Adevărul despre controversatul spot publicitar al lui Profi
O să încerc în cele ce urmează un punct de vedere personal legat de ultima campanie Profi, cea care a anunţat oficial transformarea magazinelor Profi de tip discount în magazine Profi de proximitate şi ceea ce înseamnă, de fapt, această schimbare.
Mai întâi, cei de la Profi au plasat în magazine afişe cu lichidări de stoc şi reduceri de până la 70% şi au semnalizat aceste reduceri la raft prin banderole alb-negre. De altfel, negru va fi culoarea care va însoţi până la final această campanie, culoare care prevestea intenţionat sfârşitul.
httpv://youtu.be/cwEP_VMxTIY
Lumea s-a grăbit să prevestească sfârşitul lui Profi, anunţând inevitabilul faliment al reţelei de magazine, inspiraţi fiind de mai noul – dar adevăratul – faliment al reţelei Mic.ro…ştiţi voi, magazinele ălea multe şi goale sau o altă reţetă românească perfecta de a face comerţ modern şi care a avut acelaşi final, precum Mig-urile noastre celebre: se înfig adânc în brazdă.
A urmat o campanie de teasing din partea Profi în care poate cea mai relevantă declaraţie aparţine D-lui Pawel Musial, Director General Profi Romania, care l-a citat pe Mark Twain: “Articolele despre moartea mea au fost cât se poate de exagerate!”
Apoi a venit ziua în care Profi a închis – pe bune – toate magazinele Profi, pe data de 13 februarie 2012, când, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută chiar în interiorul unui magazin din Bucureşti, conducerea a anunţat că magazinele vor fi închise pe durata unei zile şi a unei nopţi pentru reamenajarea rafturilor, deschizându-se a doua zi, pe 14 februarie 2012.
Pe parcursul celor aproape 24 de ore în care magazinele au fost închise, s-a produs schimbarea oficială a magazinelor Profi de tip discount în magazine de proximitate, pentru că trecerea de la un format la altul se făcuse treptat, pe parcursul celor aproape doi ani de când actualul proprietar, un fond de investiții polonez, Enterprise Investors, a achiziţionat reţeaua Profi de la retailerul belgian Louis Delhaize, operatorul hipermarketurilor Cora în România.
Concret, s-a schimbat layot-ul, sortimentaţia s-a mărit considerabil, ajungând în prezent la peste 5.000 de articole, iar categoria produselor fresh s-a îmbunătăţit vizibil, inclusiv raionul de legume-fructe, primul care iţi iese în cale când intri în magazin. Astfel, prin profilul noului format de convenienţă, Profi vine în întâmpinarea acelor oameni cu program infernal de lucru si care în drum spre casă, seara târziu, îşi pot face cumparaturile de bază sau chiar pot alege din produsele gata preparate (panificaţie, grill). Un fel de fast shopping.
La conferinţa de presă am văzut pentru prima oară şi spotul publicitar cu pricina, ce a fost rulat de mai multe ori. Atunci nu au fost reacţii vizibile. Ulterior au apărut. Dar hai să vedem spotul mai întâi:
httpv://youtu.be/zNGWRFe2ybM
La prima vedere spotul e sinistru, iar pentru unii de-a dreptul înspăimântător. Au fost sute de reacţii scrise pe blog sau exprimate pe Social Media împotriva acestei reclame morbide. Dacă observaţi în spot culoarea neagră predomină în continuare.
Fără să reprezint punctul alcuiva de vedere, ci numai pe al meu, concluzia mea la acest spot şi la întreaga campanie „neagră” a celor de la Profi este următoarea:
Câţi dintre voi, cei din Bucureşti, aţi auzit de reţeaua de magazine Profi până la această campanie? Ca şi cumpărători. Sunt sigur că foarte mulţi. Şi mai sunt sigur că sunt încă mulţi cei care nu au făcut niciodată cumpărături din acest magazin. Să nu mai zic că sunt oraşe precum Sibiu, Galaţi, Brăila, Craiova, Piatra Neamţ, Bacău, Vaslui, Botoşani, Satu Mare etc., unde nu există încă un magazin Profi. Dar vor fi pentru că Profi va mai deschide in acest an cel puţin 25 de magazine.
Revenind la Bucureşti, CEO Pawel Musial povestea că pe unde mergea prin capitală întreba lumea dacă ştie de existenţa unor magazine care se cheamă Profi. Cele mai multe răspunsuri erau că „NU cunosc şi nu au auzit despre o astfel de reţea”. „O parte dintre ele sunt vechile magazine Albinuţa, cumpărate în trecut de Profi”, insista Pawel. „Aaaaaa, de Albinuţa ştiu…” veneau răspunsurile unul dupa unul. Dar de Profi nu auzise nimeni. Nasol…
Recunoaşteţi că şi voi, şi mă refer la bucureşteni, nu prea ştiaţi până acum de existenţa acestei reţele. Ce e drept, e o reţea care s-a născut şi dezvoltat în vestul ţării, în Transilvania, şi ulterior a pătruns şi în celelalte regiuni.
