Nu mor caii când vor câinii

Băi, mai terminaţi cu panica asta generală că pleacă reţeaua Carrefour din România! Unde pleacă? În concediu de odihnă? Sunt zvonuri alimentate de site-uri pe care nici nu merită să le amintesc aici şi care înfierează reţeaua Carrefour şi o acuză că nu ştie să facă comerţ modern. Dacă nici francezii, inventatorii hypermarketului, nu ştiu a face comerţ modern, atunci cine? Chiar nu înţeleg atacul ăsta…

Mă îndoiesc profund că cel mai mare retailer european şi numărul doi mondial, Carrefour, va părăsi o piaţă în care a avut – şi încă are – un mare succes. Conducerea Carrefour România a făcut ceva greşeli de strategie, din punctul meu de vedere (parerea mea…şi e o discuţie lungă aici) dar cu consecinţe care nu ar fi dus la o asemena decizie extremă.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat la unguri, piaţă de unde Carrefour a ieşit destul de repede, înainte să deschidă mai multe magazine (da, Ungaria nu are Carrefour, ştiaţi?). Dar la noi a prins foarte bine. Magazinul Carrefour Orhideea din Bucureşti a fost foarte multă vreme în topul hypermarketurilor cu cel mai mare trafic din lume. Şi nu e o glumă.

Mă îndoiesc că un retailer care are o reţea în România de 25 de hypermarketuri, 52 de supermarketuri (Carrefour Market) şi 5 francize Carrefour Express Angst, ar alege să iasă din această piaţă. Mă îndoiesc că divizia imobiliară a Grupului Carrefour, Carrefour Property, investeşte de pomană într-un mare mall de la Ploieşti, magazinul ancoră fiind un hypermarket Carrefour.

Şi dacă pleacă ce? „A pleca” în contextul ăsta înseamnă a vinde altui retailer şi iar apare în ecuaţie retailerul britanic Tesco care cochetează mai demult cu ideea de a penetra şi piaţa din România. Tesco ar fi singurul retailer care şi-ar permite o astfel de preluare, deşi mă îndoiesc că suma tranzacţiei ar fi una accesibilă.

Tesco a ezitat şi a întârziat să intre în România atunci când piaţa era încă goală. După care le-a fost imposibilă intrarea. Ei nu pot intra pe piaţa noastră decât prin preluarea altei reţele. Altfel le-ar fi foarte greu din cauza costurilor ridicate, iar poziţiile cheie (terenurile) sunt cam luate.

Eu zic să aşteptăm dezminţirea din partea Carrefour-ului şi să terminăm cu circul ăsta. Nu mor caii când vor câinii.

Comments (4)
  • chiar daca se va intampla ceva, va fi o vanzare strategica

  • Ştefan, după părerea mea, reţeaua Carrefour din România nu e de vânzare.

  • depinde…

    indubitabil Carrefour este cea mai de succes poveste de retail din Romania si cu siguranta ca este o afacere solida, profitabila si sanatoasa

    insa, Carrefour este un gigant la nivel mondial si nu gandeste local sau regional, deci daca are planuri sau probleme in alta parte, s-ar putea sa apeleze la afacerile sanatoase (ca in ro) pt a pune mana pe cash rapid, de exemplu

  • Vom vedea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.