările şi promit să nu mai ratez nicio altă ediţie de la Bucureşti.

Îi mulţumesc Alinei mele că s-a ţinut de mine să mergem, ea urmârind atent fenomenul Business Days de ceva vreme. Acum am şi înţeles de ce. La ediţia de la Bucureşti, care s-a încheiat ieri, am fost chiar partener media cu revista retail-FMCG.ro.

Business Days a fost pe placul meu, în primul rând, pentru că a fost orientat aproape integral pe business, pe bani. Fără teorii. Banii sunt buni. Banii trebuie urmăriţi. Cine nu face business pentru bani, nu face un business. Of, şi sunt destui care sunt antreprenori doar cu numele.

Au fost spuse lucruri care se pot aplica imediat şi chiar dacă multe din principiile aduse în prim-plan imi sunt cunoscute, iar unele chiar le aplic, am văzut şi alte abordări ce mi-au consolidat aceste idei despre: viziune, inovaţie, leadership, decizii inteligente, succes, atitudine, motivare etc.

Câteva pasaje, câteva idei care mi-au atras atenţia:

Dan Bulucea ne spune simplu dar în acelaşi timp genial: Viitorul este aici, doar ca nu este distribuit uniform.

Amalia Sterescu ne aduce în atenţie curentul LeadAgement care înseamnă însumarea tuturor calităţilor de manager şi de leader într-un hibrid ce aplică principii şi din management şi din leadersheep. Aşadar a apărut o nouă specie: leadagerul!

Octavian Pantiş ne-a arătat cele 4 tipuri de leaderi după stilul de a conduce: TELL, SELL, ASK şi JOIN. Stilul TELL este stilul prin care impui anumite decizii, imprimă o viteză mare, însă poate demotiva omenii. Prin stilul SELL le arăţi oamenilor The Big Picture, imaginea de ansamblu, contextul. Stilul ASK aduce mai multe ideii laolaltă ce provin de la mai mulţi oameni, deci şi posibile soluţii mai bune şi motivează echipa. În cele din urmă, stilul JOIN e mult mai rapid ca TELL, la fel de bun ca ASK, cu condiţia ca în echipa unde se aplică ASK să fie oameni de calitate aici fiind cheia pentru un JOIN bun.

Dragoş Atanasiu ne atrage atenţia asupra calităţii serviciilor în contextul concurenţial actual. Dacă prin serviciile tale aduci valoare, iar pe lângă asta te diferenţiezi faţă de concurenţă şi prin atitudine, drumul către succes este o chestiune doar de timp. Şi asta îmi aduce aminte de ce zice Bob Proctor: „Cine creează, nu concurează!”.

Bogdan Comănescu a ridicat la fileu o idee pe cât de simplă, pe atât de greu de pus în practică: e uşor să fii bogat. Nu contextul economic şi nici domeniul în care îţi deşfăşori activitatea determină cât de plin sau cât de gol e contul tău bancar, ci doar gândirea proprie. Acesta este secretul simplu pentru prosperitate. De ce 2% dintre oamenii acestei planete deţin 50% din averea lumii? Pentru că aceştia au o altfel de gândire, au propriul termostat setat pe prosperitate.

Roland Soares ne propune formula schimbării, una dintre cheile care ne deschid uşa către succes: I x V+ P >; R, unde I= Insatisfacţie, V= Viziune, P= Primii paşi şi R= Rezistenţa la schimbare. Cu alte cuvinte atunci când gradul de insatisfacţie asupra unei stări sau a unei activităţi este suficient de mare şi depăşeşte rezistenţa la schimbare, facem swich-ul către altceva, căutându-ne în continuare succesul.

Andy Syekely ne-a arătat cei 3+1 factori de succes: Obictivul ce cuprinde Ce vrei şi Ce nu (mai) vrei, Planul clar, Progresul făcut şi măsurarea acestuia şi în cele din urmă ingredientul magic: Ce îmi place să fac atât de mult încât aş plăti pentru asta? Ar fi bine ca, din când în când, să ne oprim din ceea ce facem în mod curent şi să ne întrebăm: Fac ce îmi place? Care este abilitatea mea? Se regăseşte aceasta printre preocupările mele curente?

Florin Câmpeanu ne-a arătat de ce eşuăm în atingerea unui obiectiv (pentru că ne concentrăm pe obstacole părute în drumul către obiectiv şi ne încrâncenăm să le depăşim, iar de cele mai multe ori uităm care ne este obiectivul propriu-zis), iar Mihai Stănescu ne îndeamnă să fim mai curajoşi!

Diana Vitan, alias „Fetiţa lu’ tataie”, ne transmite un lucru foarte important: atunci când rătăcim şi intrăm în starea aceea de contemplare care ne îndepărtează de obiectivul nostru, să ne aducem aminte pentru cine ne luptăm, pentru cine construim şi pentru cine facem sacrificiile pe care le facem, pe cine iubim şi cine ne iubeşte pe noi. Fiecare are răspunsul lui la aceste întrebări, cum fiecare are drumul lui şi fiecare are succesul lui.

Felicitări Laszlo Pacso pentru suita de evenimente Business Days şi felicitări pentru ediţia de la Bucureşti!

Comments (1)
  • Se poate si in Romania.
    Se poate invata din experienta celor care au curajul sa-si spuna parera.
    Toate exemplele sunt din viata noastra reala.
    Si eu am trecut uneori prin aceste stari, dar am avut puterea sa trec mai departe.
    In business, uneori esti singur si decizia nu asteapta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.