Profi a vrut să şocheze prin această campanie, iar oamenii să conştientizeze de existenţa acestei reţele, chiar dacă primul lucru pe care o să şi-l amintească despre Profi va fi reclama aia naşpa cu mortul care vorbeşte din sicriu. So what? Nu e nici prima şi nici ultima reclamă de gen. Începând de acum unii sigur nu vor uita ce e Profi 😀
Profi a vrut un şoc. Şi l-a avut. Restul e istorie. Discounterul Profi a murit! Trăiască magazinele de proximitate Profi! 😀 Am auzit pe câte unii că nu vor trece niciodată pragul vreunui magazin Profi, după campania de mai sus. Voi, ceilalţi…ce părere aveţi de transformarea reţelei Profi?
Acest articol participă la campania Blogal Initiative despre avantaje aduse de noua reţea de magazine de proximitate Profi. Deşi iniţial nu am vrut să particip la această campanie, din motive evidente, că sunt foarte implicat în fenomenul de retail, am vrut totuşi să-mi exprim un punct de vedere legat de această transformare şi despre promovarea şi comunicarea acestei schimbări.
cata
februarie 17, 2012de ce nu o sa mai intru niciodata intr-un magazin profi?
Pentru ca de fiecare data cand am intrat (5-6 ori) am terminat cumparaturile in 5 minute si am stat 15 la casa. De fiecare data gandindu-ma, de ce dracu’ isi mai spun „Profi”? De fiecare data nu erau mai mult de 4-5 persoane in fata mea.
Asa ca ar putea acum sa faca mama schimbarilor de imagine. Imaginea mea pentru ei ramane neschimbata. Daca ar fi vrut sa nu ajung eu aici, ar fi investit de mult, in altceva. Poate ca publicul lor tinta e de fapt reprezentat de babutele carora pare ca le place sa stea la coada.
Claudiu
februarie 17, 2012@cata, eu nu am stat niciodată la coadă într-un magazin Profi mai mult decât într-un hipermarket, de exemplu. Şi am multe variante în jur. Atâta timp cât e coadă, înseamnă că există un motiv pentru care se întâmplă asta. Nu crezi?
ela
februarie 17, 2012pentru cei care cunosc si frecventeaza magazinele pentru produsele de acolo campania a fost dezamagitoare
singurul lucru ce ne bucura e ca in realitate nu s-a schimbat nimic nici macar formatul sau sortimentatia – sincer campania este rupta total de realitate
Claudiu
februarie 17, 2012@Ela, schimbarea s-a făcut în timp, îţi spun în calitate de cumpărător. De la marfa care se vindea înainte în Profi, direct de pe paleţi şi direct din baxuri, fără rafturi pretenţioase, cu brand-uri no-name şi sortimentaţie sărăcăcioasă, de cca un an şi ceva lucrurile au început să se schimbe. Deci, cum arată un magazin Profi azi, nu este rezultatul unei schimbări realizată peste noapte. Nici nu ar fi fost fizic posibil.
Profi a vrut cu această campanie să oficializeze această trecere de la discounter la supermarket de proximitate şi să trezească – indiferent în ce mod – interesul pentru această reţea.
Tu ai intrat de curând într-un magazin Profi?
cata
februarie 17, 2012Era coada pentru ca din cele doua sau trei case (nu mai retin) era doar una deschisa si pustoaica respectiva se descurca greu. Alt motiv nu cred ca mai e. Nu vreau sa compar magazine asemanatoare unde oferta e oarecum identica, dar la care stau mult mai putin la coada. Voiam sa punctez ca desi se vor „profi” nu sunt. Si zic ca la capitolul asta ar trebui sa lucreze. Restul de bullshit-uri gen: preturi, marci, freshness… conteaza mai putin din moment ce aceleasi prostii le cumparam de oriunde.
Claudiu
februarie 17, 2012@cata de-asta există atâtea magazine, pentru fiecare, după buget, preferinţe, gusturi, apropiere etc. La capitolul „servicii” probabil că toţi au câte ceva de îmbunătăţit.
Lutyk
februarie 20, 2012Nu am intrat pana acum intr-un magazin Profi. Dar o voi face in mod sigur dupa ce o sa apara bonurile valorice pe site-ul Lyoness. 😉
Claudiu
februarie 20, 2012@Lutyk, stai „pe aproape”, ca o sa urmeze o surpriză 🙂
dana
martie 22, 2015Cat plateste profi ca sa inchirieze 1mp? Aveti idee?
Claudiu
martie 22, 2015Ar trebui să-i întrebi pe ei