6 ani de blogging

Nu eu am împlinit 6 ani de blogging, doar 3 au trecut pentru mine. 6 ani de blogging a împlinit Manafu. 6 de ani de blogging adevărat. 6 ani cu postări zilnice. 6 ani de seriozitate şi consecvenţă.

Nu sunt numai 6 ani de blogging ai lui Manafu, ci sunt şi 6 ani de când blogging-ul s-a înscris pe linia maturităţii, perioadă în care blogging-ul a devenit pentru mulţi, dintr-o simplă pasiune, un full-time job.

Din punctul meu de vedere blogging-ul ultimilor ani (să luam ultimii trei ani, în care am prestat şi eu) a încercat să iasă la suprafaţă, să devină o portavoce importantă şi să se profesionalizeze. Şi a reuşit. Mai este încă nevoie de muncă de convingere şi de exemple pozitive care să „mişte” şi alte mentalităţi învechite dar s-au făcut paşi importanţi. Încrederea în forţa de penetrare a mesajului scris pe bloguri a crescut. Asta e vizibil.

Mă uit şi văd brand-uri care strâmbau din nas când li se propunea o promovare pe bloguri, iar acum nu mai concep vreo campanie care să nu includă şi blogurile. Credeţi-mă, pe vremea când am accesat eu prima oară online-ul, erau foarte puţine brand-uri din retail & FMCG care erau prezente, într-un fel sau altul, în online şi nici nu vă închipuiţi cât de multe sunt în prezent.

De companiile care ignoră blogurile în continuare, ce să mai zic? E foarte important să ai şi viziune, iar aceste companii nu o au. La un moment dat nu vor avea încotro…

Nu cred că cineva care a muncit în blogging, a fost consecvent, a avut răbdare, şi-a respectat nişa şi cititorii, a participat la toate evenimentele de gen şi a scris constant poate să spună că nu a avut rezultate. Nu cred. Acum 6 ani era greu să strângi o comunitate în jurul blogului. Nu erau reţelele sociale şi media clasică era la putere. Din cauza asta poate drumul până la succes era mai lung dar azi nu mai e aşa, sunt alte premize, iar blogul a devenit un instrument eficace.

Viitorul sună bine şi chiar dacă în blogosfera noastră îşi mai fac loc certurile şi contrele, de cele mai multe ori gratuite, ea se dezvoltă. Direcţia e bună. În plus, ceea ce contează foarte mult este că se conturează din ce în ce mai tare acele nişe de blogging, iar comunitatea de cititori din jurul unui blog creşte şi devine capitalul cel mai important al bloggerului.

Comments (0)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.