Ce înseamnă a fi un bun manager?

O întrebare simplă de la care aştept un răspuns tot la fel de simplu, deşi subiectul e mult mai complex. Ce înseamnă a fi un bun manager? Fie că e vorba despre voi, fie că e vorba de…şeful vostru, să zicem.

Pentru mine, un bun manager înseamnă, în primul rând, să simţi că oamenii din echipa ta au încredere în tine. Îmi aduc aminte un mic exerciţiu de la un curs de management, în care fiecare dintre cursanţi se urca pe o masă şi pur şi simplu se lăsa să cadă pe spate, iar ceilalţi, aproximativ 20 de oameni, îl prindeau în braţe. Unii se întorceau în cădere cu faţa, semn că vor să ştie unde cad sau să se asigure că îi prinde cineva, iar alţii se lăsau cu toată greutatea şi închideau chiar şi ochii. Primii aveau probleme vizibile de încredere, iar ceilalţi nu.

O altă componentă esenţială a unui management de succes este delegarea sau, mai exact, puterea şi abilitatea de a delega. A delega poate nu ar fi chiar aşa de dificil dar a delega persoanele potrivite task-urilor sau atribuţiilor respective, asta ţine de abilităţile personale, care nu neapărat trebuie să fie native, ci se pot deprinde.

Ieri, la Conferinţa Management360, am ascultat varianta conform căreia a fi un bun manager înseamnă să te pui în pielea proprietarului de business, atunci când nu eşti, şi să acţionezi tocmai ca şi cum afacerea ar fi a ta. Sună puţin forţat, poate, şi nu mulţi reuşesc acest lucru, nu pentru că nu ar fi remuneraţi corespunzător, ci pentru faptul că le lipseşte curajul. Management de calitate înseamnă curaj.

Desigur că mai sunt şi alte calităţi pe care un bun manager ar trebui să le aibă. Deocamdată m-am oprit la două plus una. Voi mai aveţi şi altele?

Comments (1)
  • Exista si multi simpli angajati cu aceste atributii nu neaparat manageri 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.