Ne-am obișnuit prost să etichetăm oamenii

Ne-am obişnuit foarte prost să etichetăm oamenii pe care nu-i cunoaştem bine dar şi pe cei pe care îi cunoaştem deja sau avem impresia că-i cunoaştem. „Ăla e leneş, ăsta nu va face nimic niciodată, ăla n-are potenţial, ăluia nu i se potriveşte, ăla – ştiu eu – n-are timp, iar ăsta n-o să înţeleagă”.

N-avem de unde şti ce anume îi motivează pe cei pe care îi etichetăm cu uşurinţă, n-avem de unde şti ce resurse stau ascunse în ei. Aparenţele înşeală. Lasă-i pe ei să spună că nu sunt în stare de ceva anume, lasă-i pe ei să demonstraze că nu pot. Nu le pune tu vorbe în gură şi nu le pune capacitatea la îndoială.

Nu o singură dată am fost surprins de cineva pe care iniţial l-am etichetat ca fiind lipsit de potenţial, plafonat, demotivat, iar faptele mi-au demonstrat contrariul. Bineînţeles că se poate şi viceversa. Adică să crezi că cineva are un potenţial foarte mare, că e stăpân pe sine şi va sparge norii, iar când trece la fapte…de fapt nu prea trece și n-a fost decât un foc de paie.

Daca reușești sa identifici corect resursele cuiva și încerci să i le pui în valoare, vei vedea că acel om te va urma sau – cel puţin – va merge în aceeaşi direcţie cu tine.

Voi aveţi obiceiul de a eticheta oamenii?

Comments (7)
  • etichetam oamenii intr-o mare veselie, nici nu realizam cat sunt de ignorant

    acum am depasit acest moment, desi uneori mi se intampla ca prima reactie sa fie o etichetare subiectiva, dar imediat imi dau seama ca e o mare greseala sa etichetezi oamenii… 🙂

  • Grea meteahna. Am invavtat sa nu pun etichete. Incerc sa vad partea plina a paharului. E aproape un hobby chestia asta. 🙂

  • Eu zic că am scăpat de ea. Autocontrol, iar din când în când, eu cu Alina, ne corectăm unul pe altul (avem un acord tacit) 🙂

  • Etichetarea vine din educatie.

  • Urmaresc sa evit etichetarile atat in privinta oamenilor, cat si a situatiilor de viata. Asa ma simt mult mai bine ptr ca mintea imi este ocupata acum cu ganduri de alta natura.

  • Semanticus, da, aşa e dar te referi la educaţie în general, adică inclusiv la cea primită la şcoală, nu?

  • @Claudiu,
    si acasa si la scoala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.