Staționați pe dreapta

Mesajul din titlu îl găsiţi în aproape toate staţiile Metroului bucureştean, la scările rulante şi este menit să atenţioneze călătorii să staţioneze pe partea dreaptă a scărilor rulante, pentru a permite persoanelor mai grăbite să beneficieze de un culoar mai „rapid”. Cu alte cuvinte, la fel ca pe o autostradă, cei mai grăbiţi să poată depăşi pe ceilalţi…dar să aibă şi pe unde.

Nu ştiu exact de când a implementat Metrorex-ul chestia asta dar ştiu că în alte ţări mesajul din titlu chiar se respectă, spre deosebire de la noi. După vacanţa de anul trecut care a cuprins şi o săptămână la Paris, am scris despre regula pariziană. Regulă care nu e doar pariziană. Uite că există şi la noi, chiar dacă doar pe hârtie, deci teoretic. Şi trebuie să recunosc că nici eu nu staţionam, de cele mai multe ori, pe partea dreaptă a scărilor rulante.

Intr-una dintre zile, dacă nu mă înşel chiar luna trecuta, am văzut în staţia de Metrou de la Unirii câţiva tineri care erau îmbrăcaţi cu tricouri galbene cu mesajul: „Staţionaţi pe dreapta!”. M-am oprit un pic şi am observat ce făceau. Unii dintre ei urcau şi coborau în mod repetat pe scările rulante, staţionând – evident – pe partea dreaptă, călătorii putând citi şi mesajul de pe tricoul lor. Alţii urcau şi coborau în grabă pe scările rulante, pe partea stângă. Mai bine zis, se chinuiau să urce. Cred că şi-au luat şi câteva înjurături. Ălea de rigoare, cu care suntem obişnuiţi.

Probabil că acţiunea lor a fost ca o picătură în ocean dar, cu siguranţă, a tras un semnal de alarmă şi a atras atenţia asupra faptului că încă suntem departe de civilizaţie.

Mie mi-a plăcut iniţiativa şi am fost curios să aflu cine a avut-o. Cu ajutorul lui Ionuţ, am găsit pagina Facebook a acestei mici campanii şi pe iniţiatorii ei.

E un început. Lucrurile se pot schimba. Staţionaţi pe dreapta!

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.