Noul Ford B-Max

Nu sunt un specialist în domeniul auto, sunt doar un conducător auto cu o experienţă de peste 20 de ani. Şi mai sunt şi fordist, adică posesor de Ford, de peste 4 ani. Ford Focus 1,6 benzină, 100 CP.

Cam asta mă califică să-mi dau şi eu cu părerea în cele ce urmează despre noul Ford B-Max, construit la noi, la Craiova, şi să-i liniştesc pe specialişti, pe jurnaliştii auto, că n-o s-o fac foarte des, iar dacă n-o să le placă…asta e.

Cum mai am cam 9 luni de leasing la Focusul meu (ştiţi voi cum e cu leasing-ul: plăteşti 2 maşini noi şi la final te alegi cu una veche), caut variante pentru viitor.

În primul rând nu mai vreau maşini pe benzină. Mă refer la maşini care se conduc în regim normal, cu familia şi la treburile zilnice, nu la cele de raliuri. Am avut şi maşini diesel şi ştiu diferenţa atunci când vorbim de consum. Focusul meu, cu motor pe benzină de 1,6 şi 100 de CP, m-a uscat, mai ales că îl folosesc cu precădere în oraş. Se înfige, mă ajută la depăşiri, iarna se încălzeşte mai repede dar nu se merită, pentru toate astea, un consum de 11-12 % şi chiar mai mult în sezonul rece.

În altă ordine de idei Fordul, la capitolul fiabilitate, stă foarte bine. În 65.000 Km nu am schimbat decât consumabilele (filtre, ulei, plăcuţe). Doar discurile de frână pe faţă au trebuit schimbate. În rest…nimic. Deci pot rămâne pe Ford ca şi opţiune pentru viitoarea maşină.

O altă componentă importantă în alegerea unei maşini, în ceea ce mă priveşte, e cea legată de mărime. O familie cu 4 membri are nevoie de spaţiu. Si în interior dar şi la portbagaj. Focusul m-a satisfăcut până acum doar în ceea ce priveşte interiorul, nu şi portbagajul. Un volum de 350 de litri al portbagajului este foarte puţin pentru bagajele unei familii mari ca a noastră.

Până aici e clar: Ford, pe motorină, un model de familie 🙂

Hai să vedem dacă Ford B-Max ar putea fi o variantă.

Revenind la lansarea de ieri a noului Ford B-Max, primul model scos de fabrica Ford de la Craiova, înainte de alte detalii tehnice, ar trebui ştiut că acest model poate fi comandat chiar de azi, 23 martie 2012, la toţi dealerii Ford din ţară, cu livrare începând cu 15 septembrie 2012.

Din punct de vedere preţ şi dotări Fordul B-Max pleacă de la 13.400 euro (TVA inclus), la varianta de bază Ambiente, între 14.150 euro şi 15.650 euro, la varianta Trend şi ajunge între 16.150 euro şi 17.650 euro, la varianta Titanium.

B-Max vine cu sase motorizari: 1 litru benzina 100 CP si 120 CP, 1,4 litri benzina 90 CP, 1,6 litri benzina 105 CP, 1,5 litri diesel 75 CP si 1,6 litri 95 CP. Deci cel mai scump model este 1,6 litri diesel 95 CP Titanium care are un pret de 17.650 euro cu TVA.

Ford promite un consum de 4 litri pentru varianta diesel a modelului B-Max fabricat la Craiova. Motorul de 1,6 litri TDCi are 104 grame de dioxid de carbon pe kilometru. Nu e rău.

Din punct de vedere siguranţă, cei de la Ford afirmă că B-Max va deveni cea mai sigură maşină fabricată în România, ei se asteaptându-se la 5 stele la testele de siguranta Euro NCAP. Rămâne de văzut.

Ce-mi place foarte tare la Fordul B-Max este că nu are stalpi centrali, între uşa din faţă şi cea din spate, acestia fiind integraţi în portiere, creând o deschidere de 1,5 metri pe fiecare parte a maşinii şi un acces facil în interior. Uşile din spate nu se deschid normal, ci glisează spre partea din spate. Arată ciudat cu uşile deschise dar acestea sunt, cu siguranţă, foarte practice. Pentru accesul copiilor pe locurile din spate e o soluţie foarte bună, cu alte cuvinte foarte bună pentru familia mea 🙂

Ca design nu am ce comenta, maşina arată foarte bine. Cu Ford B-Max se vrea înlocuirea vechiului model Fusion, plecând de la actualul Ford Fiesta.

Acum să vorbim de mărime. Am intrat în noul model Ford şi atât în spate, cât şi în faţă este loc suficient. E o maşină mai înaltă, deci e loc suficient şi pentru cap. Însă portbagajul este doar un cu un pic mai mare decât cel de la Focus. Are 400 de litri. E drept, se poate rabata bancheta, dar cu copiii ce fac? La capitolul ăsta Ford B-Max nu prea mă aranjează.

Nu o să intru în alte detalii tehnice şi nici în inovaţiile aduse de Ford B-Max. Le veţi găsi în revistele şi publicaţiile de specialitate. Am vrut doar să transpun calităţile noului model Ford către nevoile mele viitoare.

Concluzie: Ford B-Max e o maşină de familie perfectă pentru oraş dar nu şi pentru excursii de familie ce presupun drumuri mai lungi. Preţul e relativ ok, ţinând cont de inovaţiile inglobate, iar ca şi imagine va fi pe străzi o „arătare” 🙂

Comments (3)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.